Kdo je kdo ve filmu Superman se vrací

26. 7. 2006 - 16:48 | Téma | red

Kdo je kdo ve filmu Superman se vrací zdroj: tisková zpráva

Už proto, že skrývá hned tři různé identity, si Superman své přízvisko zaslouží. Na Zemi zavítal z daleké a dávno zničené planety Krypton a jeho tamní rodiče ho pojmenovali Kal-El

Brandon Routh jako Superman Už proto, že skrývá hned tři různé identity, si Superman své přízvisko zaslouží. Na Zemi zavítal z daleké a dávno zničené planety Krypton a jeho tamní rodiče ho pojmenovali Kal-El. Pozemské opatrovníky pak jako malý klučina nalezl u Marthy a Jonathana Kentových, kteří jej objevili nedaleko své farmy. Ti mu dali jméno, které dnes používá hlavně jako nemotorný a starosvětsky vyhlížející redaktor populárních novin Daily Planet – Clark Kent. Ke kořenům se Kal-El obrací ve své Pevnosti samoty, obrovské arktické síně stvořené kryptonskou technologií, jež mu umožňuje na vzdálenost hvězd i časů komunikovat se svým otcem Jor-Elem. Pro většinu lidstva ale zůstává hlavně Supermanem, hrdinou oděným v modrém kostýmu s velkým písmenem S na hrudi a červenou pláštěnkou, o jehož soukromí nemá nikdo ani ponětí. To podstatné však je, že díky svým jedinečným vlastnostem – extrémní rychlosti i síle, schopnosti létat nebo třeba rentgenovému zraku – ale také díky vrozenému smyslu pro čest je Superman tím nejlepším ochráncem spravedlnosti, jakého kdy Země nosila.

Šestadvacetiletý Brandon Routh se před filmovými kamerami objevil poprvé až nedávno – když se mihl v psychologickém dramatu Bestie Karla (2006). O poznání více zkušeností však získal v televizních sériích, soap-opeře One Life to Live (2001-2002), krimi Cold Case (2003) nwbo sitcomu Will & Grace (2004). Titulní role ve snímku Superman se vrací (2006) je jeho bez diskusí největší hereckou příležitostí, kterou získal rovnou měrou díky své výšce (190 cm), neokoukanosti a podobnosti s předchozím představitelem Supermana Christopherem Reevem.

Kate Bosworthová jako Lois Laneová Pro neohroženou novinářku Lois Laneovou, hvězdu Daily Planet a jednu z nejlepších investigativních reportérek ve Státech, nejsou obyčejní muži těmi, o kom by snila. Vždyť se o ni jeden čas ucházel přebohatý Lex Luthor – a ona ho odmítla. Od doby, co se v Metropolis objevil Superman, měla Lois oči jenom pro něj. A Superman jí přízeň často oplácí. Že se kolem ní otáčí její lehce podivínský kolega Clark Kent, to si Lois samozřejmě ani nevšimne. Čas a tvůrci posledního filmu se Supermanem však rozdaly karty trochu jinak: Když Kal-El odletěl zpět na Krypton, našla si Lois novou lásku, pilota a redakčního kolegu Richarda Whitea. A narodil se jí syn Jason, jehož otcem být Richard stejně dobře jako… Lze se proto divit, když se Lois po odchodu svého hrdiny zatvrdila a napsala komentář Proč svět nepotřebuje Supermana? Bude Lois tak přísná na svého milého i teď, když se Superman na Zemi vrátil?

Kate Bosworthová se dosud představovala v rolích blonďatých krásek, jejichž největším cílem je užít si prázdniny (Osudové léto, 2002), nebo se setkat s populárním hercem (Rande s celebritou, 2004). Kromě role Lois Laneové proměnu v její filmografii rovněž naznačuje životopisné drama Beyond the Sea (2004), v němž ztělesnila manželku zpěváka Bobbyho Darina.

Kevin Spacey jako Lex Luthor Pro Lexe Luthora jsou typické tři věci: mozek génia, tučné bankovní konto a pleš. Vlastně je tu ještě jedna věc – nenávist k Supermanovi, kterého považuje za samozvaného poloboha, brzdícího lidský intelekt. Tedy, brzdícího hlavně intelekt Luthora samého, jemuž nikdy nebylo zatěžko obětoval při realizaci plánů na sebeobohacení nějaký ten miliónek lidí. Přestože nevládne žádnou superschopností, kvůli své zvrácené duši je Lex Luthor pro Supermana vůbec největší hrozbou. Jako jeden z mála je zasvěcen do většiny ze Supermanových/Kal-Elových tajností a uvědomuje si potenciál jediné zbraně, kterou lze proti němu použít – horniny jménem kryptonit, tedy pozůstatku Kal-Elovy domovské planety.

