Román pro muže uvidí na Slovensku dříve než u nás

11. 9. 2010 - 11:15 | Téma | red

Román pro muže uvidí na Slovensku dříve než u nás zdroj: tisková zpráva

Nový český film Román pro muže uvidí nejdříve diváci na Slovensku. Jeho slavnostní premiéra se uskuteční v Tatrách již tuto sobotu. Místo bylo vybráno z důvodu, že se tam natáčela většina záběrů. ČTK to řekla distributorka filmu Denisa Biermannová.

České filmy většinou přicházejí na Slovensko s několikaměsíčním zpožděním. Román pro muže však v zemi vzbudil pozornost už před premiérou. Reklama na něj musela být stažena z vlaků a o osudu billboardů chce ještě rozhodovat Rada pro reklamu.

"Šedesát procent filmu se odehrává na Slovensku ve Vysokých Tatrách, kam vlastně jede hlavní představitel strávit poslední chvíle," řekla Biermannová. Jiný důvod toho, že se premiéra uskuteční vedle skokanských můstků na Štrbském Plese, podle ní neexistuje. "Je to čistě český film," dodala. Slovensko do filmu podle románu nejúspěšnějšího českého spisovatele Michala Viewegha přispělo jen prostřednictvím producenta Rudolfa Biermanna, kostýmového výtvarníka Milana Čorby a dvou hereček - Táni Pauhofové a Agi Gubíkové.

Román pro muže, Miroslav Donutil

Premiéru za přítomnosti tvůrců a herců, například Miroslava Donutila a Miroslava Vladyky, uvidí asi 900 lidí. Podobný počet diváků se může přijít na snímek podívat v neděli, na tento termín zůstává ještě asi polovina lístků.

Vzhledem k tomu, že se promítání uskuteční pod širým nebem, organizátoři divákům doporučují, aby se pořádně oblékli. Na Štrbském Plese totiž v noci teplota klesá k bodu mrazu a na okolních horách už v srpnu sněžilo.

V Česku filmy podle Vieweghových předloh patří k divácky nejúspěšnějším, například Román pro ženy vidělo přes 600.000 diváků. Česká premiéra novinky je naplánována na 23. září.

Na Slovensku Román pro muže vzbudil rozruch už dva týdny před premiérou. Způsobila to reklama, která se v létě objevila ve vlacích do Tater. Je na ní Donutil s mladou ženou, která má odhalené prso. Koncem srpna dala Železniční společnost Slovensko plakátky stáhnout. Prý jí nevadil erotický motiv, ale to, že železnice před tím fotografii autorky Sáry Saudkové neviděly. "Náš partner hrubě porušil smlouvu, protože nám dopředu nepředložil vizuály ke schválení," řekl ČTK mluvčí železnic Miloš Čikovský. Společnost to však označila za nedorozumění.

Román pro muže, Miroslav Vladyka

"Je to nesmyslná cenzura," reagovala Biermannová. "Myslím si, že v novinách nebo v televizi i v odpoledních hodinách jsou i horší věci než takovýto vkusný umělecký vizuál," dodala. Nejnověji též hrozí, že budou staženy i billboardy k filmu. Rada pro reklamu totiž dostala podnět, podle kterého je reklama neetická. Podle kodexu rady sice není zakázané používat v reklamě obrázek lidského těla, nesmí však propagovat nadměrné podléhání sexualitě.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.