Sněhová královna - recenze ruské animované pohádky

17. 12. 2014 - 22:00 | Recenze | Vojtěch Karlík

Sněhová královna - recenze ruské animované pohádky zdroj: tisková zpráva

Zlá panovnice svým prokletím odstartuje v zemi velmi dlouhou a krutou zimu. Jedinou šancí je malá dívka, skřítek a fretka, kteří putují zmrzlou krajinou do paláce čarodějnice, aby zachránili svět. Vítejte v kině na dva roky staré ruské pohádce Sněhová královna.

Vypustit do české kino distribuce poněkud starší snímek může vypadat jako čiré šílenství. Když pak otevřeně řeknete, že je ruský, můžete ve svém okolí zaznamenat dokonce odmítavé stanovisko.

Sněhová královna zdroj: tisková zpráva  

Že je film v kinech o dva roky později nevadí. Je pro nejmenší diváky a jejich rodičovský doprovod. Navíc je určený opravdu těm nejmenším, míra naivity je zde opavdu na vysoké úrovni. Současně však nelze vůbec říci, že by šlo o nějaký amatérský produkt. Film nabízí solidní animace. Je vidět, že ruská produkce drží krok se světem. 

Ruská pohádka Andersenovu předlohu vypravuje velmi volně, přesto však najdeme několik styčných prvků, které by určitě v americké verzi (pokud by teď nějaká vznikala) nebyly. Příběh nabízí pohled do reálného světa s jeho přednostmi (přátelství) i smutnými chvílemi (smrt). A nezpívá se v něm! To lze zejména z pohledu rodičů považovat za opravdovou výhru.

Sněhová královna zdroj: tisková zpráva

Trol Orm sice nevypadá jako skutečný trol. Spíš je tak strašně cítit, že tvůrci chtěli svého lenochoda Syda z Doby ledové, že úplně zapomněli na to, jak takový skřítek vypadá. Sněhová královna je v mnoha ohledech kopírováním americké digitálně animované produkce, ale nesmrdělo mi to plagiátorstvím. Prostě do kin dorazila jedna z mnoha kreslených pohádek, jakých po světě vznikají mraky.

Pokud najdete mezeru ve svých nabitých programech, pak na to klidně malé děti vytáhněte. O trochu starší si však musí počkat na medvídka Padingtona.

Hodnocení: 50 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.