Nový Zéland má zatím jen padesáti procentní šanci na natáčení Hobita

27. 10. 2010 - 12:40 | Téma | red

Nový Zéland má zatím jen padesáti procentní šanci na natáčení Hobita zdroj: tisková zpráva

Nový Zéland má šanci jen půl na půl, že produkce velkorozpočtového snímku režiséra Petra Jacksona Hobit zůstane v zemi. Po setkání se zástupci filmového studia Warner Bros. to řekl novozélandský premiér John Key. Wellington podle něj nemůže konkurovat jiným zemím, které studiu v souvislosti s údajným přesunem projektu za půl miliardy dolarů (téměř devět miliard korun) učinily finanční nabídky.

"Jasně jsme dali na vědomí, že nemůžeme překonat rozdíl", který vytvořily ostatní země, řekl podle agentury Reuters Key.

Zástupci hollywoodského studia minulý týden po krátkém bojkotu filmu ze strany filmových odborů oznámili, že budou uvažovat o přesunu natáčení dvoudílné adaptace románu J.R.R. Tolkiena z Nového Zélandu do zámoří. Podle některých zpráv uvažoval Warner Bros. o natáčení v Anglii, Skotsku, Irsku, Kanadě, Austrálii nebo východní Evropě.
Novozélandská vláda se pokusila vyjasnit části zákoníku práce, kvůli němuž filmové odbory vyhlásily bojkot filmu. "Odejdou odtud, pokud do toho nevneseme jasno," řekl Key. Udržení produkce "doma" je podle něj ještě možné, ale nejsou prý žádné záruky. "Řekl bych, přinejlepším, je to pořád 50 na 50," podotkl.

Studio o místě natáčení Hobita rozhodne po setkání se zástupci vlády plánovaném na tento týden.  Podle ekonomů by ztráta projektu ostrovní stát mohla přijít až na 1,5 miliardy dolarů (26,5 miliardy korun). Někteří odboráři tvrdili, že Warner Bros. využívá pracovní spory kolem pracovních podmínek, aby získal lepší nabídku od novozélandské vlády.
V pondělí proti údajným plánům přemístit natáčení Hobita do zahraničí protestovaly tisíce Novozélanďanů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.