Kdo je kdo ve filmu Dobrou noc a hodně štěstí

22. 2. 2006 - 18:43 | Téma | red

Kdo je kdo ve filmu Dobrou noc a hodně štěstí zdroj: tisková zpráva

Edward R. Murrow Legendární postava rozhlasové a televizní žurnalistiky. Pomáhal vytvořit podobu zpravodajského vysílání a výrazně tak ovlivnil jeho vývoj

Edward R. Murrow

Eward R. Murrow Legendární postava rozhlasové a televizní žurnalistiky. Pomáhal vytvořit podobu zpravodajského vysílání a výrazně tak ovlivnil jeho vývoj. Jeho zprávy vysílané na krátkých vlnách z Evropy těsně před vypuknutím druhé světové války vnesly naléhavost a aktuálnost do událostí do té doby pro Američany příliš vzdálených. Během války vysílal živě z fronty a jeho hlas se stal obecně známým. Jeho televizní dokumenty o politických a sociálních tématech později vytvořily standard. Stál u zrodu televizní žurnalistiky. Murrow vždy neúnavně hledal pravdu, prosazoval demokracii a spravedlnost a bojoval za svobodu projevu.

Narodil se v Polecat Creek v Severní Karolíně 25. dubna 1908. v roce 1930 promoval na Washington State College a přestěhoval se do New Yorku, kde pracoval pro National Student Federation. V letech 1932 až 1935 pracoval jako pomocný ředitel pro Institute of International Education. V té době se oženil s Janet Brewsterovou. Měli jednoho syna. V roce 1935 začal Murrow svou kariéru v CBS. O dva roky později se stal ředitelem kanceláře CBS v Londýně. Tady dal dohromady skupinu reportérů kterou tvořili William Shirer, Charles Collingwood, Eric Sevaried, Bill Shael a Howard K. Smith. Všichni se později proslavili díky svému frontovému zpravodajství.

Po válce se Murrow vrátil do Spojených států jako víceprezident CBS a ředitel pro styk s veřejností. Na tyto funkce však brzy rezignoval aby se mohl vrátit k vysílání. Společně s Fredem Friendlym produkoval rozhlasovou sérii Hear It Now která byla vysílána v letech 1950 a 1951. Popularita pořadu přivedla oba muže do televize. Svůj pořad adaptovali pro televizní vysílání a nazvali ho See It Now. Hned v prvním vysílání byly živé vstupy jak z východního, tak ze západního pobřeží Spojených států. Pořad o poručíku Milo Radulovichovi, který posléze vedl k legendárnímu sporu se senátorem Josephem R. McCarthym, je označován nejen jako zlomový bod McCarthyho tažení, ale také jako přelom v dějinách televizního vysílání.

Ve stejné době Murrow moderoval pořad Person To Person, kde vedl rozhovory s tehdejšími celebritami. Hosty pořadu byly třeba Marilyn Monroe nebo John Steinbeck. I když nebyl zdaleka tak kontroverzní jako See It Now, ovlivnil následující pořady tohoto žánru. S pořadem Person To Person pokračoval Murrow ještě rok poté, co byl v roce 1957 See It Now ukončen. Ve stejném roce přišel s dalším inovujícím pořadem Small World, který sestával z diskuze nad mezinárodní politikou. Ačkoli Murrow získal pět cen Emmy a také pět Peabody Awards, nepřestával hledat způsoby, jak zlepšit svou práci a totéž žádal od svých kolegů. Demonstroval to například ve svém projevu na setkání Radio and Television News Directors Association v roce 1958. Projev začal slovy: „Tohle nepřinese nikomu nic dobrého“. Následně popsal bohužel neudržitelnou pozici žurnalistiky v médiu, které je víc a víc ovlivňováno komerčními tlaky a reklamou. Svého zaměstnavatele CBS sice zmínil jen několikrát, bylo však zřejmé, že do své kritiky plošných stanic a důsledků jejich nekontrolovaného konkurenčního boje zahrnul i CBS.

Murrow opustil CBS, když byl presidentem Johnem F. Kennedym jmenován do čela U. S. Information Agency. V této funkci zůstal do roku 1964. Zemřel na rakovinu plic 27. 4. 1965 v New Yorku.

Fred Friendly

Fred Friendly Koproducent pořadu See In Now. Jeho spolupráce s Murrowem začala v rozhlase, kde vytvořili pořad Hear It Now, založený zpočátku na příbězích z front Druhé světové války. Pořad později upravili pro televizi právě jako See In Now. Byl to první televizní zpravodajský magazín.

Friendly se v roce 1964 stal vedoucím divize zpravodajství stanice CBS. Na tento post rezignoval o dva roky později na protest proti rozhodnutí vysílat opakování letitého seriálu I Love Lucy namísto živého přenosu ze senátu, kde právě probíhalo jednání o zásahu USA ve Vietnamu. Po odchodu z CBS vyučoval žurnalistiku na Columbia University. Během své kariéry získal 10 ocenění Peabody Awards.

Joseph P. McCarthy

Joseph P. McCarthy V letech po Druhé světové válce věnoval jako senátor veškeré svoje úsilí k odhalení podvratné činnosti komunistů a jejich sympatizantů v USA. Své tažení zahájil tvrzením, že má k dispozici seznam záškodníků, kteří pracují na Ministerstvu zahraničních věcí. Tohle tvrzení, stejně jako mnoho dalších, však nikdy nedoložil spolehlivými důkazy.

Začátkem roku 1954 byly výslechy obviněných před senátní vyšetřovací komisí vysílány v televizi. Šlo o první přenosy svého druhu v historii. Pořad See It Now mezitím informoval o těchto slyšeních a o zneužití legislativní moci ze strany senátora. McCarthyho reakce ve stejném pořadu prozradila skutečnou motivaci jeho jednání. Zanedlouho senát jeho činnost odsoudil.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.