Smradi

18. 4. 2005 - 12:41 | Téma | red

Smradi Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Režie: Zdeněk Tyc. Scénář: Tereza Boučková. Kamera: Patrik Hoznauer. Hudba: Jablkoň. Střih: Jaromír Vašek. Hrají: Ivan Trojan, Petra Špalková, Lukáš Rejsek, Jan Cína, Tomáš Klouda, Zdeněk Dušek, Jaroslava Pokorná, Magdalena Sidonová, Oldřich Kohout. Česká republika 2002, 97 min. Barevný, 1:1,35 (přepis z digitální kamery), Dolby Stereo. Uvedeno na 37. MFF Karlovy Vary. Distribuce v ČR: Artcam. Česká distribuční premiéra: 26. 9. 2002. Finanční problémy, nedotažený scénář a naprostý nezájem ze strany dramaturga filmu příliš nepomohly

smradi
Finanční problémy, nedotažený scénář a naprostý nezájem ze strany dramaturga filmu příliš nepomohly. Přesto jde o jeden ze zajímavějších českých titulů tohoto roku. A to nejen proto, že řeší u nás tolik diskutovanou problematiku, ale i pro mnohé režijní či kameramanské klady.

Nijak uzavřený příběh – spíše jde o časově ohraničený výsek ze života jedné neobvyklé rodiny – vypráví o matce, otci a jejich třech synech. Ten vlastní trpí astmatem, ti adoptování jsou tmavší barvy pleti – jeden je Rom, druhý poloviční Rom. Na vesnici, k domům u hřbitova a za dálničním mostem, se přestěhovali po rasisticky motivovaných útocích ve městě. Avšak i zde se setkávají s netolerancí, a to ze strany staršího nervního muže, který kluky obviní, že mu kamenem rozbili přední sklo auta. Muž dokonce podá stížnost k soudu.

Ne že by kluci patřili k nějakým andílkům – uhlídat je doma, natož ve škole, k tomu je třeba nadlidské trpělivosti. Ani matka andělské povahy se občas neudrží a vynadá jim všem do „hub černých“ – následně toho lituje.

Nejdůležitější je však síla rodiny. A ta se pozná ani ne tak v souboji s netolerantním mužem, ale ve chvíli určité krize a neporozumění, kdy se však navzdory všemu ukáže právě ona síla síly rodiny a její soudružnost. Proto ve filmu ani nečekejte, že se dořeší a vyřeší spor s rozbitým předním sklem, jenž najednou není podstatný a důležitý.

smradi
Problémy jsou však jinde. Předně je zde opět nedotaženost – jako v případě obdobně laděného letošního českého snímku Archa pro Vojtu - v černobílém nazírání postav. Buď jsou všichni slušní a laskaví, nebo prostě zlí. Snad jen postava manželky nazlobeného muže je dostatečně životná, když najednou je postavena před otázky, o nichž nikdy nepřemýšlela a neví, na čí stranu se postavit. Na jedné ctí svého muže, na druhé však vidí, že ani ta maminka od podivných dětí není nějak špatná ženská.

Poněkud nefér je na diváka i nedokončení načatého příběhu, kdy nezjistíme, jak dopadla žaloba na oba syny – snad má jít mimojiné o naznačení toho, že tyto problémy jsou a přetrvávají, a nedaří se je vyřešit. Rovněž ne každý pochopí úmysl režiséra (v Karlových Varech jej musel poměrně složitě vysvětlovat), kdy chtěl naznačit odcizenost a oddělenost podobných rodin od těch rádoby „normálních“ mostem přes dálnici i tím, že dům se tak nejen nachází separován od zbytku vesnice, ale ještě ke všemu poblíž hřbitova. Skutečně ne každý může tuto skutečnost při sledování filmu pochopit, jak jsem toho byl svědkem právě po promítání v Karlových Varech.

Dětské herecké výkony režisér také nezvládl – samozřejmě ne každý může být génius typu Karla Smyczka, který o režisérském vedení dětských herců napsal diplomovou práci. Ale zde Zdeňkovi Tycovi dětští herci doslova utekli, často přehrávají, jsou nepřirození, nevěrohodní. Ani skvělé výkony Petry Špalkové a Ivana Trojana pak tuto nevěrohodnost nedokáží přebít. Výběr klukovské party taktéž není příliš šťastný – opět zde máme kupř. zprofanovanou figurku tlustého připitomělého chlapečka.

Dalším podivným prvkem jsou dlouhé detailní záběry na tváře jednotlivých postav v průběhu celého děje – asi minutu hledíme zblízka na přemýšlejícího otce, posléze matku, syny… Ano, dá se pochopit, že nyní máme sdílet jejich pocity, myšlenky, obavy a sami se na chvíli zamyslet... přesto narušují tempo snímku.

Velmi dobře je pojatá kamera – žluté podzimní listí lemuje zpočátku dušičkový příběh, posléze modrá barva dokresluje zimní období... Někdy se avšak nelze ubránit pocitu, že jde o jakousi manýru. Zvláště pak v pokusech o nevšední záběry – např. jakoby z horní zídky klukovských záchodků. Finanční problémy se pak projevily i na formátu – nedokonalá digitální kamera a následný přepis na filmový pás v kontrastech proti světlu způsobují neostré linie předmětů.

Zajímavě souzní s dějem hudba skupiny Jablkoň. S již zmíněnými dobrými kameramanskými záběry dává filmu určité ozvláštnění, pocit, atmosféru. Do určité míry tak suplují díry ve scénáři, režisérské manýry (jeden americký novinář se na ně pokusil na tiskové konferenci zeptat, avšak se zlou se potázal) i dramaturgickou nedotaženost.

Avšak samotné téma – a nemyslím tím ani tak ono rasové, jako spíš soudružnost rodiny a hledání si svého místa v ní – je natolik silné, a stále poměrně slušně a výši (alespoň na české poměry) zpracované, že skutečně film patří k tomu lepšímu, co letos v českých filmařských luzích vzniklo.

SPECIÁL k FINÁLE PLZEŇ 2005

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.