Oscary často nezískají filmové trháky ze škatulky sci-fi

6. 3. 2010 - 8:00 | Téma | red

Oscary často nezískají filmové trháky ze škatulky sci-fi zdroj: tisková zpráva

Při udělování cen Oscar se už dvakrát stalo, že filmové sci-fi trháky, nominované na Oscara v katergorii nejlepší film, cenu nezískaly. V jednom případě je porazil snímek Woodyho Allena Annie Hallová a v druhém film Gándhí Richarda Attenborougha.

Allenovo komické drama Annie Hallová získalo v roce 1977 dva Oscary, a to za nejlepší film a nejlepší režii, a zvítězilo nad Hvězdnými válkami George Lucase, které byly tehdy na první příčce návštěvnosti v amerických kinech.

O pět let později vyhrál ve stejných kategoriích Oscary film Gándhí režiséra Richarda Attenborougha a porazil snímek Stevena Spielberga E.T.Mimozemšťan, který pak vytlačil Hvězdné války z prvního místa návštěvnosti.

Megahit Jamese Camerova Avatar, který se už nyní stal historicky nejvýdělečnějším snímkem ve Spojených státech, kde utržil více než 700 milionů dolarů, nyní soutěží obdobným způsobem se zatím s nesrovnatelně méně výdělečným válečným dramatem Smrt čeká všude. Jeho režisérkou je bývalá Cameronova manželka Kathryn Bigelowová.
Snímek Smrt čeká všude, který v USA utržil 12,6 milionu dolarů, patří k nejméně výdělečným snímkům nominovaným v kategorii nejlepší film. Soupeří ale o prsa s Avatarem o Oscary, neboť oba filmy mají po devíti nominacích a jsou považovány za největší favority na vítěze.

Avatar vydělal v domácích kinech téměř 60krát více než Smrt čeká všude. Pro srovnání E.T. Mimozemšťan v prvních letech 1982 až 1983 vydělal 359 milionů dolarů, což je sedmkrát více než Gándhí (52,8 milionu dolarů).

Hvězdné války ve svých počátcích (1977-1978) utržily 221 milionů dolarů, což je pětkrát a půl více než Annie Hallová (39,2 milionu dolarů). Pro srovnání celkem v USA vydělaly 461 milionů dolarů, zatímco E.T. 435 milionů dolarů.

Pokud snímek Smrt čeká všude zvítězí, mohl by se stát nejméně navštíveným filmem vyznamenaným Oscarem v historii udílení těchto cen, přinejmenším pokud jde o kina. Film podstatně rozšířil svoje divácké řady od ledna, kdy vyšel na DVD, a dostal se do první desítky filmů, jak pokud jde o kina, tak i DVD.

Vítězné snímky v kategorii nejlepší film byly obvykle také favority diváků, jako tomu bylo v roce 1951 s Američanem v Paříži nebo v roce 1939 s Jihem proti Severu, které jsou stále považovány za hlavní trháky, když to porovnáme s inflací. Vyjádřeno v dnešních dolarech vydělal Jih proti Severu v USA 1,46 miliardy dolarů, což je dvakrát více než zatím vydělal Avatar, říká analytik internetového portálu Hollywood.com Paul Dergarabedian.

Annie Hallová zůstává jedním z oscarových filmů s nejnižšími celkovými tržbami, ale i tento snímek by v dnešních dolarech vydělal 100 milionů.

Z posledních let je nejméně výdělečným snímkem oceněným Oscarem v kategorii nejlepší film kriminální drama Crash z roku 2004, který vydělal 55,6 milionu dolarů.

Králem moderních oscarových trháků je Cameronův Titanic z roku 1997, který získal Oscara v kategorii nejlepší film, nejlepší režisér a devět dalších ocenění.

V nynějším ročníku udělování Oscarů to bude potřetí, kdy byl nominován vědecko-fantastický film v kategorii nejlepší film. Vzhledem k tomu, že v této kategorii byl letos rozšířen počet kandidátů z pěti na deset, bude Avatar soutěžit s dalším sci-fi snímkem District 9.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.