Oscary 2006: nejlepší film

29. 8. 2008 - 16:32 | Téma | red

Oscary 2006: nejlepší film zdroj: tisková zpráva

Nejlepší film: Skrytá identita (režie Martin Scorsese, producent Graham King)

Babel

Kr

Dopisy z Iwo Jimy Malá Miss Sunshine Skrytá identita

Nominace: Snímek Alejandra Gonzáleze Iñárrita Babel (producenti Alejandro González Iñárritu, Steve Golin, Jon Kilik) se do pozice oscarového favorita prosadil ziskem Zlatého glóbu v kategorii nejlepší film – drama. Jenom se tak potvrzuje současná popularita mozaikovitých dramat, v nichž všechno souvisí se vším. Filmu, zabývajícímu se tématy odcizení a neschopnosti komunikace, však může u akademiků uškodit loňské vítězství žánrově i tematicky spřízněného Crash. • Frearsovo melodrama z panovnických komnat a ložnic Královna (producenti Andy Harries, Christine Langanová, Tracey Seawardová) si už získalo srdce členů britské akademie BAFTA, když od ní obdrželo stejnojmennou cenu v kategorii nejlepší film. I tak ale patří snímek založený na hereckém výkonu Helen Mirrenové spíš mezi outsidery této kategorie. • Velká očekávání kladená na Eastwoodovo válečné drama Vlajky našich otců se nenaplnila. Snímek má pouze dvě nominace v technických kategoriích. Naštěstí Eastwood natočil rovněž bitvu o Iwo Jimu také z pohledu obránců ostrova. Snímek nazval Dopisy z Iwo Jimy (producenti Clint Eastwood, Steven Spielberg, Robert Lorenz) a sleduje v něm marné snažení japonských vojsk ubránit se americké převaze. To vše v kombinaci melodramatu s dokumentaristickými záběry bojů, jak je známe už ze Spielbergova Zachraňte vojína Ryana. Před devíti lety z toho byla „pouze“ nominace. Překonají Dopisy z Iwo Jimy svůj vzor? • Obrovským překvapením nominací je nezávislá rodinná komedie s hořkou příchutí Malá Miss Sunshine (producenti David T. Friendly, Peter Saraf, Marc Turtletaub). Příběh rodinky neurotiků, jež míří splnit sen své nejmladší členky zúčastnit se dětské soutěže krásy, uspěl u Asociace losangelských filmových kritiků, při Independent Spirit Award se probil do nominací na nejlepší film. • Jak už bývá zvykem, mezi pětici nejlepší se prosadil taky snímek Martina Scorseseho. Letošní krimithriller Skrytá identita (producent Graham King) nemůže být výjimkou. Druhou, odvrácenou stranou tohoto pravidla je fakt, že samotné ocenění bývá Scorseseho snímku odepřeno.

Filmy, které nebyly nominovány: DreamgirlsVlajky našich otcůPan’s Labyrinth Notes on a ScandalJako malé dětiLet číslo 93 Half NelsonGoyovy přízrakyAtentát v Ambassadoru

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.