Kina měla loni rekordní tržby i přesto, že návštěvnost klesla

26. 1. 2010 - 10:00 | Téma | red

Kina měla loni rekordní tržby i přesto, že návštěvnost klesla zdroj: tisková zpráva

Tržby českých kin loni kvůli vyššímu vstupnému meziročně vzrostly o 31 milionů korun a vykázala rekordní tržby 1,251 miliardy korun. Návštěvnost ovšem klesla o 428.000 lidí na 12,469 milionu diváků. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila Unie filmových distributorů.

Za rekordní tržby kina vděčí vyššímu vstupnému, jehož průměrná hodnota loni poprvé v historii pokořila hranici 100 korun a v závěru roku 2009 činila 100,33 koruny. Průměrná cena vstupenek byla v roce 1989 6,9 koruny, v roce 2000 již 68,02 koruny a předloni 94.61 koruny.

Loňský jen tříprocentní pokles návštěvnosti kin podle odborníků souvisí zejména s tím, že v kinech byly i v roce 2009 promítány atraktivní tituly, které do kinosálů dokázaly přitáhnout diváky. Podle některých průzkumů ze začátku roku 2009 přitom měly být mezi výdaji, které se Češi loni kvůli krizi chystají omezit, i útraty za vstupné do kin. Provozovatelé multikin ale tvrdí, že krizi zatím na návštěvnosti nepocítili.

V multikinech se hospodářská krize projevuje hlavně v poklesu investic do reklamy. Reklama přitom patří mezi významné zdroje příjmů multikin. Podle mediální společnosti TNS Media Intelligence inzertní příjmy kinosálů loni spadly o 14,22 procenta na 118,7 milionu Kč. Provozovatelé kinosálů přitom pocítili pokles už předloni, například společnosti Palace Cinemas Czech, která v Praze a Brně provozuje šest multikin, se v roce 2008 snížily tržby z reklam zhruba o deset milionů korun na 51,5 milionu korun. Konkurenčních multikina CineStar tehdy vykázala meziroční pokles reklamních příjmů o zhruba sedm milionů korun na 30,3 milionu korun.

Avatar zdroj: tisková zpráva

Na návštěvnost kin měla loni vliv především komedie Líbáš jako bůh od Marie Poledňákové, americký animovaný snímek Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů či film Harry Potter: Princ dvojí krve. Koncem roku byl pak hlavním filmovým trhákem snímek Avatar režiséra Jamese Camerona, který se hned po premiéře umístil v čele nejnavštěvovanějších snímků českých kin.

Hlavní podíl na tržbách i návštěvnosti mají v posledních letech multikina, v jejichž pokladnách loni skončilo 87 procent tržeb kin. Na celkové návštěvnosti se multikina podílela 70 procenty.

Kvůli multiplexům v řadě měst přestala promítat původní kina. Na konci roku 2008 byl vinou slabé návštěvnosti zavřen multiplex Cinema City v pražském nákupním centru Novodvorská Plaza. Bylo v něm pět kinosálů s 850 sedadly.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.