Rozhovor s Ivanem Passerem

3. 7. 2009 - 8:40 | Téma | red

Rozhovor s Ivanem Passerem zdroj: tisková zpráva

„Děsí mě, že bych zapomněl česky,“ říká držitel České lva dlouhodobý přínos českému filmu Ivan Passer

Český lev 2006: I. Passer „Děsí mě, že bych zapomněl česky,“ říká držitel České lva dlouhodobý přínos českému filmu Ivan Passer. Režisér a scénárista, který z Československa odešel v roce 1969. Dnes žije v Americe, kde se kromě umělecké činnosti věnuje také činnosti pedagogické. Vzhledem k tomu, jak sám říká nemá možnost mluvit česky, jsme se zeptali...

Čím to, že i přes nemožnost mluvit česky, máte stále tak skvělou češtinu?

Děkuji za kompliment. Děsí mi představa, že bych česky zapomněl. I když je pravdou, že mnohdy prožívám jistou formu schizofrenie, která je v tom, že mívám sny v obou jazycích. Někdy jen v češtině. A právě to mi asi pomáhá. Především je to asi díky tomu, že hodně čtu v češtině. Čtu, kdykoliv mám příležitost. Když jsem v roce 1969 odcházel, vzal jsem si s sebou knihu Chrám i tvrz od Pavla Eisnera, je to krásná kniha o češtině, ve které si velmi často listuji. V neposlední řadě je to mou láskou k češtině. Je to přeci tak krásný jazyk, byla by škoda, kdyby mě opustil.

Český lev 2006: I. Passer Obdržel jste cenu za dlouhodobý přínos českému filmu. Skoro čtyři desítky let žijete v zámoří, cítíte se ještě českým režisérem?

Určitě se cítím být českým filmařem.

V šedesátých letech jste v tehdejším Československu stačil natočit jediný film Intimní osvětlení, avšak také jste jako spoluscénárista podepsán pod většinou filmů, která doma natočil Miloš Forman, který z nich je vašemu srdci nejbližší?

Ježíš, to je hodně těžká otázka. Mám je rád všechny. Nikdy jsem o těch filmech takto nepřemýšlel. S každým mám spojené jiné vzpomínky. Myslím, že je mám rád všechny, ke všem mám velmi vřelý vztah.

Český lev 2006: I. Passer Jedna taková vzpomínka se prý vztahuje i k Janu Vostrčilovi, kterého jste pro filmy Miloše Formana sám objevil?

Jo, jo nejdřív mě vyhodil. To bylo tak hledali jsme v Kolíně vhodnou osobu pro jednu postavu. Já jsem úplnou náhodou narazil na vojenskou kapelu, kterou dirigoval právě Vostrčil. I přesto, že se mu do filmování nechtělo, zůstal u filmu poměrně dlouho. Byl fenomenální.

Jak vidět, jste stále ve výborné kondici, nezláká Vás, po vzoru vašeho vrstevníka Jiřího Menzela, příležitost vrátit se u nás k režii?

Rozhodně bych rád. Pevně doufám, že to jednou vyjde.

Děkuji za rozhovor.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.