Rozhovor: Erika Hníková

23. 1. 2008 - 16:11 | Téma | red

Rozhovor: Erika Hníková zdroj: tisková zpráva

TĚLO: Móda - Sex - Cyberpunk - Genopunk. Rozhovor s Erikou Hníkovou, režisérkou filmu ŽENY PRO MĚNY: "Ten film je primárně určen ženám, které mají tendenci podléhat systému." +Fotogalerie. Ženy pro měny jsou celovečerním debutem absolventky FAMU Eriky Hníkové. Dokument s podtitulem "tragikomedie ženského života" se zabývá současným ideálem ženské krásy a sleduje osudy několika žen, které se jím nechávají ovlivňovat

Ženy pro měny jsou celovečerním debutem absolventky FAMU Eriky Hníkové. Dokument s podtitulem "tragikomedie ženského života" se zabývá současným ideálem ženské krásy a sleduje osudy několika žen, které se jím nechávají ovlivňovat. Mezi hlavní aktérky filmu patří paní Eva, podstupující vytouženou plastiku prsou, paní Magda, která chce zhubnout do šatů, adeptka modelingu Zuzana a dívka Karolína, jež přikládá velkou důležitost nejaktuálnějším módním trendům. Ve filmu se dále objeví například členky Anarchofeministické skupiny či šéfredaktorka časopisu Cosmopolitan Sabrina Karasová.

Ženy pro měny Ženy pro měny už mají víc než týden po premiéře. Co říkáš na recenze a s jakými ses setkala ohlasy diváků?
Chodí lidi. To je věc, která mě docela překvapila: za první týden přišlo téměř dva a půl tisíce diváků, což je na to, že máme DVD distribuci a film běží v málo kinech, docela hodně. Recenze ale skoro nečtu, protože to bohužel nestíhám. Sleduju aspoň diskusi na našich webových stránkách (www.zenypromeny.cz). Na diskusích po projekcích - zatím jsem byla na dvou - mě nadchlo, že na ten film chodí třeba ženské, co se už od pohledu hodně zaobírají svým vzhledem, nebo třeba paní kolem padesátky. Protože já jsem se trošku bála, aby se z Žen pro měn nestal artový festivalový film.

Ženy pro měny Ženy pro měny vznikaly časosběrnou metodou. Jak tenhle způsob práce ovlivnil výsledek?
Časosběrné natáčení mi umožňovalo průběžně reagovat na materiál. Například když paní Magda řekla, že hlavní důvod, proč hubne, jsou šaty, okamžitě mě napadlo zeptat se na vztah k šatům i ostatních hrdinek. Kdyby člověk točil v kuse, tak takovouhle možnost nemá. Na druhou stranu tam bylo strašné napětí, jak jednotlivé příběhy dopadnou. Nejhůř pro mě vyznívá Karolína, protože není natáčená časosběrně, ale jen v průběhu pár dní. To je způsobené tím, že Karolína se natáčela až jako poslední; v té době už jsme měli příběhy Evy, Magdy i Zuzany hotové. Holek jako Karolína jsou tisíce, ale já jsem žádnou nemohla najít, protože si to každá vždycky nakonec rozmyslela. Ostatně Ženy pro měny původně měly být jenom o médiích, vůbec ne o ženách, které podléhají systému. Ale pak jsem jednak pochopila, že pro takový typ dokumentu nejsem ten správný režisér, protože mě zajímají spíš příběhy, a jednak se ukázalo, že ani média neměla na takovém filmu zájem spolupracovat.

Ženy pro měny Jak se ti vlastně podařilo dostat se protagonistkám filmu takhle "na kůži"?
Já moc nevěřím na talent, ale jestli nějaký mám, tak je to na tohle, protože ve všech mých filmech se mi povedlo něco podobného. Asi s těmi lidmi umím dobře komunikovat - a taky musíš vědět dopředu, co od nich budeš chtít, a podle toho si je vybírat. Musíš umět odhadnout, jak se lidi budou chovat při natáčení, a podle toho k nim přistupovat. Třeba paní Magda je komička: když byla na natáčení legrace, úplně se uvolnila, ale jakmile něco trvalo, třeba když se dělaly světla, začala ten svůj humor ztrácet. V ten okamžik se rozhodnu, že nesvítím. Další věc je, že žádný záběr netočím víc než jednou. Možná proto moje filmy působí autenticky. Ale na druhou stranu zase nemám talent například na vizuální vidění.

Ženy pro měny už jsou hotové víc než rok. Příběhy těch žen dále pokračují - například Zuzana se nakonec kariéry modelky vzdala. Uvažovala jsi o natočení druhého dílu?
Ne, to ne. Ale pro DVD jsem se všemi čtyřmi ženskými dotočila "rok poté". Každá odpovídá na dvě otázky: co se v jejím životě změnilo za poslední rok a co si o Ženách pro měnách myslí. Ještě tam bude bonus v podobě mého krátkého filmu Čtyři kroky dvojpůlka. Ženy pro měny

SPECIÁL k FINÁLE PLZEŇ 2005

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.