Rodinné pouto (Filament)

3. 7. 2008 - 11:31 | Téma | red

Rodinné pouto (Filament) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Režie a scénář: Jinsei Tsuji. Kamera: Takahiro Tsutai. Hudba: Jinsei Tsuji. Střih: Shuichi Kakesu. Hrají: Takao Osawa, Haruka Igawa, Yasumasa Morimura, Yun Murakami. Japonsko 2001, 108 min. Barevný, japonsky s anglickými titulky. Uvedeno na 37. MFF Karlovy Vary 2002. Co dnes znamená rodina? Otec, matka, dvě děti? Nepřežil se tento klasický model? Podobné otázky si klade i tento japonský soutěžní snímek 37

filament
Co dnes znamená rodina? Otec, matka, dvě děti? Nepřežil se tento klasický model? Podobné otázky si klade i tento japonský soutěžní snímek 37. karlovarského festivalu, oceněný Zvláštní cenou ekumenické poroty.

Rodina je to velmi zvláštní – matka před několika lety utekla s mladíkem o 20 let mladším než ona, Otec je známý fotograf převážně rodinných portrétů, avšak v soukromí transvestita. Syn, jménem Filament, je v pouličním gangu, kde ještě s jedním vyšinutým mladíkem a dívkou s IQ Barbie přepadají bohaté manažery, krátící si cestu domů pěší procházkou. A konečně dcera se rozvedla s mafiánem, který ji neustále jezdí i nyní dělat návrhy, navíc je náměsíčná a bratr ji v noci musí hlídat.

Příběh vlastně tento snímek – obdobně jako český zástupce na podobné téma, Smradi – nemá, sledujeme jen výseky ze života této současné „rodiny“, již se snad jen otec snaží udržet pohromadě za každou cenu. Není se co divit – každý den fotí ve svém ateliéru šťastné rodiny a dělá jejich rodinné portréty. A tak když se vrátí manželka, syn ji sice odmítne, ale otec ji bez otázek přijme – a ačkoliv do té doby působil jako bačkora, náhle v sobě začíná cítit jakousi vnitřní sílu.

Syn rovněž není spokojen se životem povaleče, ale jeho pracovní nasazení brzy zbrzdí jeden bývalý užvaněný spolužák, jemuž by za jeho řeči o prosperitě podniku a kladech managementu vrazil pěstí do obličeje asi každý. Navíc bratr svou sestru musí hlídat při jejích nočních procházkách.

Jestli vám to zní šíleně, vězte, že všem podobným šílenostem není konec, že minimálně další dvě tři odhalení vás nadzvednou na židli a řeknete si, to snad nemyslel ten režisér vážně? K tomu ještě připočítejme pro nás nezvyklé a neobvyklé japonské expresivní herectví ...

Jenže – rozhlédne-li se člověk kolem sebe po skutečném světě, není ten ještě šílenější? Po světě, kde děti rodiče zabíjejí pro stovku na pivo? Světě, kde matka zabije v opilosti dceru, tu před tím ještě pro jistotu také opije a nakonec někde ukryje?

Možná právě proto se pokusil režisér poněkud vyburcovat naše cítění a poukázat na tradiční hodnoty, o nichž si myslíme, že se přežily, v trochu jiném světle. Abychom nakonec – možná – poznali, že tradiční hodnoty jsou právě proto tradiční, že jsou ověřené a fungující víc a líp než neověřené, ale prý moderní či již rovnou postmoderní.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.