Recenze Zootropolis - Město zvířat

8. 3. 2016 - 8:00 | Recenze | František Fuka

Recenze Zootropolis - Město zvířat zdroj: tisková zpráva

Zootropolis je hlavní město zvířat. Vedle sebe jsou zde naskládána všechna relevantní prostředí: džungle, sníh s ledničkami, poušť s radiátory, mini-město pro nejmenší hlodavce a tak dále. Zvířata zde pracují, baví se, zvířecí policie řeší zvířecí zločiny a tak dále.

Film Zootropolis se totiž odehrává buď v alternativní současnosti nebo daleké budoucnosti, kdy lidé neexistují a zvířata jsou kultivovaná, mluví, chodí po dvou atd...

A maličká, od dětství utlačovaná králičice z venkova Judy se stává první králičicí v městském policejním sboru (kde jsou jinak především tygrové, bizoni atd.) a zaplete se do řešení případu, se kterým jí může pomoct jen prohnaný lišák - podvodníček Nick Wilde.

Jak už je u Disneyho zvykem, Zootropolis krásně vypadá. Město je pestrobarevné, různorodé (viz "relevantní prostředí" výše), plné stovek a tisíců detailů a rozhodně se těším, až budu mít doma HD verzi a užiju si hledání všech zvířecích narážek (taxislužba "Zuber", banka "Lemming Brothers" a mnoho, mnoho, mnoho dalších). Mnoho vtipů také pramení z toho, jaké zvíře zastává jakou funkci - např. na dopravním inspektorátu pracují lenochodi, starosta je lev, místostarostka je ovce a největší křivák filmu je ta veverka z Doby ledové.

Animace a mimika všech postav je naprosto perfektní a mnoho vtipů je generováno pouze správným komediálním timingem bez dialogů.

Sečteno a podtrženo, Disneyovi se dokonale podařil "world building" a rád bych se dočkal dalších filmů nebo televizního seriálu, odehrávajícího se v tomhle světě.

Takže, všechny drobnosti jsou super, jen s ústřední zápletkou tohoto filmu to poněkud drhne. Značnou část filmu to vypadá, jako kdybychom se dívali na zvířecí verzi Policajta v Beverly Hills. - konflikt "upjatec" / "cool chlapík", akční scény, humory, trocha detektivní práce... Asi po 70 minutách film skončí víceméně standardním koncem a překvapivě následuje ještě 30 minut, ve kterých Zootropolis udělá úkrok stranou a začne řešit poměrně závažné jako o integraci, xenofobii, předsudcích atd... Ale role minorit hrají zvířecí druhy.

To je docela odvážný nápad a dost by mě zajímalo, jestli to na dětské diváky bude fungovat tak, jak bylo zamýšleno, a jestli budou po filmu říkat "Takže Géza Lakatoš od nás ze třídy je vlastně cool lišák a bezva kámoš, i když občas někoho okrade?".

Tyhle vážnější motivy trošku skřípou (scénář se hodně předělával) a nesedí úplně dokonale dohromady s těmi typickým dětskými scénkami, akčními honičkami a loštomilými žvižátky. Chvíli mi Zootropolis připadala spíš jako docela sofistikovaný buddy film pro dospělé, chvíli spíš jako groteska pro šestileté. Ale docela dobře šlape od začátku do konce.

P.S: Český dabing je velmi dobrý, obzvlášť s přihlédnutím k velkému množství těžko přeložitelných zvířecích narážek stylu ve "We need to address the elephant in the room" (řečeno samozřejmě v místnosti, kde je slon). Zajímavé je, že v české verzi filmu je jméno města všude přerenderováno (z původního "Zootopia" na české "Zootropolis"), ale je vždy přerenderováno jenom to jedno slovo - zbytky nápisů zůstaly v angličtině. Takže třeba taková cedule "Zootropolis Junior Scout Troop" vypadá trochu divně... A v závěrečných titulcích je české dabingové obsazení pod velkým nadpisem "V ČESKÉ ZNĚNÍ" (sic) - za což prý nikdo od nás nemůže.

Hodnocení: 80%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.