Letošním Oscarům dominoval hit Všechno, všude, najednou. Bodoval i Brendan Fraser

13. 3. 2023 - 6:29 | Novinky | Adam Homola

Letošním Oscarům dominoval hit Všechno, všude, najednou. Bodoval i Brendan Fraser zdroj: Foto: A24

Hlavní cenu filmového průmyslu získal v neděli na 95. ročníku udílení Oscarů film Všechno, všude, najednou. Film získal sedm Oscarů, včetně ceny za nejlepší původní scénář a nejlepší režii pro Daniela Kwana a Daniela Scheinerta.

Úspěch filmu je obrovskou výhrou pro nezávislé studio A24, které díky tomuto svéráznému snímku utržilo přes 100 milionů dolarů, a to navzdory úpadku artové kinematografie. Studio také ovládlo všechny čtyři herecké kategorie - tři za Všechno, všude, najednou a jednu za Velrybu.

Večer byl plný vykoupení a přehodnocení. Michelle Yeoh z Všechno, všude, najednou se stala první Asiatkou, která vyhrála cenu pro nejlepší herečku. Dlouhou dobu hrála v bojových uměních a akčních filmech jako Crouching Tiger Hidden Dragon a Yes, Madam. Yeoh řekla: „Dámy, nikdy nenechte nikoho říct, že jste příliš staré na to, abyste zazářily.“ Dodala: „Je to znamení naděje a možnosti pro všechny děti, které vypadají jako já a které se dnes večer dívají.“

Brendan Fraser získal cenu pro nejlepšího herce za roli muže s těžkou nadváhou, který se snaží napravit svůj vztah s odtažitou dcerou ve filmu Velryba. Fraser býval slavným hercem ve filmových trhácích jako Král džungle a Mumie, ale kvůli zdravotním a osobním problémům byl více než deset let mimo pozornost veřejnosti. Jde tak o jeden z nejvýraznějších a nejemotivnějších comebacků vůbec.

zdroj: Bontonfilm

A když už jsme u těch comebacků… Ke Huy Quan si odnesl cenu za nejlepšího herce ve vedlejší roli za roli Yeohina vystresovaného manžela ve filmu Všechno, všude, najednou. Quan byl dětskou hvězdou v Indiana Jones a chrám zkázy a The Goonies, ale s herectvím skončil, protože se cítil frustrovaný nedostatkem rolí. Při přebírání ceny a vyprávění svého příběhu byl velice emotivní. „Přijel jsem sem na lodi,“ řekl. „Rok jsem žil v uprchlickém táboře a nějak jsem se dostal sem, na nejslavnostnější hollywoodskou noc. Říká se, že takové věci se dějí jen ve filmech. Nemůžu uvěřit, že se to stalo mně. Tohle je americký sen.“ Dodal: „Sny jsou něco, čemu musíte věřit. O ten svůj jsem málem přišel. Všem vzkazuji, aby se svých snů nevzdávali.“

Jamie Lee Curtis, veteránka hororových hitů jako Halloween a dcera hollywoodských legend Janet Lee a Tonyho Curtise, získala cenu za nejlepší herečku ve vedlejší roli za roli inspektorky finančního úřadu ve filmu Všechno, všude, najednou.

Všechno, všude, najednou se svým mnohovrstevnatým dějem a netradičními prvky, jako je postava s rukama od hot dogů a zbraňovými dildy, představuje radikální odklon od ustálených prestižních filmů, které v minulosti dominovaly Oscarům, ale Akademie filmového umění a věd se v posledních letech dramaticky změnila. V důsledku kontroverze #OscarsSoWhite poté, co ve dvou po sobě jdoucích ročnících nebyl nominován žádný barevný herec, se Akademie v roce 2016 velmi snažila diverzifikovat okruh hlasujících. V následujících letech se její členové omladili a nyní zahrnují mnohem pestřejší skladbu hlasujících včetně většího počtu žen.

zdroj: A24

Navzdory triumfu filmu Všechno, všude, najednou zanechalo předávání Oscarů také mnoho filmů a tvůrců ne zrovna v slzách, ale s nemalým zklamáním. Elvis, hudební životopisný film o králi rokenrolu v režii Baze Luhrmanna a s Austinem Butlerem v hlavní roli, nedokázal žádnou ze svých osmi nominací proměnit ve vítězství. Stejný osud potkal i Fabelmanovi, osobní film Stevena Spielberga o jeho dětství v Arizoně, který získal sedm nominací, ale nevyhrál vůbec nic. Víly z Inisherinu odešlo taktéž s prázdnýma rukama. Akademie také čelila kritice za nominaci Angely Bassett na nejlepší herečku ve vedlejší roli za její roli ve filmu Black Panther: Wakanda Forever, když někteří argumentovali tím, že měla na plátně více času než některé hlavní herečky. Bassett každopádně prohrála Oscara s Jamie Lee Curtis.

Kompletní seznam všech vítězů najdete níže:

Nejlepší film

Všechno, všude, najednou

Nejlepší režie

Daniel Kwan, Daniel Scheinert (Všechno, všude, najednou)

Nejlepší ženský herecký výkon

Michelle Yeoh (Všechno, všude, najednou)

Nejlepší mužský herecký výkon

Brendan Fraser (Velryba)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli

Jamie Lee Curtis (Všechno, všude, najednou)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli

Ke Huy Quan (Všechno, všude, najednou)

Nejlepší původní scénář

Daniel Kwan, Daniel Scheinert (Všechno, všude, najednou)

Nejlepší adaptovaný scénář

Sarah Polley (Women Talking)

Nejlepší kamera

James Friend (Na západní frontě klid)

Nejlepší střih

Paul Rogers (Všechno, všude, najednou)

Nejlepší hudba

Volker Bertelmann (Na západní frontě klid)

Nejlepší zvuk

Mark Weingarten, James H. Mather, Al Nelson, Chris Burdon, Mark Taylor (Top Gun: Maverick)

Nejlepší originální píseň

Naatu Naatu (RRR)

Nejlepší celovečerní animovaný film

Pinocchio Guillerma del Tora

Nejlepší krátký animovaný film

Chlapec, krtek, liška a kůň (The Boy, the Mole, the Fox and the Horse)

Nejlepší mezinárodní film

Na západní frontě klid (Německo)

Nejlepší krátký hraný film

Irské sbohem (An Irish Goodbye)

Nejlepší celovečerní dokumentární film

Navalnyj

Nejlepší krátký dokument

Zaříkávači slonů (The Elephant Whisperers)

Nejlepší masky a vlasový styling

Adrien Morot, Judy Chin, Annemarie Bradley (Velryba)

Nejlepší návrh kostýmů

Ruth Carter (Black Panther: Wakanda nechť žije)

Nejlepší výprava

Christian M. Goldbeck, Ernestine Hipper (Na západní frontě klid)

Nejlepší vizuální efekty

Joe Letteri, Richard Baneham, Eric Saindon, Daniel Barrett (Avatar: The Way of Water)

Zdroje: The Oscars

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.