Karel Gott a film. Šlo to dohromady?

3. 10. 2019 - 13:51 | Téma | Matěj Svoboda

Karel Gott a film. Šlo to dohromady? zdroj: tisková zpráva

Více než čtyřicet slavíků, přes padesát milionů prodaných alb a skoro tisíc songů. Karel Gott toho během své kariéry dokázal zatraceně hodně. Jak se mu ale dařilo na filmovém plátně?

Gottovi se přezdívalo Zlatý hlas z Prahy a bez ohledu na to, co si o písničkách téhle hudební legendy myslíte, rozhodně si tuhle přezdívku zasloužil. Osmdesátiletý Gott nás teď opustil, takže je čas bilancovat, my se ale nepodíváme na jeho hudební kariéru, nýbrž na tu filmovou. Jaké byly jeho nejzásadnější role?

Kdyby tisíc klarinetů, 1964

Protiválečná hudební komedie s písničkami od Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra se dnes řadí mezi domácí filmové klasiky a půlku písniček, které tu zazní, nejspíš znáte, i kdybyste film nikdy neviděli. Na plátně zpívali mimo Karla Gotta i Waldemar Matuška nebo Eva Pilarová. V době natáčení byl Gott členem Suchého a Šlitrova divadla Semafor a mohl se pochlubit dvěma Zlatými slavíky. A to mu bylo pouhých pětadvacet let. Nejslavnější song z Kdyby tisíc klarinetů Tereza měl původně zpívat on, ale nakonec se ho ujal Waldemar Matuška a Gottovi Suchý se Šlitrem místo toho napsali hit Je nebezpečné dotýkat se hvězd.

Hvězda padá vzhůru, 1974

Ty největší hudební hvězdy dostanou svůj vlastní film, v němž mají světu ukázat, že mají zlato v hrdle, ale jsou připravení porvat se i o Oscara. A obvykle to dopadne asi jako když Japonsko vyrazí na mistrovství světa v hokeji. O hereckých pokusech Prince (Purpurový déšť), Vanilla Ice (Chladný jako led) nebo Ushera (V jednom kole) se ve slušné společnosti nemluví. Pravda, občas se to povede, jako když Lady Gaga vyloženě zářila ve Zrodila se hvězda, bohužel Karel Gott patří do té první kategorie. Jeho Hvězda padá vzhůru vychází ze hry Švanda Dudák a točí se okolo malíře pokojů, který v sobě objeví talent pro zpěv a stane se superhvězdou. A i když ho to zpočátku těší, brzy zjistí, že sláva má i hodně stinnou stránku. Místo toho, abychom mluvili o Gottově herectví, radši řekneme, že i tady hezky zpíval.

Dědictví aneb Kurvahošigutntág, 1992

Česká klasika, v níž Bolek Polívka zjistí, že se stal milionářem, má v Praze několik domů a vlastní cihelnu, o kterou mají zájem Japonci, je doslova narvaná hláškami a baví, ať už se na ni člověk kouká jako na komedii o bezelstném vidlákovi, jenž náhle zbohatne, nebo hořkou satiru na porevoluční dění v Československu. Karel Gott tu sice nezpívá, ale popravdě výraznější a zábavnější filmovou roli nikdy neměl. Polívka celou scénu napsal na základě vlastní zkušenosti, když viděl opilého člověka, který stál uprostřed ulice a vykřikoval, že všechno okolo patří jemu. Není divu, že když se něco takového stane Gottovi, trošku ho to rozhodí. A to měl v té době dost velké sebevědomí na to, aby vyrazil na procházku po Brně v růžovém saku! Škoda, že ve volném pokračování Dědictví aneb Kurva se neříká už s ním taková legrace nebyla.

Z pekla štěstí 2, 2001

Když Karel Gott něco chce, tak to prostě dostane. V roce 1999 měla premiéru pohádka Zdeňka Trošky Z pekla štěstí a Gott přál jejím tvůrcům, aby měla úspěch a aby se na ni chodilo. A taky zmínil, že by se mu líbilo jednou si v podobné pohádce zahrát. Když tedy o dva roky vznikalo pokračování, mohl Zdeněk Troška přijít za Gottem s tím, že pokud to platí, má pro něj roli. Nebo spíš rovnou dvě. Majitel dvaačtyřiceti Zlatých a Českých slavíků se tu totiž ujal role Pánaboha i Lucifera. Ale těžko říct, jestli z něj měl někdo strach. :)

Když draka bolí hlava, 2018

Slovenský režisér Dušan Rapoš Gotta obsadil už v roce 1993 do své hudební romance Fontána pre Zuzanu 2 a o pětadvacet let později spojili síly znovu. Jejich pohádka Když draka bolí hlava se však moc nepovedla. