Kina na jihu Čech zaznamenaly loni pokles návštěvnosti

12. 2. 2010 - 11:00 | Téma | red

Kina na jihu Čech zaznamenaly loni pokles návštěvnosti zdroj: tisková zpráva

Do kin v okresních městech na jihu Čech přišlo loni 508.221 diváků, což je o 51.746 méně než v roce předcházejícím. Podle vedoucích biografů za tím stála špatná nabídka filmů a také ekonomická krize. Tržby kinům v Česku podle Unie filmových distributorů meziročně vzrostly kvůli vyššímu vstupnému, na jihu Čech ovšem klesly o skoro šest milionů na 53,5 milionu korun.

Nejvýše na pomyslném žebříčku kin v Česku figuruje z jihočeských na devátém místě českobudějovické multikino. Přes 10.700 představení tam loni zhlédlo 356.534 diváků. Jako jedinému z jihočeských kin mu tržby vzrostly o 1,4 milionu korun na 43 milionů. Proti předcházejícímu roku kino nabídlo divákům o 54 představení víc, ale přišlo na ně o 11.366 diváků méně. Podle ředitelky Svatavy Kopečkové to nebylo tím, že vstupné se zvýšilo o sedm korun na 120, ale slabou nabídkou filmů.

"V prvním pololetí byl v podstatě jediný velký filmový titul, a to komedie Marie Poledňákové Líbáš jako bůh. Ve druhém už to bylo lepší, když v červenci přišel do kin nový Harry Potter. Díky tomu přišlo 56.000 diváků, což byl absolutní rekord za osm let existence kina," řekla Kopečková.

Na 45. místě za multikiny se loni s návštěvností 37.872 lidí umístilo českobudějovické kino Kotva, přesto vedoucí Jan Turinský s ní není moc spokojený. "Loňská sezona nebyla úplně optimistická, v nabídce distributorů chyběly taháky typu Svěráka a Menzela, kteří natočili filmy v minulých letech". Obecně podle něj loni české filmy nebyly moc kvalitní. Na tom, že návštěvnost v kině loni meziročně klesla o 11.380 lidí, může podle něj i "hysterie kolem hospodářské krize".

Koncem roku město investovalo do modernizace kina Kotva čtyři miliony korun. Návštěvnost se hned na začátku letošního roku zvýšila nejen díky 3D projekci, ale také filmovému trháku Avatar, který srovnal propad z podzimu. Podle něj je to film desetiletí.

Kino Svět v Táboře se loni v celostátním žebříčku umístilo na 52. místě. Do kina přišlo 32.104 diváků, což je o 6823 méně než v roce předcházejícím. Podle vedoucího Tomáše Čauševa na úbytek měla vliv špatná nabídka filmů i ekonomická krize. "Žádné taháky nebyly a lidi začali přemýšlet o penězích," konstatoval.

Do kina OKO ve Strakonicích si koupilo vstupenku 22.898 diváků, do píseckého Portyče 22.151, na Střelnici v Jindřichově Hradci 20.845 a v Českém Krumlově přišlo do kina 11.817. Nejméně diváků chodí ze sedmi okresních měst jihočeského kraje do kina v Prachaticích. V roce 2008 to bylo podle vedoucího kina Kamila Štěpána 4400 lidí a loni zhruba stejně. To se ještě promítalo dvakrát v týdnu, letos radnice šetří, a promítá se už jen v pondělí. Při modernizaci před třemi roky se kapacita sálu snížila na 100 míst. Dvakrát více návštěvníků si loni koupilo vstupenku do kina v Milevsku, které okresním městem nebylo. 

Průměrná hodnota vstupného v Česku loni poprvé v historii pokořila hranici 100 korun. V roce 1989 lidé za vstupné do kina zaplatili v průměru 6,90 Kč. Na jihu Čech se průměrná cena loni pohybovala od 60 v Táboře do 120 korun v českobudějovickém Cinestar.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.