Proti zdi

24. 4. 2005 - 8:47 | Téma | red

Proti zdi zdroj: tisková zpráva

Autorem neobvyklého milostného dramatu Proti zdi, který na Berlinale vyhrál Zlatého medvěda i cenu FIPRESCI a stal se nejlepším evropským filmem roku, je v Hamburku narozený turecký režisér Fatih Akin (1973)

Autorem neobvyklého milostného dramatu Proti zdi, který na Berlinale vyhrál Zlatého medvěda i cenu FIPRESCI a stal se nejlepším evropským filmem roku, je v Hamburku narozený turecký režisér Fatih Akin (1973). Stejně jako jeho předchozí filmy se i tento odehrává v prostředí přistěhovalecké komuny v německém městě. Ve srovnání s multikulturní romantickou komedií V červenci (2000) je ale Akinův pohled, zaměřený na postavení muslimských dívek v moderním západním světě, mnohem syrovější.

Hlavním aktérem snímku je čtyřicetiletý alkoholik a feťák tureckého původu Cahit, vysloužilý pankáč, jenž po smrti manželky žije ze dne na den v Hamburku, živí se sbíráním sklenic a občas si zasouloží s odkvétající kadeřnicí Maren. Po neúspěšném pokusu o sebevraždu (v souladu se symbolickým názvem snímku se s autem rozjede proti zdi) se na psychiatrii seznámí s krásnou dvacetiletou krajankou Sibel. Jelikož její otec i bratr mají striktní představy o tom, jaké mají islámské ženy místo v rodině, nešťastná dívka, jež touží po svobodě a chce (stejně jako její německé vrstevnice) flámovat a užívat si sexu, vidí pouze dvě cesty, jak se vymanit z vlivu represivních příbuzných: buď si podřeže žíly, nebo se navenek vdá za tureckého muže. Jelikož se cítí být ještě příliš mladá na to, aby se stala ženou v domácnosti, za formálního ženicha si vybere právě Cahita. Vágus se sice díky ní znovu probouzí k životu, zároveň se jej však zmocňuje žárlivá touha vlastnit poživačně promiskuitní dívku jen a jen pro sebe...

Trpká love story o destruktivní podobě vášnivé lásky odráží nejen pocity v Německu vychovávaného potomka gastarbeiterů, ale vychází i z Akinových osobních zkušeností: i jej žádala turecká přítelkyně, aby si ji naoko vzal. Tvůrce ani neomlouvá, ani neromantizuje postoje svých problémových postav, má ale pro ně pochopení. Turecký, ani německý svět z filmu nevycházejí v příznivém světle, Akin ale nesoudí, ani nemoralizuje. Několika trefnými detaily prozrazuje mnohé o orientální mentalitě (turečtí manželé sice chodí do bordelů, nesnesou ale, aby se říkalo ve spojení s jejich ženami slovo „šukat“), o rodinné cti (mužské smýšlení jako by stále ohraničovaly zdi pomyslného harému) i o vzdorovité touze dívek zbavit se okovů ortodoxních tradic země, jíž často ani neviděly a jejíž jazyk se ani nenaučily.

V první polovině příběh balancuje mezi komickým a tragickým (humorné jsou „namlouvací“ rituály v Sibelině rodině) a zároveň z něho dýchá tak živelná atmosféra, jako by se téměř ve vzduchu vznášela vůně kebabu z turecké kuchyně. Na ojedinělé autenticitě filmu mají enormní zásluhu i ústřední herečtí aktéři. Vedle divadelního herce Birola Ünela, jenž ztvárnil umaštěného losera Cahita, v úloze „krásky s havraními vlasy“ svojí nenuceností zazářila i třiadvacetiletá debutantka Sibel Kekilliová. (Herečku potkal podobný osud jako její vlastními příbuznými zavrženou postavu: poté, co německý bulvár zjistil, že v minulosti v tíživé finanční situaci, ale i z trucu točila tvrdé porno, i jí se její rodina zřekla.)

Klíčové postavy filmu mají (navzdory více než dvacetiletému věkovému rozdílu) mnoho společného: nedbají svých kořenů, mají německé občanství, jsou sebedestruktivní a své problémy „řeší“ šňupáním kokainu, alkoholem a rockerským přístupem „volume doprava“. Snímek uhrane strhující symbiózou dynamického obrazu a hypnotické hudby. Ve filmu se prolíná tvorba převážně postpunkových skupin (The Birthday Party, Depeche Mode atd.) s turecky lkavým folklórem coby metafora „imigrantsky“ dvojaké kulturně-sociální rozpolcenosti. Příznačné je, že k prvnímu sblížení „platonických manželů“ dojde při poslechu skladby Temple of Love, kterou před dvaceti lety nahráli britští „gotici“ The Sisters of Mercy s jemensko-izraelskou zpěvačkou Ofrou Haza. Vyprávění navíc prokládají melodie etnické skupiny klarinetisty Selima Seslera, jež vystupuje před istanbulskou mešitou Hagia Sofia a jejíž elegie ve filmu fungují jako interpunkce, která stále připomíná kontrastnost i provázanost různých světů.

Fatih Akin měl příběh ukončit dívčiným útěkem do Istanbulu. Ve městě, ve kterém je Západ i Východ v rovnováze, Sibel čeká pád na samé dno, kde se stává podobnou živou mrtvolou jakou byl na začátku Cahit, neboť se není s to přizpůsobit ani zdejšímu životu, ani svým povinnostem. V polobezvědomí je nakonec znásilněna, zkopána a pobodána nožem. Drastická scéna není ve své explicitní brutalitě sice samoúčelná (zoufalá hrdinka se znovu snaží ukončit svůj život), příběh však dál pokračuje a o několik let později nechává za Sibel (která má již nového přítele a dceru) přijet z vězení propuštěného Cahita. Ačkoli film nedevalvuje happy end, turecký dovětek je v kontrastu se stroze nepřikrášleným laděním filmu melodramatický a ve své doslovnosti i zbytečný. I bez něj je zřejmé, že (jak se zpívá v pod kůži se zadírajícím finálním žalozpěvu) v tomto příběhu „všichni, kdož milují a přišli o své milované, jsou jako smyslů zbavení“.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.