Na festivalu v německé Chotěbuzi bude o hlavní cenu bojovat Kajínek

2. 11. 2010 - 18:00 | Téma | red

Na festivalu v německé Chotěbuzi bude o hlavní cenu bojovat Kajínek zdroj: tisková zpráva

V německé Chotěbuzi dnes začíná 20. ročník filmového festivalu kinematografie střední a východní Evropy. Do neděle se na něm představí na 140 snímků z více než 40 zemí. Česká republika má na přehlídce sedm zástupců. O hlavní cenu se v konkurenci deseti filmů utká i drama režiséra Petra Jákla Kajínek, které tak má šanci navázat na úspěch Divokých včel Bohdana Slámy, jež festival v braniborském městě nedaleko polských hranic vyhrály v roce 2002.

Největší zastoupení má česká kinematografie v sekci krátkých filmů, kde se budou promítat čtyři české snímky. Patří k nim i Nora sa mi páči od slovenského studenta pražské FAMU s uměleckým jménem Aramisova, který organizátoři zařadili do soutěže krátkých filmů.
Na některou z více než desítky vedlejších cen mohou pomýšlet také české celovečerní snímky Zoufalci režisérky Jitky Rudolfové a Pouta od Radima Špačka, které se představí v sekci Spektrum. Zda uspějí, se jejich tvůrci dozví v sobotu, kdy budou oceněné filmy vyhlášeny na slavnostním večeru v chotěbuzské městské hale.

Kromě nich nabídne letošní ročník festivalu k 20. výročí sjednocení Německa retrospektivu západoněmecké a východoněmecké kinematografie a zaměří se na filmy z východu. "Musíme se stále klást otázku, co se vlastně s východoevropským filmem stalo 20 let po těch velkých společenských změnách. Jaký vliv na něj měly západní filmy a jaké stopy zanechali Východoevropané v západní kinematografii," vysvětlil výběr jednoho z hlavních témat šéf přehlídky pořádané od roku 1991 Roland Rust.

Její návštěvníci se letos mohou poprvé seznámit i s bollywoodským filmem, ovšem s ruským názvem Dasvidaniya (Nashledanou).

Kajínek

V Chotěbuzi se představí také snímky, které v předchozích měsících bodovaly na prestižních evropských filmových festivalech nebo se dostaly mezi uchazeče o nominaci na Oscara pro nejlepší cizojazyčný film. Dnes večer přehlídku zahájí nedávný vítěz z Curychu, srbské drama Žena se zlomeným nosem. V hlavní soutěži bude Kajínkovi konkurovat například polský snímek Matka Tereza od koček, jehož hlavní představitelé Mateusz Kościukiewicz a Filip Garbacz si odvezli z letošního filmového festivalu v Karlových Varech cenu pro nejlepší herce, nebo maďarský Pál Adrienn, který v Curychu získal ocenění kritiků.

Organizátoři očekávají, že jubilejní ročník poprvé překoná hranici 20.000 návštěvníků. Loni jich do pěti promítacích objektů zavítalo přes 19.000. Přilákat je má i představitelka svůdné Emmanuelly ze stejnojmenné série erotických filmů ze 70. a 80. let Sylvia Kristel, která bude patřit k hostům festivalu a přiveze jeden ze svých posledních snímků Two Sunny Days (Dva slunné dny).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.