Kevin Spacey se za poslední desetiletí vyšvihl z herců rolí vedlejších mezi nejuznávanější hollywoodské osobnosti, jejichž třídu nepotvrzuje jen jeden, ale hned dva Oscary. Toho prvního získal Spacey za kriminální drama Bryana Singera Obvyklí podezřelí (1995), a tak není divu, že dnes ve filmu stejného režiséra ztělesňuje superzločince Lexe Luthora. Mezitím stihl Spacey zazářit ve filmech jako L.A. Přísně tajné (1997), Americká krása (1999) nebo Svět podle Prota (2001).

Frank Langella jako Perry White Novinářský guru Perry White stojí v čele Daily Planet už pěknou řádku let. A nikdo jiný se nezasloužil víc, aby se z jeho novin stala jednička v Metropolis. Žádného ze členů redakce ne nebojí okřiknout, byť by to byla hvězdná Lois Laneová, nadaný, avšak občas trochu natvrdlý a nedochvilný Clark Kent anebo novinářský elév Jimmy Olsen. Zkrátka a dobře: vše pro noviny! Obvykle na sebe bere masku přísného a sžíravého šéfa, v podstatě je to však dobrák od kosti, pro něhož jsou jeho podřízení jedinou skutečnou rodinou.

Hollywoodský veterán Frank Langella již po tři desítky let s grácií ztělesňuje šarmantní gentlemany i mocichtivé zloduchy. Jeho průlomovou rolí byl titulní antihrdina romantického hororu Dracula (1979). V první polovině devadesátých let pak dosáhl věhlasu díky úlohám padouchů v komediích (Dave, 1993), dobrodužných snímcích (Ostrov hrdlořezů, 1995) i hororech (Devátá brána, 2000).

Sam Huntington jako Jimmy Olsen Jimmy Olsen je nadšenec. Vše je pro tohoto redakčního zelenáče v Daily Planet nové a vše je pro něj úžasné. Obdivuje Lois, obdivuje Supermana, obdivuje dokonce i Clarka Kenta, který je pro všechny ostatní osobností přinejlepším nevýraznou. Dobrá duše, která stejně ráda dojde pro kafe, napíše tu nejposlednější zprávičku anebo získá jakoukoli fotografii, byť by to bylo seberiskantnější. A ještě k tomu si vždycky zachová pozitivní náladu.

Sama Huntingtona jsme mohli v tuzemských kinech spatřit už v roce 1997 v komedii Z džungle do džungle jako syna newyorského obchodníka, jemuž se dostalo výchovy od amazonských indiánů. Komediální talent pak Huntington potvrdil rovněž v parodii Bulšit (2001) nebo ve veselohře Ubaleno v Kansasu (2003). Vyzkoušel si ale také válečné drama, když se představil ve snímku V rukách nepřítele (2004).

James Marsden jako Richard White Letec a novinář Richard White nemá ty nejlepší předpoklady, aby se stal Clarkovým přítelem. Synovec Perryho Whitea je totiž novým mužem po boku Lois Laneové. A přestože se za celých pět let, kdy byl Superman pryč, s Lois neoženil, její synek Jason mu zcela zákonitě říká tatínku. Teď, když se Superman vrací zpět do Loisina života, by měl mít Richard všechny důvody mimozemského hrdinu nenávidět, pohledný chlapík je však charakter, který nezaváhá, když bude svému sokovi v lásce zachraňovat život.

James Marsden si srdce paní a dívek získal zejména účinkováním v komediálním právnickém seriálu Ally McBealová (2001-2002), anebo v romantickém dramatu Zápisník jedné lásky (2004). O poznání více fandů mu však zajistila comicsová trilogie X-Men (2000-2006), v níž ztělesnil hrdinného mutanta Cyclopse.

Parker Poseyová jako Kitty Koslowská Kitty Kowalská jen potvrzuje slabost Lexe Luthora pro vnadné, avšak povrchní a prostinké dámičky, které nevypadají, že by se dokázaly seznámit se všemi písmeny, co jich jen v abecedě je. Luthor však dobře ví, že stačí jenom přežít nějaké to hloupoučké tlachání a hned má k ruce jednoho až překvapivě oddaného spojence…

Parker Poseyová se v letech devadesátých specializovala na konverzační snímky, ať už to byly vztahové komedie ve stylu Woodyho Allena (Party Girl, Kicking and Screaming), nezávislá dramata (Omámení a zmatení, Flirt, Předměstí) anebo romance (Láska přes internet). S novým tisíciletím se jí ale zachtělo nějakého toho filmového dobrodružství. Přes filmem Superman se vrací totiž ztělesnila protivnici jiného comicsového hrdiny, upírobijce Blade v akčním sci-fi Blade: Trinity (2004).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.