Sním či bdím? (Waking Life)

18. 6. 2004 - 23:29 | Téma | red

Sním či bdím? (Waking Life) zdroj: tisková zpráva

Režisér týdne: Richard Linklater. Intelektuální animovaný film tour de force. Úžasná óda na sny a snění od autora ŠKOLY RO(C)KU. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Waking Life je jednou z nejosobitějších filmových událostí roku 2001. Richard Linklater vytvořil přitažlivě animovaný biják o snění

Waking Life je jednou z nejosobitějších filmových událostí roku 2001. Richard Linklater vytvořil přitažlivě animovaný biják o snění. Kvůli masivnímu nasazení filozofických otázek i odpovědí je však Waking Life lepší volbou pro sledování doma na pokračování, než v kině najednou.

Bijáky Slacker, Dazed and Cofused a především Před soumrakem (Before Sunset) si Richard Linklater během 90.let vydobyl renomé na nezávislé scéně. V roce 1998 však dokončil svůj první hollywoodský snímek, kriminálku o dvou bratrech – lupičích, The Newton Boys. Reakcí na nevalný výsledek pak byly o tři roky později dva kusy natočené za miniaturní peníze (pár desítek tisíc dolarů) – adaptace divadelní hry Tape, která se odehrává v jediném hotelovém pokoji a hrají tu Ethan Hawke, Uma Thurman a Robert Sean Leonard, a právě animovaný Waking Life.

Sním či bdím? Příběh Waking Life je velmi podobný Slackerovi. Tempo i některé scény jsou takřka totožné. Změnou je snad je deset let nových zkušeností autora navíc a snění.
Kluk starý dvacet-a-něco (autor) dorazí do města. Vlakem. Nemá co dělat. V čekárně by mohl zkusit seznámení s hezkou holkou, ale jde ven a stopne si auto ve tvaru člunu.
A zatímco vy s úžasem hledíte na animaci, jejíž vrstvy se pohybují tak, aby docházelo k iluzi čtyřrozměrného prostoru, řidič-kapitán k hrdinovi, možná ale spíš k sobě, vede monolog zahuštěný myšlenkami víc, než kdejaká filozofická příručka.
Kluk se za chvilku nechá vysadit. Na ulici ho zaujme papírek. Sebere ho. Řítí se proti němu auto. Kluk se probudí. Jde do školy… a setkává se s dalšími podivuhodnými a zatraceně ukecanými postavami, které mu otvírají další a další dvířka při jeho bádání nad sny, sněním a mnohostí realit.

Sním či bdím? Těžší část: oproti zažitým sterotypům epizodní figury klukovi až na vyjímky nevyprávějí žádné příběhy, ale sdělují myšlenky, často v návaznosti na různé filozofické směry. Tour de force přístup Waking Life si jednak bere na divákův mozek páčidlo, a pak je také film téměř čistým myšlenkovým extraktem amerického uvažování přelomu tisíciletí.
Žánrem jde o walk-movie, road-movie bez auta, navíc bez dramatického zauzlení, kde občas „snovým způsobem“ kloužeme z figury na figuru jen proto, že se potkají… Hrdina se mezitím poflakuje a kymácí jak lahev na moři. Postavy k němu doplouvají samy. Koncept, kdy hrdina propadá jedním snem do dalšího umožňuje režii obrazy opouštět přesně s pointou. Nemusí také řešit, proč a jak by se postavy vůbec měly potkat. Později se objeví i závan dramatu – kluk se ve snění zasekl a rád by se dostal ven.

Animace Waking Life je strhující. Autor nejdřív obrazy natočil na video a sestříhal. Výsledný materiál potom animátoři upravili na strojích G4. Zjednodušili objekty a tvary a redukovali počet barev (nikoli jejich kontrast). V průběhu děje se animace dynamicky proměňuje od fotorealismu k southparkovsky expresivním výrazům. Mnohdy je obličej složený z několika vrstev (oči, rty, obočí atd), které se pohybují nezávisle na sobě. Když takhle tvůrci zanimovali i pozadí, vysloužil si biják od mnoha adjektivum „zhulený.“
Přepis z filmu do animace zaručuje neobyčejně věrnou mimiku figur, a to včetně synchronu rtů a dialogu. Poznat původní herce není problém – z těch známějších se v roli milenců objeví Ethan Hawke a Julie Delpy, v epizodní roličce narazíme na Stevena Soderbergha. Druhou výhodou použité technologie je zachování živé cesty ruční kamery.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.