Nicolas Cage se na vídeňské konferenci zapojil do boje proti obchodu s lidmi

22. 10. 2010 - 14:00 | Téma | red

Nicolas Cage se na vídeňské konferenci zapojil do boje proti obchodu s lidmi zdroj: tisková zpráva

Do boje proti obchodování s lidmi se dnes ve Vídni zapojil americký herec Nicolas Cage. V rakouské metropoli vystoupil na konferenci OSN proti organizovanému zločinu. Vyzval státy, instituce, neziskové organizace i jednotlivce, aby vytvořili "jednotnou frontu" proti obchodu s bílým masem. Podle šéfa kanceláře OSN pro drogy a kriminalitu (UONDC) Jurije Fedotova organizovaný zločin dosáhl globálních rozměrů a jeho roční zisky činí 120 miliard dolarů (2,1 bilionu Kč).

"Obchod s lidmi je všude kolem nás. Každý rok se obětí obchodníků stanou miliony žen, mužů a dětí," uvedl Cage, který do Vídně přijel jako zvláštní vyslanec UONDC pro globální právo. Organizovaný zločin ve svém desetiminutovém proslovu před delegáty označil za "smrtící infekci", která se šíří po celém světě a snadno přeskakuje z jedné země do druhé a z kontinentu na kontinent bez ohledu na hranice.

Podle šestačtyřicetileté hvězdy se všichni mohou podílet na tom, aby byl život na světě lepší a bezpečnější. "Ve své herecké kariéře jsem hrál různé role. Hrdiny i padouchy, milence i zatracence, kriminálníky i jejich lovce. Role zvláštního vyslance UONDC pro globální právo je úloha, která představuje velkou výzvu a má zvláštní význam," řekl Cage, který má na svém kontě šest desítek filmů a získal i Oscara. Díky své vyslanecké roli prý může přispět ke "globální spravedlnosti".

Ve svém projevu mluvil herec hlavně o dopadu organizovaného zločinu na děti. Zmínil se o dětských vojácích či o mladičkých prostitutkách. Sám se s mnoha dětskými oběťmi podle svých slov setkal. Vyprávěl o patnáctiletém chlapci, kterého nutili, aby zabil svou sestru. Podotkl, že jeho vrstevníci jinde mají v hlavě sport, hudbu či dívky.

Nicolas Cage

Konference OSN o boji proti organizovanému zločinu se ve Vídni koná od 18. do 22. října. Účastní se jí tisícovka delegátů. Podle šéfa UONDC Jurije Fedotova může v boji účinně pomoci mezinárodní spolupráce. Fedotov vyzval jednotlivé státy, aby využily všechny dostupné nástroje k potírání organizované kriminality.

Zisk organizovaného zločinu činí kolem 120 miliard dolarů ročně. Z toho víc než sto miliard pochází z obchodu s drogami. Obří sumy se točí i v obchodu s lidmi, v počítačové kriminalitě, ilegálním převádění přes hranice či v obchodě s padělky a falešnými léky.
Herec dnes po svém příjezdu do vídeňského sídla OSN zapózoval se šéfem UONDC na nádvoří u fontány, kterou obklopují vlajky jednotlivých zemí. V doprovodu ochranky se pak hollywoodská hvězda vydala do konferenčního sálu. Před ním na ni čekal zástup fanoušků a fanynek.

Po svém proslovu Cage odešel na setkání s experty. Po schůzce zahájil ještě fotografickou výstavu. V jeho programu byla i prohlídka speciální laboratoře v sídle OSN. Z Vídně by měl herec odjet do Rumunska, kde se údajně chystá přispět na pomoc romským dětem.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.