RINGxRING

28. 1. 2008 - 17:10 | Téma | red

RINGxRING zdroj: tisková zpráva

V čem se liší japonský originál Hidea Nakaty od o čtyři roky mladšího amerického remaku Gorea Verbinského. Možná to bude znít překvapivě, ale děj sám se u obou verzí téměř neliší. Všechny hlavní body jsou dodrženy, schéma novinářka-syn-ex/přítel kontra žena se zvláštními schopnostmi, její ještě podivnější manžel a zlovolná dcérenka

Možná to bude znít překvapivě, ale děj sám se u obou verzí téměř neliší. Všechny hlavní body jsou dodrženy, schéma novinářka-syn-ex/přítel kontra žena se zvláštními schopnostmi, její ještě podivnější manžel a zlovolná dcérenka. I kulisy byly zachovány. video, hotel-kabinka, studna pod podlahou… a některé sekvence jsou jako přes kopírák, viz setkání otce a syna na ulici, ďáblice lezoucí z televize atp.

Do očí ale bije rozdíl, s jakým obě produkce k příběhu přistupují. Tady je samozřejmě nutné zdůraznit, že Verbinski mohl při upravování charakterů využít zbylé díly původní trilogie. Právě tady bych viděl důvod výraznějšího prosazení figury Rachelina syna Aidana. Zatímco v Nakatově originálu je Yoichi víceméně tichý synek, jehož schopnosti využije až Ring 2, Verbinski pomocí Aidana děj až neuvěřitelně vysvětluje a využívá ho i k brutálnímu zvýraznění Samařiných rysů.

Sadako Ale nejde jen o to, že Samara je mnohem děsivější a prvoplánově zlejší, než Sadako. Svou roli sehrává model rodiny. V japonském příběhu spojí bývalé manžele páska víceméně technicky a syn je tam jako produkt jejich vztahu. Americká verze preferuje v rovině matka-syn komunikaci a ohrožení z vnějšku. Celou hlavní trojici navíc obaluje lyrikou, kterou byste v japonské verzi hledali marně, viz jen scéna z ateliéru, kdy mezi Rachel a Noaha vpadne jeho učednice.

V americké verzi zkrátka potkáte daleko více sexuální tenze, než v originále. Zajisté se tu promítá styl obou kinematografií, kdy Japonci nechávají ve druhém plánu emoce, které Američané bezohledně sunou vpřed:

Richard Morgan:Vezmete neštěstí cizích a přinutíte celý svět, aby se díval.“

A tím jsme se dostali k principu věci, ke hře o diváka. Americká verze jednoduše každý napínavý, či emocí nabitý motiv oproti originálu mnohonásobně násobí, ať už jde o pásku samu (v americké verzi je video delší i agresivnější), zmíněnou roli dětí, či lásku. Výsledkem je strmější spád a mnohem širší divácká základna. Stejný přístup se týká hudby, kamery a střihu, a také samozřejmě obsazení- blondýnka vypadá zranitelněji, než bruneta. Noah musí být trochu zarostlý, je přece umělec. Když zvířata, tak koně. Každá položka má jednu funkci. Je to strojová, ale předvídatelná přesnost.

A jaký z Kruhů je nakonec strašidelnější? Bezpochyby ten americký. Samara má bezvadnou masku a oproti Nakatovi je Verbinski ukázkový voyeur. Děsivější mi přesto připadá japonská verze- na Sadačino oko do smrti nezapomenete.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.