Recenze: Dětská hra – návrat kultovní vraždící panenky

29. 7. 2019 - 9:30 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: Dětská hra – návrat kultovní vraždící panenky zdroj: tisková zpráva

Vraždící panenka Chucky se vrací. A i když se od své starší verze dost liší, i tentokrát je s ní docela zábava.

Snad každá velká hororová série z osmdesátých let už stačila umřít, dočkat se remaku, často pak umřít znovu a někdy pak i druhé předělávky. Potkalo to Pátek 13., Freddy Krueger to zabalil, pak se vrátil a nikdo na něj v nové podobě nebyl zvědavý, a Halloween zkusil restartovat Rob Zombie, zklamal a Michael Myers se pak s úspěchem vrátil vloni ve filmu, který měl k tomu původnímu stylově mnohem blíž. Jediný z ikonických likvidátorů, který nikdy nepřišel s novou verzí, byl Chucky z Dětské hry.

Ne proto, že by o něj snad fandové neměli zájem, ale jednoduše se mu podařilo přežít. Z kin se sice přesunul přímo na DVD, a i tak se dočkal sedmi dílů. Jeho původní tvůrce Don Mancini plánuje na příští rok i seriál, přesto si v Hollywoodu řekli, že přišel čas vrátit Chuckyho zpátky do kin. A ideálně tak, aby mohl začít pěkně od začátku. A taky trošku jinak.

dětská hra 1 zdroj: tisková zpráva

Zatímco v původním filmu se do panenky jménem Chucky přesunula duše brutálního zločince, teď jsme v jednadvacátém století a nebezpečnější než zločinci jsou technologie. Těžce pracující Karen tuší, že její syn si dost špatně zvyká v novém bytě. Nemá kamarády, celou dobu sedí doma a je smutný. A tak se mu rozhodne pořídit panenku Buddi, dokonalou hračku, která se chová jako nejlepší kámoš, umí chodit, mluvit, ráda si se svým lidským majitelem hraje a je opravdovým kámošem. Andyho Buddi si začne říkat Chucky a jeho majitel se díky němu opravdu začne cítit lépe. Nikdo však netuší, že Chucky je tak trošku porouchaný, má vypnuté bezpečnostní zajištění a chce se s Andym kamarádit tak moc, že kvůli tomu začnou umírat lidé. Ale kdo by věřil, že v domě vraždí metr vysoká panenka?

Nová Dětská hra je hodně levný film, vlastně jde o béčko, ale popravdě o béčko dost zábavné. Není extra děsivé, na druhou stranu je však nutné přiznat, že to snad tvůrci ani neměli v úmyslu. Dojde tu na pár povedených lekaček, bohužel nějaká pečlivě a pomalu budovaná atmosféra tu není, místo ní se sází spíš na takové to hororové dobrodružství, které bylo populární v osmdesátých letech. Nová Dětská hra má poměrně hodně blízko ke klasikám jako Critters či Gremlins, respektive k novějšímu Útoku na věžák. Navíc je tu i jasně viditelná inspirace seriálem Stranger Things.

dětská hra 2 zdroj: tisková zpráva

Po plátně se obvykle prohánějí hrdinové na prahu dětství a puberty a člověk se o ně nebojí, protože dětem se jen výjimečně stávají extra ošklivé věci. Tvůrci naštěstí mrazivou atmosféru dovedli nahradit něčím, co z Chuckyho dělá regulérní horor a pokud byste kvůli mladším hrdinům a absenci opravdového strachu měli pocit, že byste mohli jít na Dětskou hru s prcky, aby se taky trošku báli, fakt to nedělejte.

Chucky možná neumí vystrašit, ale zase má hodně černý a drsný smysl pro humor a když někoho zabíjí, hodně si to užívá. Mrtvol není až tak moc, naštěstí při vymýšlení způsobů, jak někoho připravit o život, byli tvůrci překvapivě kreativní. Černý humor měl v téhle sérii svoje místo vždycky a je fajn, že se na něj v remaku nezapomnělo. Nový Chucky tomu starému rozhodně nedělá ostudu, co se týče nápaditosti ve vraždění vedlejších postav.

dětská hra 4 zdroj: tisková zpráva

Pochvalu zaslouží i herecké výkony, mladý Gabriel Bateman za sebou už pár hororů má a jeho Andy je sympaťák, který dovede být uvěřitelný i v momentech, kdy bojuje o život, snaží se přesvědčit okolí, že jeho panenka je sadistický zabiják nebo si hledá kámoše na chodbách starého baráku. Všichni ostatní už mají podstatně méně prostoru, ale beze zbytku ho využívají a umí i na něm zaujmout. Hlavně děcka z okolních bytů jsou prostě docela fajn parta.

zdroj: Bontonfilm

Celkově je Dětská hra obstojná hororová jednohubka. Nerad bych její kvality přeceňoval, protože jde pořád o vlastně dost jednoduchý film bez větších ambicí, ale oceňuji snahu jít trošku jiným směrem, aktualizovat hlavního záporáka a přitom nabídnout dost z atmosféry původního filmu. Celkově jde o slušně odvedenou béčkovou hororovou zábavu, ovšem žebříčky nejlepších hororů všech dob se kvůli ní budou přepisovat jen těžko. Pokud vám však stačí důstojný remake, v kině ho dostanete.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.