Mezi Hvězdou a Půlměsícem - Otec uprchlíků

29. 1. 2008 - 14:17 | Téma | red

Mezi Hvězdou a Půlměsícem - Otec uprchlíků zdroj: tisková zpráva

FORTFILM 2003: Dodnes nevysvětlená smrt Charlese Jordana, představitele židovských humanitárních organizací. Část třetí: Otec uprchlíků V létě 1967 bylo v Praze z Vltavy vyloveno tělo Charlese Jordana, muže, který se rozhodl změnit samotnou podstatu konfliktu na Blízkém Východě

Část třetí: Otec uprchlíků

V létě 1967 bylo v Praze z Vltavy vyloveno tělo Charlese Jordana, muže, který se rozhodl změnit samotnou podstatu konfliktu na Blízkém Východě. Jeho smrt není dodnes objasněna, a nikdo se o to ani příliš nesnaží. Jisté je jen to, že Jordanův plán na vyřešení problému Palestinských uprchlíků zemřel v Praze spolu s ním, a světové humanitární organizace již nikdy nenašly odvahu k navržení podobně radikálního řešení Palestinského problému.

Mezi Hvězdou a půlměsícem Po roce 1960 došlo v Československu k jistému uvolnění bolševické diktatury. Také vztah k Židům doznal změny. Na jedné straně byla sice založena Universita 17. listopadu, školící kromě tisíců civilních studentů také palestinská "osvobozenecká komanda", ale obnovena byla také po léta zakázaná činnost židovských organizací. Vysvětlení bylo prosté: Arabové i Židé totiž přinášeli do země tolik žádané valuty. Když však v červnu 1967 vypukla na Blízkém Východě krize ústící v Šestidenní válku, stěžovali si arabští diplomaté, že Československo stojí na straně sionistických agresorů. Prahou pochodovaly protestní demonstrace stovek arabských studentů, převážně členů strany Baas a palestinských organizací. Egyptský velvyslanec protestoval proti sérii poštovních známek věnované tisíciletí příchodu Židů do Čech. Známky byly ihned staženy z oběhu a přípravy oslav milénia judaismu v Čechách zastaveny. Izraelská ambasáda, fungující i v padesátých letech, byla uzavřena a diplomaté vypovězeni.

Mezi Hvězdou a půlměsícem Na konci června 1967 se konal sjezd Svazu československých spisovatelů, a přerušení diplomatických styků s Izraelem bylo velmi kritizováno. Komunistický spisovatel Ladislav Mňačko dokonce emigroval do Izraele, kde demonstrativně požádal o politický azyl. Za toto gesto byl v srpnu téhož roku zbaven jak členství v Komunistické straně, tak i Československého státního občanství. Den po Mňačkově exkomunikaci byl v Praze pravděpodobně zavražděn jeden z nejvýznamnějších představitelů židovských humanitárních organizací, místopředseda Joint Distribution Committee, pan Charles Jordan. Jeho tělo bylo vyloveno z Vltavy po čtyřech dnech, 20. srpna 1967. Jordan se již od začátku druhé světové války angažoval v pomoci židovským uprchlíkům, byl zapojen do akcí na našem území od roku 1948, a údajně připravoval obnovení legálního židovského vystěhovalectví z ČSSR. Byl expertem OSN pro otázky uprchlíků, spolupracoval s Úřadem vysokého komisaře pro uprchlíky, a za své úspěchy na tomto poli obdržel řád Čestné legie a Nansenovu medaili. Šest dní po datu své smrti měl v sídle OSN v New Yorku prezentovat detailní finanční plán projektu nabízejícího vyřešení problému Palestinských uprchlíků. Tento problém není vyřešen dodnes.

Smrt Charlese Jordana ve své době rozvířila novou antisionistickou kampaň, která zcela zakryla fakt, že vyšetřování vedená jak po rovině kriminální policie, tak i Státní bezpečností nepřinesla žádné výsledky. Josef Frolík, defektor z Československé StB, ve své knize Špion vypovídá tvrdí, že Jordana uneslo palestinské komando. Zdá se však velmi nepravděpodobné, že by se Palestinci k podobnému úspěchu tak krátce po prohrané válce hrdě nepřihlásili. Případ Jordan je údajně dodnes vyšetřován Úřadem pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu.

Po dvanácti letech je však toto vyšetřování stále bez jakýchkoliv výsledků. Není divu. ÚDV dodnes nebylo schopno oslovit ani Jordanovu rodinu, ani jeho zaměstnavatele, ani žádné ze svědků hovořících v našem filmu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.