Silent Hill - preview

11. 7. 2008 - 13:45 | Téma | red

Silent Hill - preview zdroj: tisková zpráva

V záplavě filmových adaptací počítačových her se čas od času objeví projekt zajímavý tím, kdo za ním stojí, než jenom slavnou předlohou

V záplavě filmových adaptací počítačových her se čas od času objeví projekt zajímavý tím, kdo za ním stojí, než jenom slavnou předlohou. Jedním z nich by mohl být Silent Hill francouzského režiséra Christophea Ganse Bratrstvo vlků a scénáristy Rogera Avaryho (Killing Zoe).

Adaptace videoher jsou stiženy chorobou jménem Uwe Boll. Ten chlap už popravil House of the Dead, Alone in the Dark, BloodRayne a chystá se na Fear Cry, nebo Postal. Co do počtu je Bollovi konkurentem Paul W. S. Anderson, autor Mortal Kombatu a především přelomového Resident Evil, kde nepřehlédnutelně krásná Milla Jovovichová kosí nemrtvé ve velkém a s vtipem. Silent Hill má svým tématem k Resident Evil blízko.

Silent Hill SYNOPSE:
Sharon (Jodelle Ferlandová) je smrtelně nemocná dívka posedlá myšlenkami na tajemné městečko jménem Silent Hill. Přes protesty manžela Christophera (Sean Bean) se Sharonina matka Rose (Radha Mitchellová) rozhodne dcerku do Silent Hillu vzít. Blízko cíle však Rose vjede do pasti a ocitne se v přízračné zóně mezi skutečností a světem děsuplných nočních můr. Den se topí v oblacích mlhy a Sharon zmizela. Rose se jí vydává najít. V opuštěných ulicích Silent Hillu se jí přitom zjevuje silueta dívky, o které si Rose myslí, že je Sharon. Brzy se navíc ukáže, že pošmourné, úprkem polámané ulice a budovy nesoucí stopy požáru i organických tekutin nejsou bez života. Obývají je podivní tvorové a živoucí tma, která mění všechno, na co šáhne. Poslední přeživší se jí sice urputně brání, ale příliš šancí proti jejím dotěrným prstům nemají. Rose se spojí s policajtkou Cybil (Laurie Holdenová) a postupně se dozvídá nejen o historii městečka, ale i o tom, že Sharon je pouhým pěšcem v mnohem rozsáhlejší hře. Aby ji zachránila, uzavře Rose dohodu s holčičí démonkou a do Silent Hillu spěchá i Christopher.

Silent Hill INSPIRACE:
Silent Hill je adaptací stejnojmenné japonské počítačové hry, která se už dočkala čtyř hlavních pokračování i komiksového zpracování. Oproti žánrově příbuzné sérii Resident Evil se Silent Hill zaměřuje spíše než na akci na téměř filmově rozvíjený příběh a mysteriózní atmosféru. Silent Hill se vyznačuje i propracovanou výtvarnou podobou, hudbou a zvukovými efekty.

UPOUTÁVKA:
V úvodu si dávají autoři klopotnou práci s kladením falešných stop. Potom to vypadá jako reklama na auto. Klip začíná být zajímavý až s cedulí Vítejte v Silent Hillu. Mlhavé exteriéry vypadají slibně, stejně jako polorozpadlé interiéry a masky tajemných obyvatel. Ovšem až závěrečná montáž na tlukot srdce je příslibem originální zábavy.

Silent Hill OBSAZENÍ:
Australanka Radha Mitchellová je stálicí vedlejších rolí (Hledání Země Nezemě, Telefonní budka), v padesátimiliónovém projektu Silent Hill má však bezesporu zatím svou největší filmovou rolí. Sean Bean vešel do obecného povědomí jako Boromir v trilogii Pán prstenů, v poslední době na sebe potom upozornil charakterní rolí v dramatu Její případ (North Country). Laurie Holdenovou bylo lze vidět v remaku Fantastická čtyřka. Představitelka Sharon, jedenáctiletáetá Jodelle Ferlandová, ztvárnila hlavní roli v Tideland Terryho Gilliama, který bude promítán i v českých kinech.

TVŮRCI:
Scenárista Roger Avary spolupracoval s Quentinem Tarantinem na Pulp Fiction, ve stejné době zrežíroval obskurní kultovku Zabít Zoe (Killing Zoe). V současné době Avary čerpá zejména z literárního odkazu Bretta Eastona Ellise (Pravidla vášně, Glitterati, Glamorama). Silent Hill je Gansovým hollywoodským debutem a režisér tak posiluje zástup francouzských režisérů, kteří tvoří žánrový snímek s prvky tajemna. Gansovým dalším projektem by měla být adaptace legendárního francouzského komiksu Rahan. Kameraman Dan Laustsen snímal i Bratrstvo, mezi jeho další zářezy patří Liga výjimečných. Hudbu skládá Akira Yamaoka, který ohudbil i původní hry. Speciální efekty vytváří studio Patrick Tatopoulos Designs (Underworld, Curandero) nebo Já, robot).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.