Ron Perlman

29. 8. 2008 - 10:55 | Téma | red

Ron Perlman zdroj: tisková zpráva

Je odsouzen k rolím padouchů, monster a podivínů. Muž s tak výraznou fyziognomií je odsouzen k rolím padouchů, monster a podivínů. Našlo se však pro něj několik příležitostí, v nichž mohl více rozvinout svůj herecký talent

Ron Perlman Muž s tak výraznou fyziognomií je odsouzen k rolím padouchů, monster a podivínů. Našlo se však pro něj několik příležitostí, v nichž mohl více rozvinout svůj herecký talent. Patřily k nim role v televizním seriálu Kráska a zvíře a v dobrodružném snímku Hellboy i v jeho pokračování s podtitulem Zlatá armáda.

Ronald Francis Perlman se narodil 13. dubna 1950 v New Yorku a vyrůstal v jeho samotném srdci, na Manhattanu. Již od střední školy byl přitahován k divadlu, studoval herectví na newyorské Lehman College a na University of Minnesota. Později byl mimo jiné členem divadelní společnosti New York's Classic Stage Company, která se specializuje na alžbětinské divadlo. Na svém kontě má tak řadu rolí v klasických kusech (Dva šlechtici z Verony, Tartuffe) i v moderních dramatech (Zadržitelný vzestup Artura Uie). První zkušenosti s filmem však Perlman sbíral pozvolna. Účinkoval ve westernu Poslední ostří hoši (1976) a v televizním seriálu Ryan's Hope (1979). První významnější filmová role přišla až v roce 1981, kdy francouzský režisér Jean-Jacques Annaud nechal Perlmanovu tvář zpola ukrýt za latexovou masku neandrtálce a svěřil mu hlavní úlohu v pravěkém dobrodružství Boj o oheň.

Ron Perlman V průběhu osmdesátých let se Perlman objevoval ve filmu sporadicky. Za zmínku stojí jeho herecká účast ve sci-fi Ledoví piráti a hlavně úloha podivína Salvátora v Annaudově filmové adaptaci románu Umberta Eca Jméno růže (1986). Širší publikum si však Perlmana všimlo až v jedné z titulních rolí romantického krimiseriálu Kráska a zvíře (1987–1989), v němž účinkoval po boku Lindy Hamiltonové a jehož scénář sám napsal a režíroval jej. Perlman se v něm představil v úloze znetvořeného, avšak čestného muže skrývajícího se v newyorském podzemí. Za své výkony získal Perlman řadu ocenění (mimo jiné i Zlatý glóbus) a rozhodl se spojit svou další kariéru s filmem a televizí. Svěřovány mu ale byly téměř bez výjimky role vedlejší, nezřídka se jednalo o násilnické zločince. V Perlmanově podání však i oni získávali vícerozměrný charakter. Neváhal přijímat i role komediální. Z těch známějších snímků, v nichž Perlman účinkoval, zmiňme krimidrama Romeo krvácí (1993) s Garym Oldmanem, či Dobrodružství Hucka Finna (1993) s Elijahem Woodem. Postupně se mu dostalo i rolí větších, ovšem pouze ve filmech jen lehce nadprůměrných (komediální western Cisco Kid) či slabších (Policejní akademie: Moskevská mise).

Ron Perlman: Tinseltown Nabídky na zajímavé úlohy v netuctových snímcích přišly až zpoza hranic: Mexičan Guillermo del Toro Perlmana obsadil do svého ceněného hororu Stroj času (1993), Francouzi Marc Caro a Jean-Pierre Jeunet mu svěřili hlavní roli cirkusového siláka ve fantaskním snímku La Cité des enfants perdus (1995). Však se také po tomto filmu jednou z Perlmanových specializací staly extravagantní či dokonce obskurní snímky. Jako příklad poslouží černá komedie Poslední večeře (1995) o pětici přátel, kteří zabíjí nepolepšitelné extremisty, vizionářská televizní satira Druhá občanská válka (1997) či jiná satira Tinseltown (1997), zaměřená na hollywoodskou mašinérii. K podivnostem lze s lehkým srdcem zařadit i komedii I Woke Up Early the Day I Died (1998) natočenou podle nerealizovaného scénáře Eda Wooda.

Ron Perlman Několika hlavních rolí se Perlman dočkal v televizních produkcích. Jednalo se například o westernový seriál Sedm statečných (1998-1999) či průměrné akční snímky Primal Force (1999) a Operace Sandman: Válečníci v pekle (2000). I na tyto úlohy ale lze vztáhnout jeho prohlášení: „Natočil jsem milióny průměrných filmů. Člověk musí vědět, kde je jeho místo. Nesnažil jsem se změnit svět, chtěl jsem jen svým dětem zaplatit školu.“ I přes Perlmanovu zdrcující kritiku vlastní filmografie v ní však můžeme nalézt i výraznější tituly, například komedii o střetu dvou vězňů s obyvateli maloměsta Happy Texas (1999) i krátkometrážní drama Two Soldiers (2003), které bylo oceněno Oscarem.

Také „velký“ Hollywood nabídl Perlmanovi mnohokrát uplatnění. Získal výrazné role v adaptaci románu H. G. Wellse Ostrov Dr. Moreau (1996) či ve sci-fi Vetřelec: Vzkříšení (1997) režírovaném Jean-Pierrem Jeunetem. Sci-fi žánr si užil také v Star Trek: Nemesis (2002). I jiní režiséři si již Perlmana oblíbili natolik, že ho pravidelně obsazují do svých filmů. Objevil se v Annaudově válečném dramatu Nepřítel před branami (2000) i v del Torově akčním hororu Blade II (2002). Právě Guillermo del Toro svěřil Perlmanovi jeho životní úlohu, když ho obsadil do filmové adaptace comicsu Hellboy (2004). Perlman v titulní úloze polidštěného monstra svým výborným výkonem prokázal, že dostal přednost před Vinem Dieselem oprávněně. (Při natáčení tohoto filmu se Perlman nijak nešetřil – ze skoku na jedoucí vůz metra si odnesl zlomeninu žebra.) Hellboye samozřejmě zosobnil i v pokračování nazvaném Hellboy 2: Zlatá armáda (2008), opět s velkým nasazením a razancí.

Zásluhou podmanivého hlasu se Ron Perlman v posledních letech stal také vyhledávaným dabérem. Namluvil desítky postav v televizních seriálech, animovaných filmech a videohrách; například v sériích Batman, Superman, Aladin, i v celovečerní sci-fi Titan A.E. (2000). "Svého" Hellboye namluvil i v trojici animovaných snímků.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.