Robert Downey Jr. by rád oživil Hitchcockovo Vertigo

27. 3. 2023 - 15:33 | Novinky | Adam Homola

Robert Downey Jr. by rád oživil Hitchcockovo Vertigo zdroj: Foto: Marvel

Ačkoli Vertigo Alfreda Hitchcocka zůstává jedním z nejlepších filmů, které mistr napětí přivedl na plátna kin, společnost Paramount, která původní thriller z roku 1958 produkovala, zvažuje remake. A nejspíš na něj i dojde, protože o hlavní roli má zájem sám Robert Downey Jr.

Hitchcockova předloha byla adaptací románu Boileau-Narcejac Mezi mrtvými (D'entre les morts). Původní námět tak scénáristé Alec Coppel a Samuel A. Taylor převedli do filmového příběhu Johna „Scottieho“ Fergusona, sanfranciského policejního detektiva, který je nucen odejít do důchodu, když se u něj objeví silný strach z výšek.

Scottie je neochotně vtažen zpět do akce, když ho Gavin Elster (Tom Helmore), starý známý ze studií a přepravní magnát, požádá o pomoc, aby objasnil znepokojivé chování Madeleine (Kim Novak), jeho ledově chladné, odtažité manželky. Jak však zaujatý přítel sleduje každý krok nic netušící Madeleine, začíná se čím dál víc formovat nebezpečná přitažlivost balancující na hraně posedlosti...

Scénář aktuálně připravované moderní adaptace má na starosti Steven Knight (ano, ten, který nedávno naskočil na palubu nového filmu Star Wars) a zdroje Deadline se nechaly slyšet, že Downey Jr. vážně uvažuje o hlavní roli.

zdroj: Universal Studios

Robert Downey Jr. je jedním z nejvlivnějších a nejvšestrannějších herců současného Hollywoodu. Proslavil se ztvárněním Tonyho Starka/Iron Mana ve filmovém univerzu Marvelu, kterého hrál v letech 2008 až 2019. Jeho výkon v roli vtipného a hrdinského miliardářského superhrdiny mu vynesl celosvětové uznání, obdiv a úspěch. Za roli Kirka Lazaruse ve filmu Tropická bouře (2008) byl také nominován na Oscara a zahrál si i v dalších uznávaných filmech, jako je Soudce (2014) nebo Richard Jewell (2019).

Po dojemném rozloučení s Iron Manem ve filmu Avengers: Endgame (2019), který se stal nejvýdělečnějším filmem všech dob, si mnoho fanoušků a kritiků kladlo otázku, co bude s Downeym dál. A zatím jsou výsledky jeho posledních let proměnlivé.

Jeden z prvních projektů, ve kterém Downey hrál po Avengers, byl dobrodružný fantasy film Dolittle podle klasických dětských knih Hugha Loftinga. Downey si zahrál titulní postavu, veterináře, který umí mluvit se zvířaty a vydává se na výpravu za lékem pro mladou královnu. Ve filmu se objevil hlasový ansámbl složený ze známých osobností, jako jsou Emma Thompson, Rami Malek, Tom Holland, Selena Gomez a John Cena. Film byl však kritickým i komerčním propadákem a získal negativní recenze kvůli nepřehlednému ději, špatnému CGI, nevtipným vtipům a promarněnému talentu. Film také trpěl rozsáhlými přetáčkami a zpožděními, jeho výroba stála 175 milionů dolarů, ale celosvětově utržil pouze 251 milionů dolarů. Downey tady jednoduše velice tvrdě narazil a propadl na celé čáře.

