Smích racků (Mávahlátur)

3. 7. 2008 - 11:29 | Téma | red

Smích racků (Mávahlátur) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Režie a scénář: Ágúst Gudmundsson. Scénář: Ágúst Gudmundsson. Kamera: Peter Joachim Krause. Výtvarník: Tonie Zetterström. Střih: Henrik Moll. Hrají: Margrét Vilhjálmsdóttir, Ugla Egilsdóttir, Heino Ferch, Hilmir Snaer Gudnason, Kristbjörg Kjeld, Edda Björg Eyjólfsdóttir, Gudlaug Elísabet Ólafsdóttir. Island 2001, 104 min., barevný, islandsky s anglickými titulky. Uvedeno na 37. MFF Karlovy Vary 2002. Islandské filmy mají i při možném nedostatku jiných kvalit vždy jedno plus – zajímavě pojatou atmosféru někde na pomezí reality a mystiky

mffkv02_recenze
Islandské filmy mají i při možném nedostatku jiných kvalit vždy jedno plus – zajímavě pojatou atmosféru někde na pomezí reality a mystiky. Ať jde o Děti přírody či Ďáblův ostrov (kde navíc převažují i umělecké kvality) režiséra Fridrikssona nebo historické ságy Hrafna Gunlarssona, odehrávající se v dobách Vikingů.

Smích racků rovněž usiluje o jakési retro (podle distribučních materiálů jsme v roce 1953, ale to pro děj není nijak zvlášť důležité), kdy se do své rodné vísky na břehu moře vrací po smrti manžela v USA krásní a atraktivní Freya, jíž mnohé ženy nyní nesahají ani po kotníky. Nyní. Dřív Freya patřila za nehezkou baculku a její útěk s americkým vojákem byl považován za útěk lehké děvy. Freya ale nyní má to, čemu se říká šmrnc – dovede se vkusně a elegantně oblékat, držet postavu, mít dokonalý účes – a mnohým nezbývá než závidět. Jen kdyby věděly, že např. štíhlost je draze vykoupena bulimií.

Freya většinu příbuzných okouzlí – jen 11letá Agga na Freyu pohlíží s nedůvěrou, ba nenávistí (závist, nebo možná konkurence?) a pravidelně ji chodí udávat strážníkovi z protější policejní stanice. Ten si však z řečí malé holky, jak on ji vidí, nic nedělá.

I tento islandský snímek se snaží o jakousi mystičnost. Freya chodí v noci polonahá v mrazu k Ďábelským skalám a snad v nich i mizí jako správná čarodějka, možná ovládá i telepatii, nemá ráda kočky – ale kupodivu tomuto filmu podobné atributy spíše škodí, jsou nějak navíc – nehodí se do skládanky jinak naprosto reálných osudů.

Protože nejde ani tak o lineárně vyprávěný jeden příběh, ale spíše mozaiku drobných příhod ze života žen na islandské vesnici a jejich problémech s opilými či prolhanými manžely, podnikáním či obchodováním. Tím vším proplouvá Freya, hledající rovněž své štěstí i manžela. A rovněž její nenávistná souputnice Agga, která teprve po tragických událostech v jejich domě, v době Freyina těhotenství a odchodu od manžela, náhle dospívá. Najednou rovněž pochopí, že na muže nejspíš není spolehnutí, a že my, ženy, si musíme pomáhat a držet při sobě.

Toto víceméně viditelné feministické zabarvení je cítit skoro v každém záběru a role mužů jsou vesměs negativní, nebo ne příliš psychologicky propracované (otec se stále fláká na moři, kde raději loví ryby, manželé jsou vesměs lháři a pijani, bijící své ženy, policista je vlastně slaboch…). Ale pravda, nikdy jsem nežil v islandské přímořské vesnici, takže dost dobře možná jsou role mužů napsány naopak velmi přesvědčivě.

Přesto snímek nabízí i tak mnohé zajímavé a pozitivní momenty, a to jak filmařské, tak herecké (opět se potvrzuje, že české snímky mají co do herecké profesionality stále co dohánět) a nejen ženy po jeho zhlédnutí mohou být příjemně potěšeny.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.