Kdyby...

21. 12. 2005 - 8:03 | Téma | red

Kdyby... zdroj: tisková zpráva

Kdyby... Brita Lindsaye Andersona patří mezi slavné filmy, které byly v době svého vzniku na přelomu 60

Kdyby... Brita Lindsaye Andersona patří mezi slavné filmy, které byly v době svého vzniku na přelomu 60. a 70. let považovány za velmi kontroverzní. Ale zatímco Poslední tango v Paříži nebo Půlnoční kovboj jsou dle dnešních standardů poměrně krotké (což nijak nesnižuje jejich kvalitu), Kdyby... zneklidňuje i na začátku 21. století.

Jakkoliv je Kdyby... pevně svázáno s atmosférou revolučního roku 1968, o čtyři dekády později není o nic méně aktuální. Tematizuje totiž vzpouru proti nesmyslným pravidlům, rigidní společnosti a selhávajícím autoritám, k níž bude docházet do té doby, dokud se další a další rozhněvaní mladí mužové nepřestanou hlučně bouřit proti stávajícím pořádkům.

Kdyby... lze s narůstající mírou abstrakce chápat jako rebelii proti zatuchlému britskému školství, proti establishmentu, proti společnosti jako takové nebo prostě proti dospělým, kteří všechny tyhle instituce vymysleli a/nebo řídí. Hlavní hrdina Mick je studentem na prestižní internátní škole. Už nemusí snášet ponižování, jež čeká prváky, ale zároveň ještě nepatří mezi nejstarší a nejmocnější. S několika podobně odbojnými kamarády tvoří jakousi anomálii, ostrůvek volnomyšlenkářství vně pevné studentské hierarchie. Když se Mick se spolužákem utrhnou ze školy a stráví den ježděním na ukradené motorce a laškováním se servírkou, jsou za to – a za jiné „zpupné“ chování – staršími kolegy potrestáni ritualizovaným výpraskem. Tím momentem získá tápající rebelie směr a vyvrcholí ozbrojeným masakrem.

Na to, kolik vlivů a tradic se do něj promítlo, působí Kdyby... překvapivě soudržně. Dokumentaristické zachycení internátního života tu koexistuje s fantaskním závěrem. Pasáže se surrealistickou poetikou neodporují pevné struktuře klasického dramatu, ještě zdůrazněné mezititulky. A nevadí ani to, že kamera Miroslava Ondříčka skáče z finančních důvodů od barevné škály k černobílé. Jsou zde citace protiškolního protestu Jeana Viga Trojka z mravů, parafráze Buñuelova surrealismu, doteky Godardovy formální anarchie i souvislost s americkým Rebelem bez příčiny, ale přesto Kdyby... zůstává filmem skrznaskrz britským. A i když divák v Mickově pokoji narazí na zřetelná zakotvení do roku 1968 v podobě fotografií Maa, Che Guevary a vietnamské války (vzniknout film o několik měsíců později, byly by v něm i fotky z hořící Paříže), témata vzpoury nebo násilí plodícího násilí snímku dávají nadčasový přesah.

Právě plakátová ikonografie podtrhává ambivalenci celkového vyznění; původně tak asi míněna nebyla, ale dnes paralela mezi adolescentní rebelií a komunistickými revolucemi působí trefně. Právě z Maa a Guevary se totiž staly symboly účelu světícího prostředky a cesty do pekla dlážděné dobrými úmysly. Mick a jeho kumpáni jsou sice veskrze sympatičtí, ale jak už to u mladických vzpour bývá, i ta jejich vede k neospravedlnitelnému násilí a k anarchii, z níž nikdy nic nevznikne. I když tedy krvavé finále přináší katarzi, zároveň je slepou uličkou: Mickův „triumf“ je jen vedlejším efektem působení systému, něčím, co nevzniklo ze svobody, nýbrž z donucení. Navíc je pouze snové, a proto se lze domnívat, že Mick časem beztak přijme hodnoty střední třídy, proti nimž teď tak vehementně brojí. A když Mick romantizuje násilí větami typu – „Neexistuje nic jako špatná válka: násilí a odplata jsou jediné ryzí činy.“ – víceméně jen dovádí do důsledků to, k čemu ho dovedla nenáviděná škola. Kdyby... tedy kritizuje jak systém, tak i mladé muže, jež produkuje, ať už s ním souhlasí nebo ne.

Kromě zneklidňujícího a nejednoznačného poselství Kdyby... září hlavně výkonem charismatického debutanta Malcolma McDowella v roli Micka. Ten s Andersonem později natočil dvě volná pokračování (kapitalismus kritizující Šťastný to muž a Nemocnici Britannia, opírající se do thatcherismu a odborářských bojůvek), ale hlavně byl na základě svého výkonu v Kdyby... obsazen do tematicky spřízněného Kubrickova Mechanického pomeranče.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.