Narodí se ditě, které změní svět - o vzniku a ději filmu Příběh zrození

28. 1. 2008 - 11:05 | Recenze | red

Narodí se ditě, které změní svět - o vzniku a ději filmu Příběh zrození zdroj: tisková zpráva

Předlohou je Nový zákon. Ačkoliv ten se zmiňuje jen o velmi málo podrobnostech cesty Marie a Josefa z Nazaretu do Betléma, Catherine Hardwicková je vyplnila, dle církevních pramenů, s velkou úctou k tématu a ve velmi biblickém stylu

Předlohou je Nový zákon. Ačkoliv ten se zmiňuje jen o velmi málo podrobnostech cesty Marie a Josefa z Nazaretu do Betléma, Catherine Hardwicková je vyplnila, dle církevních pramenů, s velkou úctou k tématu a ve velmi biblickém stylu. Mike Rich začal psát scénář k filmu 1.prosince 2005, přesně rok před uvedením filmu do kin. Řekl, že chtěl napsat něco hlubšího než obvykle.

Příběh filmu se otevírá církevní hudbou (O Come Emmanuel). Podle dostupných zdrojů je celkem zřejmé, že ačkoliv je to film stejně výstavný jako bylo Umučení Krista, hledá mnohem širší obecenstvo, tudíž je v něm méně viditelné krve a násilí. Film je prezentován jako zcela nekontroverzní, s vánočním posláním míru.

Král Herod, ve snaze uniknout proroctví, v němž mu hrozí ztráta trůnu, se rozhodne vyvraždit všechny židovské děti mužského pohlaví. Prostřih. Rok předtím byl Zachariáš informován andělským hlasem, že jeho žena Alžběta (s oběma nás film seznámí dost podrobně) porodí syna. Ve stejné době Marii její rodiče oznámili, že ji provdají za Josefa. Marie není šťastná, že se má provdat za muže, kterého téměř nezná a nemiluje. Odejde přemýšlet o svém osudu do háje, kde ji navštíví Archanděl Gabriel a oznámí jí, že porodí Ježíše. V mezičase Tři králové začínají svou pouť z Persie na západ vedeni hvězdnou konstelací.

Těhotné Marii, plné pochyb, nevěří ani její rodiče. Hrozí jí ukamenovaní, nicméně Josef je jí oporou. V patřičném čase se Marie a Josef vydají na svoji pouť, neboť se musí zúčastnit sčítání lidu. Marie je v devátém měsíci těhotenství. Dvojice válčí cestou s písečnou bouří, zrádným terénem, hladem, a překvapení, zloději v Jeruzalémě. Hardwicková, která byla vychována jako presbyteriánka, vpletla do této cesty zápovědi Kristova života: Marie myje Josefovi nohy, na cestě je vidět ukřižování, Josef se rozhněvá na obchodníky v chrámu, při přecházení řeky Marii ohrožuje had (Keisha Castle-Hugesová se bojí hadů!).

Všechno, co čekáte od tří králů, tam také bude. Myrha, zlato, úcta i náznak budoucí Kristovi oběti. Jeden z nich prohlásí: „Bůh se narodil!“ Tedy to hlavní, co mohl hluboce věřící katolík, Mike Rich, napsat do scénáře. Marie i vzdychá, nechápe, proč byla vyvolena právě ona. Josef trpí pocitem méněcennosti vůči své odpovědnosti. Pochopitelně stihnou odejít z Betléma včas a Herodovi slouhové najdou jen plenku na jesličkách.

Scéna vyvraždění neviňátek je krátká, porody Alžběty a Marie jsou realističtější. Pochyby o víře nebo dogmatu nejsou součástí tohoto filmu. Film není mementem židovských dětí, kterým se nepodařilo, nebo i podařilo, uniknout za druhé světové války z Evropy na jiný kontinent. Neočekávejte podtext spojující tento film s Ježíšovým táborem.

Upoutávka na film: Vše velmi romantické. Až přeslazeně čistotný, s portréty mužného Josefa a nevinné Marie. Nezdá, že by film naplnil kritiky nebo obecenstvo očekáváním, je jich minimálně.

Zajímavosti:

Herci se naučili používat určité nástroje, se kterými se běžně pracovalo před dvěma tisíciletími. Učili se lisovat olej z oliv a víno z hroznů, stavět domy, péci chleba, dojit kozy a vyrobit sýr. Všechno proto, aby film byl jak jen možno autentický.

Zfilmovaný příběh Marie a Josefa na cestě z Nazaretu do Betléma nepředstaví ani jednoho židovského herce v hlavní roli. Zato jsou zde arabští herci. Filmovalo se v Itálii, v Matere, kde Mel Gibson natočil svého kontroverzního Krista, a v Maroku.

Film měl premiéru, jako vůbec první v historii, ve Vatikánu a byl přijat Papežem. Kdyby Marie byla dítětem bývalých vězňů z Osvětimi, Josef potomkem utečence z Evropy, kterého zabil terorista, a Herod potomkem nacistického důstojníka, třeba by premiéra počkala až na vánoce v Los Angeles.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.