Piráti z Karibiku - Na konci světa

3. 7. 2008 - 12:20 | Recenze | red

Piráti z Karibiku - Na konci světa zdroj: tisková zpráva

Historie Jacka, Willa a Elizabeth, tří pirátů z Karibiku, se dočkává vyústění. Setkali se s Prokletím Černé perly

Historie Jacka, Willa a Elizabeth, tří pirátů z Karibiku, se dočkává vyústění. Setkali se s Prokletím Černé perly. Usilovali o Truhlu mrtvého muže. Teď se na svých cestách ocitli až Na konci světa. Nové velkolepé dobrodružství je jiné než obě předchozí. Mnohem upovídanější.

Třetí Piráti pokračují tam, kde končila dvojka: Jack Sparrow (Johnny Depp) je mrtvý a je třeba ho zachránit. Ze zásvětí se naopak vrací kapitán Barbossa (Geoffrey Rush). A panovačný Lord Beckett (Tom Hollander) se právě zmocnil srdce Davyho Jonese (Bill Nighy) a s ním i Bludného Holanďana. Zatímco novopečený vládce Karibiku Beckett popravuje každého, kdo se kdy na piráta jen koutkem oka podíval, Will Turner (Orlando Bloom) a Elizabeth Swannová (Keira Knightleyová) se chystají nebohého Jacka osvobodit. Podporováni tajemnou čarodějkou Tiou Dalmou (Naomi Harrisová) a Jackovým někdejším protivníkem Barbossou nejprve zamíří do Singapuru. Král místních pirátů Sao Feng (Yun-Fat Chow) disponuje tím, co se Willovi a Elizabeth tak žalostně nedostává – loděmi a školenou posádkou. Ale taky mapou, která vede na konec světa. Náhlý vpád britských vojáků do vyjednávání znamená jen první z mnoha bitev, které budou vybojovány. Válečná vřava si pak vynutí první z mnoha dohod, které budou uzavřeny. A následně porušeny…

Úkol pro kladné hrdiny je jednoznačný. Nezbývá než se sjednotit a nenáviděné protivníky zničit. Chystá se Bratrský sněm, tedy setkání devíti nejmocnějších korzárů z celého světa (putují na něj Sparrow, Barbossa i Sao Feng). A všichni by měli táhnout za jeden provaz. Jenže snad úplně každá z postav (a že jich oproti dvojce zase přibylo) má trochu jinou představu o budoucnosti všehomíra. Když se do toho všeho připlete ještě osvobozování kdysi spoutané bohyně Kalypsó, výsledek musí být zřejmý. Ano, je jím nadmíru zmatený děj, v němž se zorientovat snad ani nelze. Jen jedno je jasné – každý z hrdinů hraje na sebe. Čeho však chtějí účastníci této komplikované hry dosáhnout, to často nevědí ani oni sami. Takže oproti dvojce žádná změna. Scenáristé Ted Elliott a Terry Rossio se jenom snaží dělat drahoty. Jako by nebylo už dopředu jasné, že všechno dobře dopadne, Willovi se Elizabeth dostane za ženu, Bludný Holanďan získá nového kapitána a Jack Sparrow novou životní motivaci.

Další shodné prvky mezi Truhlou mrtvého muže a Na konci světa ale nehledejte. Tempo a nálada obou částí se má k sobě jako den a noc. Trojka je v tomto přirovnání nocí. Co do rychlosti vyprávění se Na konci světa odklání od zběsile prchající Truhly a blíží se vcelku poklidnému originálu (někde tady je možná skryta záhada, proč má snímek dlouhých 168 minut). Groteskním kouskům je bezmála odzvoněno, temné události si vynutily zvážnit. Snad jenom Sparrowovy psychedelické eskapády, doprovázené promluvami se sebou samým, mají ambici rozechvět divákovu bránici. (Moc se jim to ale nedaří.) Ani s akcí to není zrovna žhavé. Vše sice otevírá výbušné válčení v Singapuru, pak už se ale kaskadéři ke slovu dostanou jenom stěží. A závěrečný střet mezi posádkami Bludného Holanďana a Černé perly opanují hlavně mistři digitální animace. Jediný náznak oživení přinese netradiční svatební obřad v průběhu bitevní vřavy. Hlavní náplní Pirátů z Karibiku: Na konci světa se tak stalo klábosení. Černočerná nálada z úvodu sice přislíbila velkolepou filmovou podívanou. Jenže pak se to všechno nějak zvrtne. Do hry vstupují experti na dialogy a rozehrávají dvouhodinové konverzační drama, během jehož dochází k neustálému proplétání posádek a směňování zajatců – dobrý způsob, jak umožnit setkání všech se všemi. A taky snadný recept na zajídající se dějový guláš.

Jedinou výhodou pirátské konverzačky je návrat herců. Ve dvojce se protagonisté utápěli v bezbřehých akčních eskapádách, v trojce opět mají šanci vynikat. Johnny Depp je coby Jack Sparrow opět roztěkaně okouzlující, jeho půtky s Barbossou patří tomu nejlepšímu, co snímek může nabídnout. Díky brilantnímu Geoffreymu Rushovi vychází někdejší záporák Barbossa jako velký hrdina. Jeho jednání dokonce nepostrádá smysl. Polepšila si také Keira Knightleyová, jejíž Elizabeth v sobě konečně skloubila ženské kouzlo s bojovným naladěním, ve dvojce tak nesnesitelně vypjatým. Prospělo upozadění Orlanda Blooma coby jednorozměrně hrdinného Willa. Z nováčků se do diváckého povědomí jistě prosadí umně zohyzděný Yun-Fat Chow coby proradný pirát Sao Feng. A také dlouho slibovaný Keith Richards v úložce kapitána Teaguea, (předpokládaného) Jackova otce. Kytarista Rolling Stones, podle něhož prý Depp svého Sparrowa modeloval, si svých pět minut slávy užívá – má jednu z mála rolí, které navazují na crazy pojetí obdivované na prvním dílu.

I přes spousty nedostatků nelze třetí díl Pirátů označit jako tři hodiny nudy. Možná paradoxně díky tomu, že neustálé dějové kotrmelce nutí diváka k přemýšlení. Aby však nedošlo k mýlce: Piráti z Karibiku: Na konci světa nejsou důstojným zakončením slavné trilogie. Jednička se možná přiřadí k žánrové klasice, na dvojku i trojku čeká zapomnění. „Konec světa“ se nám připomene za necelý rok při udílení Oscarů – vizuální efekty, výprava i masky patří k nezpochybnitelným špičkám v oboru. Přežije asi i soundtrack od elektronického mága Hanse Zimmera. A to je všechno.

Co obsahuje DVD s filmem Piráti z Karibiku - Na konci světa

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.