Režisér Filip Renč slaví 45. narozeniny

17. 8. 2010 - 7:45 | Téma | red

Režisér Filip Renč slaví 45. narozeniny zdroj: tisková zpráva

Kdysi býval oblíbeným dětským hercem, později se ale z něj stal úspěšný režisér. Filipa Renče, který 17. srpna oslaví pětačtyřicátiny, proslavil hned celovečerní režijní debut z roku 1991 Requiem pro panenku. Natočil také několik úspěšných hudebních klipů (mimo jiné pro Lucii Bílou slavný Láska je láska) a desítky reklam, včetně nedávných naturalistických spotů pro kampaň ministerstva dopravy Nemyslíš - zaplatíš! Na kontě má Renč i divadelní režii muzikálu Kleopatra či svého, původně filmového, muzikálu Rebelové.

Filip Renč, jehož otec byl režisér a matka zpívala v karlínském divadle, se již jako dítě dostal k prvním filmovým rolím. Ve čtyřech letech se objevil v některých dílech seriálu o panu Tau, následovaly mimo jiné filmy Jakub, Nechci nic slyšet či Julek. Nevystudoval ale herectví, nýbrž dokumentární tvorbu na pražské FAMU. Již během studií na sebe upozornil například dokumenty Zapadákov a Srdíčko, za něž získal ceny na festivalu světových filmových škol v Mnichově v letech 1987 a 1988.

V 90. letech se věnoval hodně reklamě a videoklipům, z té doby ale pochází i jeho thriller Válka barev či hraný dokument Polojasno, jenž rekonstruuje události bezprostředně po pádu totalitního režimu v Československu. V roce 2001 zazářil retromuzikálem Rebelové, který získal řadu cen, včetně dvou Českých lvů (za zvuk a kostýmy). Za rok 2008 si tři České lvy za Renčův poslední celovečerní film Hlídač č. 47 odnesli dva herečtí protagonisté Karel Roden a Vladimír Dlouhý a střihač Jan Mattlach. Divácky velmi úspěšný byl jeho film podle Vieweghovy knihy Román pro ženy z roku 2004.

Ani herectví ale Renč nepověsil na hřebík, objevil se například v několika roličkách ve filmech svého bývalého spolužáka Jana Svěráka Jízda, Kolja, Tmavomodrý svět či Vratné lahve, hrál také v pohádkách Nesmrtelná teta či Kouzla králů.

Více informací o Filipu Renčovi včetně fotografií naleznete v jeho profilu na www.osobnosti.cz

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.