Naprosto osvětleno (Everything is Illuminated)

5. 3. 2006 - 17:34 | Téma | red

Naprosto osvětleno (Everything is Illuminated) zdroj: tisková zpráva

Recenze: Elijah Wood a Eugene Hütz v místy dobrodružné cestě po Ukrajině od Lieva Schreibera. Naprosto osvětleno (Everything is Illuminated), stejnojmenná adaptace úspěšného románu Jonathana Safrana Foera od debutujícího scénáristy a režiséra Lieva Schreibera, zůstává za očekáváním

Naprosto osvětleno (Everything is Illuminated), stejnojmenná adaptace úspěšného románu Jonathana Safrana Foera od debutujícího scénáristy a režiséra Lieva Schreibera, zůstává za očekáváním. Jestli se Foerova kniha odehrává během dvou stovek let a oplývá širokým spektrem charakterů i magickou absurditou, pak Schreiberův snímek si vystačí s výtahem o velikosti pohlednice. Mimo Foerových fanoušků může Naprosto osvětleno zaujmout obsazením Elijaha Wooda do hlavní role a v tuzemsku také tím, že se zde podstatná část filmu natáčela.

Naprosto osvětleno Jonathan Safran Foer
(Elijah Wood) je mladý americký žid. V usedlém obleku, se staromódní patkou a s masivními brýlemi vypadá, jako kdyby se pohyboval mimo čas a prostor. Jeho největší a jedinou vášní je sběratelství. S nesmírnou pečlivostí sbírá všechno, co se týká jeho rodiny. Prý „aby nezapomněl“, jak říká. Z filmu není jasné, co přesně by se stalo, kdyby zapomněl, ale z Jonathanovy stísněné tváře lze usuzovat, že by to bylo strašlivé. Rodinných artefaktů v igelitových pytlíčcích má Jonathan plnou stěnu. Nejzásadnější je momentálně starodávná, vybledlá fotografie. Jonathanův mladý dědeček se z ní usmívá ve společnosti hezké ženy jménem Augustine, která mu měla za války na rodné Ukrajině zachránit život.
V Oděse mezitím žije Jonathanův vytáhlý vrstevník Alex (Eugene Hütz), který se od Naprosto osvětleno zakřiknutého hrdiny liší ve všech směrech. Nosí teplákovou soupravu a frajerskou čapku. Ve tváři mu hraje všeznalý úsměv, za kterým se třpytí zlatý zub. Alex obdivuje Michaela Jacksona, černochy, hip hop a židy naopak vůbec nemusí. Možná proto, že se jeho rodina živí prováděním bohatých Američanů, kteří na Ukrajinu jezdí pátrat po svých židovských předcích. Žádný div, že si Alexe a jeho děda Perčova (Boris Leskin) najme i Jonathan. Alex bude se svou téměř surrealisticky lámanou angličtinou Jonathanův překladatel a děd, který se s oblibou prohlašuje za slepce, řídí obstarožního trabanta. Na cestě ukrajinským venkovem k záhadnému Tračimbrodu muže doprovází také dědův pes Sammy Davis Jr. Jr., který ve Schreiberově pojetí funguje zejména jako instantní injekce dojetí a soucitu.
Naprosto osvětleno Cesta vede nejprve od oděských památek (přístav, proslulé Potěmkinovy schody) k zahnědlým kapitolám nedávné historie (zamořená území, opuštěná sídliště). Rozdíly mezi frajerem Alexem a cizincem Jonathanem i ukrajinský svéráz zprvu formují Naprosto osvětleno jako lehoulince absurdní komedii přístupnou nejširšímu publiku. S tím, jak se trabant blíží Tračimbrodu, začnou na plátno vzlínat starší a temnější vzpomínky na válku, antisemitismus a pogromy. Snímek následně získává vážnější barvu, která ale při plakátové jednoduchosti postav nevyznívá přesvědčivě.

Příběh je zjednodušený do prostého pátrání po obětech holocaustu ozvláštněného záhadou s nepříliš uspokojivým vyvrcholením. Scény jsou statické, spoléhají na rádoby výhružný nebo bizarní detail. Minimálně v úvodu film těží z precizních dialogů, celkově ovšem za literární předlohou pokulhává a slouží spíš jako její reklama, než svébytný kus. Spíš, než Schreiberovo umírněné, si Foerova kniha zaslouží zpracování kusturicovsky divočejší a rozmáchlejší.

Naprosto osvětleno Elijah Wood je v Jonathanově úboru nanejvýš bezbranný a ve té úporné nemohoucnosti jej režie drží celou dobu. Hützův Alex je živější, ale prostor, který mu Wood svou pasivitou uprazdňuje, nedokáže zaplnit. Ve srovnání s tím, jak charismatický dokáže Hütz být jako frontman kapely Gogol Bordello, se mi zdá, jako kdyby se trochu styděl. V takové situaci je nejsilnější figurou mlčenlivý děd v podání veterána Leskina. Příjemným překvapením je noblesa Laryssy Lauretové, která se objeví v poslední třetině snímku.
Obrazy kameramana Matthewa Libatiquea (Rekviem za sen (Requiem for a Dream)) jsou prosté přílišného patosu, flashbacky signalizuje vycizelovaná „osvětlující“ běloba. Střihači Marcus a McKay elegantně propojují české exteriéry s ukrajinskými reáliemi. Pasáže „na cestě“ Schreiber podkresluje řvavou etnickou kutálkou.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.