Dalším Downeyho projektem bude letošní Oppenheimer. Životopisný film, který napsal a režíroval Christopher Nolan. Downey tady hraje Lewise Strausse, obchodníka a politika, který se podílel na projektu atomové bomby a později se stal předsedou Komise pro atomovou energii. Film vychází z biografie American Prometheus, kterou napsali Kai Bird a Martin J. Sherwin. Ve vedlejších rolích se představí Emily Blunt, Matt Damon, Rami Malek, Florence Pugh, Benny Safdie a Kenneth Branagh. Celosvětová premiéra filmu je naplánována na 21. července 2023 společností Universal Pictures. Tady to snad bude trefa do černého, ostatně už jen fakt, že tu spolupracuje s jedním z nejuznávanějších režisérů v Hollywoodu mu přihrává kladné body, na rozdíl od Dolittla, kde to bylo přinejlepším diskutabilní už od začátku. Očekává se, že film bude mistrovským filmovým dílem, protože Nolan je známý svým inovativním vyprávěním, ohromující vizuální stránkou a používáním praktických efektů.

zdroj: Cinemart

No a pak je tady Sherlock. Ten má sice obří potenciál, ale taky nad filmem visí hromada otazníků. Od uvedení posledního Sherlock Holmes: Hra stínů uplynulo již více než deset let a fanoušci stále netrpělivě očekávají třetí díl série. Očekává se, že Robert Downey Jr. a Jude Law si zopakují své role kultovního dua detektivů Holmese a Watsona, a tak je očekávání kolem projektu nepopiratelné. Neustálé odklady a posuny v plánech však mnohé přiměly k zamyšlení, zda film vůbec někdy spatří světlo světa.

Po Endgame se u RDJ nabízí srovnání s Danielem Craigem, který nedávno opustil roli Jamese Bonda. Oba herci nechali své největší mainstreamové franšízy za sebou a nyní jsou v pozici, kdy mohou zkoumat jiné příležitosti. Pro Craiga to znamenalo soustředit se na postavu Benoita Blanca díky úspěšnému filmu Na nože, jeho pokračování Glass Onion a nadcházejícímu třetímu dílu. Mohl by Downey následovat jeho příkladu a udělat ze Sherlocka Holmese svou vlastní franšízu na druhou polovinu své herecké kariéry?

Šance, že se tak stane, jsou však stále nejisté. Guy Ritchie, režisér prvních dvou filmů, veřejně prohlásil, že udělal vše, co bylo v jeho silách, aby se třetí film uskutečnil. Odpovědnost za vymyšlení scénáře a posunutí projektu kupředu však nakonec klade na Downeyho bedra. Ritchie od té doby od projektu odešel a čeká na vhodnou chvíli, aby se k němu mohl znovu připojit, pokud si to situace vyžádá.

K nejistotě přispívá i Downeyho ambiciózní plán vytvořit několik spin-offů Sherlocka Holmese pro streamovací platformu HBO Max. Za současného stavu není jasné, zda Downey hodlá v těchto spinoffech hrát, nebo se v nich objeví v epizodních rolích jako Holmes. Je důležité poznamenat, že tyto spin-offy jsou oddělené od Sherlocka Holmese 3, který zůstává samostatným projektem.

zdroj: Cinemart

Dexter Fletcher, který byl v roce 2019 oznámen jako nový režisér Sherlocka Holmese 3, zůstává ohledně případné realizace filmu optimistický. Fletcher přiznává, že pandemie způsobila značné problémy, rozptýlila herce a štáb po celém světě a pozastavila plány na neurčito. Navzdory tomu zůstává v naději, že se film uskuteční, k čemuž ho vede obrovský zájem veřejnosti o další dobrodružství Holmese a Watsona.

Ve světle těchto faktorů je těžké nebýt skeptický ohledně pravděpodobnosti, že se Sherlock Holmes 3 někdy dostane na velké plátno, natož aby se stal Downeyho „důchodcovskou“ sérií podobnou Craigově sérii Na nože. Mezi změnou režisérů, Downeyho zaměřením na spin-offy a pokračujícími globálními problémy si nelze nepoložit otázku, zda to do sebe vůbec někdy zapadne. Fanoušci si prozatím budou muset vystačit se stávajícími filmy a potenciálními spinoffy HBO Max a zároveň držet palce návratu legendární detektivní dvojice na stříbrné plátno.

Zdroje: Deadline

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.