Nové ukázky připomínají blížící se fantasy dobrodružství Dungeons & Dragons

9. 3. 2023 - 14:11 | Trailery | Adam Homola

Nové ukázky připomínají blížící se fantasy dobrodružství Dungeons & Dragons zdroj: Foto: Paramount Pictures

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů je dobrodružná fantasy komedie natočená podle stejnojmenné herní předlohy.

Režiséry filmu jsou John Francis Daley a Jonathan Goldstein a v hlavní roli se nám tu představí Chris Pine jako okouzlující bard a zloděj zároveň, který vede pestrou skupinku dobrodruhů na epickou výpravu za ztracenou relikvií. Jenže ne všechno půjde samozřejmě podle plánu, jak už naznačují nová videa.

Film je zasazen do světa Dungeons & Dragons (v Česku známé jako Dračí doupě, nebo „dračák“), stolní hry, která umožňuje hráčům vytvářet vlastní postavy a příběhy v různých prostředích a žánrech. Film čerpá inspiraci z některých ikonických prvků hry, jako jsou rasy, třídy, nestvůry, kouzla a předměty. Znalci předlohy si tak přijdou na své.

Děj filmu sleduje Pineovu postavu Edgina, charismatického tuláka, který se specializuje na krádeže cenných artefaktů. Remy je najat tajemným mecenášem, aby ukradl legendární drahokam zvaný Oko Vecny, který údajně propůjčuje obrovskou moc tomu, kdo ho vlastní. Pro splnění tohoto úkolu naverbuje pestrou partu dobrodruhů, kteří se vám už představí ve videu níže.

zdroj: Paramount Pictures

Uvědomí si však také, že nejsou jediní, kdo po Oku Vecny pátrá. Pronásleduje je nemilosrdný žoldák, který pracuje pro zlý kult uctívající Vecnu, starobylého boha tajemství a nesmrtelnosti.

Zatímco Edgin a jeho přátelé závodí s časem, aby našli Vecnovo oko dříve než Voss, musí se také vypořádat s vlastními osobními problémy a konflikty.

Dungeons & Dragons: Čest mezi zloději slibuje docela lákavou dobrodružnou podívanou a i když se tady nový Pán prstenů asi tak úplně nerodí, nemuselo by to dopadnout ani špatně.

Film uvidíme v českých kinech už 30. března.

zdroj: Paramount Pictures

Není to však první filmová adaptace populární herní předlohy. Stačí vzpomenout na rok 2000 a na stejnojmenný příšerný film režiséra Courtney Solomona. V hlavních rolích se tehdy představili Justin Whalin, Marlon Wayans, Thora Birch a Jeremy Irons.

Film byl kritiky i fanoušky hojně kritizován za špatný scénář, herecké výkony, efekty, režii a odklon od předlohy. Na serveru Rotten Tomatoes má film na základě 72 recenzí 10% hodnocení s průměrnou známkou 3,1/10. Shoda na webu zní: „Kritici tvrdí, že tento film působí lacině a je špatně zrežírovaný. I přes přítomnost talentovaných herců jsou výkony opravdu špatné a navíc některé lidi uráží postava Marlona Wayanse.“

Film neuspěl ani v pokladnách kin, když při rozpočtu 45 milionů dolarů vydělal celosvětově pouze 33,8 milionu dolarů. Korunu tomu pak nasadilo sedm nominací na anticenu Zlatých malin, včetně nejhoršího filmu, nejhorší režie, nejhoršího scénáře a nejhoršího herce ve vedlejší roli pro Ironse.

Film je všeobecně považován za jednu z nejhorších adaptací hry, která kdy byla natočena, a pošramotil i pověst hry Dungeons & Dragons.

zdroj: Paramount Pictures

Za zmínku stojí i stručné představení předlohy jako takové: Dungeons & Dragons (D&D) je fantasy hra, která hráče po celém světě baví již více než čtyři desetiletí. Hra umožňuje vytvářet vlastní postavy a příběhy v různých prostředích a žánrech pomocí kostek, pravidel a představivosti. Dračák lze hrát se skupinou přátel u jednoho stolu nebo online s dalšími hráči po celém světě.

Dungeons & Dragons vytvořili Gary Gygax a Dave Arneson v roce 1974, inspirováni svou láskou ke stolním válečným hrám a fantasy literatuře. Hru původně vydala společnost Tactical Studies Rules (TSR), která se později stala součástí Wizards of the Coast (WotC), dceřiné společnosti Hasbro. Hra v průběhu let prošla několika edicemi a revizemi, přičemž poslední je pátá edice vydaná v roce 2014.

Dungeons & Dragons se skládá ze dvou hlavních rolí: pána dungeonu/jeskyně (DM) a hráčů. DM je zodpovědný za vytvoření a vedení dobrodružství, působí jako vypravěč, rozhodčí a vypravěč. DM také ovládá všechny nehráčské postavy (NPC) a nestvůry, se kterými se hráči setkávají. Hráči jsou zodpovědní za vytváření a hraní svých vlastních postav, což jsou obvykle hrdinové nebo dobrodruzi, kteří prozkoumávají dungeony, bojují s nepřáteli, řeší hádanky a plní úkoly.

zdroj: Paramount Pictures

Hra používá sadu základních pravidel, která se týkají tvorby postav, boje, magie, dovedností a dalších aspektů hraní. Používá také různé doplňky, které tato pravidla rozšiřují a poskytují další možnosti přizpůsobení. Mezi tyto doplňky patří knihy, které podrobně popisují konkrétní prostředí (například Forgotten Realms nebo Eberron), žánry (například horor nebo sci-fi), rasy (například elfové nebo trpaslíci), třídy (například bojovník nebo kouzelník), nestvůry (například draci nebo zombie) a předměty (například meče nebo lektvary).

Dračí doupě také používá kostky k určení výsledků akcí a událostí. Nejčastěji se používají šestistěnné kostky (d6), osmistěnné kostky (d8), desetistěnné kostky (d10), dvanáctistěnné kostky (d12) a dvacetistěnné kostky (d20). Kostka d20 je obzvláště důležitá, protože se používá k většině hodů ve hře, jako jsou útočné hody, záchranné hody a kontroly dovedností.

Hru lze hrát v různých formátech a na různých platformách. Nejtradičnějším formátem je stolní hra, kdy se hráči shromáždí u fyzického stolu s papírovými archy, tužkami, knihami a kostkami. Dalším formátem je online hraní, kdy hráči používají počítače nebo mobilní zařízení a spojují se mezi sebou prostřednictvím chatovacích místností nebo hlasových hovorů. Online hraní může využívat specializovaný software, jako je Roll20 nebo Fantasy Grounds, který simuluje virtuální stolní hru s mapami, žetony a hody kostkami.

Původní Dungeons & Dragons také inspirovala mnoho videoher, které přizpůsobují její pravidla nebo prostředí různým žánrům, jako jsou akční dobrodružné tituly, strategie nebo hry na hrdiny (RPG). Příkladem videoher D&D jsou třeba Baldur's Gate, Neverwinter Nights, Dungeons & Dragons Online a Dark Alliance.

Zdroje: Paramount Pictures

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.