O čem vypráví film Iné svety

14. 8. 2006 - 9:39 | Téma | red

O čem vypráví film Iné svety zdroj: tisková zpráva

Dokument na konci světa o konci světa. Film, který zkoumá, co se deje s originalitou v dobe globalizace v jednom z koutu Evropské unie – v regionu Šariš

Dokument na konci světa o konci světa. Film, který zkoumá, co se deje s originalitou v dobe globalizace v jednom z koutu Evropské unie – v regionu Šariš. Filmová mozaika o tom, jak se žije „šalenim vychodnarom“ - Rusínům, Romům, Židům a Šarišanům pod Východními Karpatami v takzvané globální vesnici 21. století.

Režisér Marko Škop mluví o Šariši: „Velké Babylony jsou New York ci Paříž, ale pestrý mix národů a náboženstev na tomto území se tvoril historicky relativne pomalu, tradičně, ale hlavne v pozadí. Tento kraj má osobitý šarm i proto, že leží na hranici mezi západní a východní Evropou, je osobitou hranicí mezi západním racionálním individualizmem a východní expresivní emocionalitou. To může být jeden z důvodu, proč jsou obyvatelé tohoto regionu jiní a proč se jim říká „šaleni vychodňari“.

Ve filmu se rozvíjejí příběhy šesti výrazne odlišných lidí. „Jelikož chceme vyprávet o „jiných světech“ musíme představit i rozmanitou škálu těchto světů“, říká Škop. „Jinak vnímají současnost a sebe v ní, tedy svou identitu, Šarišané, Rusíni, Romové či Židé.“ Film začíná obrazem čtyřiaosmdesáti-letého Jána Lazoríka z Krivan, který nejsilneji vyjadřuje boj o identitu tradičních společenstev v globálním světě. Lazorík vystoupá na zříceninu Šarišského hradu, kde říká: „Jsem tady, abych z této výšiny jako biblický prorok Izaiáš vykřičel záhubu a omyl dnešního lidstva. Například v naší vesnici vydávají školáci časopis s básnemi: Nás je pět, máme vnadnou pleť, pijeme Pepsi, chceme být sexy. Jde o vzdalování se principu a smyslu, k čemu byl stvořen svět a člověk v něm.“

K výrobě filmu kameraman Meliš dodává: „Film jsme původně chtěli natáčet na super 16mm a překopírovat jej na 35mm filmový materiál. Ale vzhledem k náročnosti a nedostatečným finančním možnostem, jsme se rozhodli film natočit na miniDV kameru, s využitím „25p progressive mode“. Po barevných korekcích v AVI Štúdiu, jsme ve Studiu MIRAGE provedli filmrecording na 35mm intermediát a následně kopie na Barrandově. Tento postup nám umožnil využít množství materiálu při natáčení a zároveň i vyrobit 35mm kopii pro kina."

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.