Kniha rekordů Šutky

22. 1. 2007 - 8:46 | Téma | red

Kniha rekordů Šutky zdroj: tisková zpráva

Distribuční materiály u filmu Aleksandara Maniče uvádějí žánr „dokumentární, komedie“

Distribuční materiály u filmu Aleksandara Maniče uvádějí žánr „dokumentární, komedie“. Přestože by bylo záhodno zkoumat, nakolik musí být dokument záznamem reality a zda může takový záznam splňovat komediální kritéria, trefuje se tahle žánrová nálepka do černého. Kniha rekordů Šutky popisuje skutečnost tak magickou, až se nám může zdát nereálná, a činí tak s úsměvným nadhledem.

Šutka z názvu filmu je prý hlavní město všech Romů. Leží kousek od makedonské metropole Skopje a jeho ulice tepou typicky balkánskou intenzitou. Přestože prý jde o jedno z nejchudších míst v Evropě, tváře jeho obyvatel si na bídu nestěžují. Všechny jako by nad šeď všedních dní povznášela jakási zvláštní síla, spojená snad s nepřestávající kulisou bubnování. V Šutce zřejmě žádný den není všední – a žádný člověk obyčejný.

Šutka je totiž město šampiónů. Každý, se kterým vás tu průvodce filmem Doktor Koljo seznámí, je v něčem nejlepší. Muzafer Bisli skládá pro početné lokální pěvce hity jako na běžícím pásu a nikdo ho v tomhle umění nepřekoná. Štramák Veso se pyšní nejrozsáhlejší a nejskvostnější garderóbou, což z něj činí nejlépe oblékaného člověka nejen v Šutce, nýbrž na celém světě. Rivalem mu může být snad jen sedmdesátiletý Refet, ale ten je prý šampiónem úplně ve všem; připišme mu tedy aspoň titul v kavárenském povalečství a diskotékovém bonvivánství. Na vrcholové úrovni v Šutce působí i derviši, léčitelé, trenéři poštovních holubů a bojových hus, upírobijci, sběratelé turecké populární hudby a další šampióni. A i sám Doktor Koljo je samozřejmě hvězda – pro změnu v kategorii filmového herectví.

Bez Kolja by byla Kniha rekordů Šutky zřejmě nemyslitelná. Byl to on, kdo sice Srba, ale pořád pouhého „gadža“ Maniče v Šutce seznamoval s místní „honorací“, otevíral mu dveře a upozorňoval ho na to nejzajímavější. Manič film sice připravoval osm let, ale začal ho natáčet bez scénáře, snad v oslnění geniem loci. Výsledek má přesto přehlednou a logickou strukturu, zaštítěnou leitmotivem „chvástajícího se“ housera. Dokáže tak úspěšně sedět na dvou židlích. Nenechá diváka ztratit se v ději, protože postavy probírá jednu po druhé a zastavuje se u větších tematických bloků (vrcholem filmu je sekvence z klání ve sbírkách turecké popmusic). Ale zároveň hravou stylizací do amatérského filmu, hlasem pohádkově laskavého vypravěče mimo obraz a dalšími postupy akcentuje magický realismus místa.

Ten – snad z nedostatku jiného srovnání, snad proto, že jej nikdo nezachytil lépe – nejvíc odkazuje k dílu Emira Kusturici, jehož Dům k pověšení se v Šutce natáčel. Kniha rekordů Šutky zachycuje (jinde už zaniklou) atmosféru „velké“ Jugoslávie, odráží tehdejší křehkou rovnováhu mezi národnostmi (v tomto čistě romském městě mezi náboženstvími), míchá komiku s tragikou (mladičký fotbalový šampión zemře v souvislosti s užíváním drog, aniž by to narušilo celkovou atmosféru) a všechno to nahlíží skrz tlustou vrstvu poetické stylizace.

Lidé v tom městě žijí od pohledu daleko autentičtěji a opravdověji než běžní občané západní civilizace. Míchají výdobytky moderních technologií (podomácku dělané videoklipy jsou opravdu ohavné) se staletými rituály (každý vám tu poví, co platí na upíry), paběrkují na podpoře, ale přesto se dokáží radovat – a ve své stoprocentně upřímné existenci nevidí nikde žádný rozpor, žádnou pochybnost. I kdyby vám to vyvraceli horem dolem, jsou vlastně šťastní, protože znají své místo ve světě. A to je nejen stav mysli, ale hotové umění. A že tuhle vůli k životu, ba radost z něj, Kniha rekordů Šutky dokázala zachytit, je její největší triumf.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.