Pondělky na slunci (Los lunes al sol)

29. 1. 2008 - 13:40 | Téma | red

Pondělky na slunci (Los lunes al sol) zdroj: tisková zpráva

DEF 2004: Javier Bardem v příběhu o nezaměstnaných. Španělskou filmovou událostí roku 2002 byl snímek Pondělky na slunci. Výjevy z obyčejného života pěti nezaměstnaných kamarádů si získaly přízeň nejen odborníků

Španělskou filmovou událostí roku 2002 byl snímek Pondělky na slunci. Výjevy z obyčejného života pěti nezaměstnaných kamarádů si získaly přízeň nejen odborníků. Již v roce své premiéry byl druhým nejúspěšnějším domácím filmem (téměř 2 miliony diváků). Pro nás může tento úspěch vypadat nepochopitelně, ale je třeba si uvědomit, že režisér Fernando León de Aranoa jen velmi šikovně navazuje na tradici poetiky všednosti rozvíjené ve španělské kinematografii již sto let.

V přístavním městečku Vigo je problémem nezaměstnanost, která některé lidi dohání k zoufalství. Takovou situaci zažívají na vlastní kůži Santa, José, Sergej, Amador a Linop. Každý se snaží řešit problémy po svém. Někdo hledá útěchu v alkoholu, někdo se utíká do světa fantazie a někdo se drží i té poslední naděje, že práci najde. Nicméně realita je jako vždy mnohem tvrdší. Všichni vidí příčiny potíží v něčem jiném, ale celkově převládá atmosféra přátelství, sounáležitosti a důvěry. To jsou hlavní pocity, které režisér staví do protikladu k individualismu současné společnosti a ponížení, jež musí podstoupit nezaměstnaný člověk. V mnohém nám bude možná tento příběh připomínat politicky angažovaná díla československého normalizačního období. Avšak zde jde o upřímně míněnou výpověď, která ukazuje nelichotivou tvář španělské společnosti.

Představitel hlavní mužské role Javier Bardem přijel natáčet ze Spojených států, kde si zahrál u Juliana Schnabela v Než se setmí (2000) a u Johna Malkoviche v The Dancer Upstairs (2002). V rozhovoru pro francouzský časopis Positif (č. 206, 2003) prohlásil, že vrcholem úspěchu by pro něj bylo natočit dílo, které by dojalo odboráře. To se mu bezpochyby podařilo. Režisér v něm našel ideálního představitele Santa - mluvčího všech nezaměstnaných. Bohužel některé scény jsou až příliš sladkobolné (především dramatické závěrečné vyvrcholení), což by na českého diváka mohlo působit až příliš zjednodušeně. A navíc v důsledcích nejde scénář ke kořenům stavu, který uvrhuje lidi bez velkých ambicích do existenciální beznaděje, jako kdyby se režisér bál otevřeného střetu s oficiální politickou tváří Španělska. A tak nakonec poselství zůstává na úrovni hesla – Nezaměstnaní všech zemí spojte se!

I přes naznačené obsahové nevyrovnanosti je film důstojnou ukázkou specificky španělského tématu. Javier Bardem je synovcem Juana A. Bardema, který v autorské dvojici s Luisem G. Berlangou debutoval roku 1951 komedií Tato šťastná dvojice. V ní ukázali možnosti poetiky všednosti po stránce obsahové i estetické a oba se později stali klasiky španělského filmu. Stručně řečeno, základem je prostřednictvím reálného příběhu s minimem děje reflektovat sociální nebo politické problémy. Porozhlédneme-li se, zjistíme, že mnoho současných tvůrců navazuje právě na tuto linii (např. Isabel Coixetová, Marc Recha, Imanol Uribe). Mezi ně patří i Fernando León de Aranoa, který v podobném duchu natočil své dva předchozí filmy Rodina (1998) a Čtvrť (1999), za něž posbíral množství cen po celém světě. Ani Pondělky na slunci nejsou výjimkou a mimo jiné získaly Zlatou lasturu pro F. Leóna de Aranoa na MFF v San Sebastiánu v roce 2002.

Tento druh filmů je příliš spojený s reáliemi daného prostředí, takže jen těžko by potenciální distributor mohl uvažovat o jeho uvedení do českých kin. Jeho zařazení do programu Dnů evropského filmu je ale naprosto legitimní, protože tak český divák dostává šanci seznámit se s dílem jednoho z nejuznávanějších současných španělských režisérů a scénáristů i s herectvím pozoruhodného Javiera Bardema.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.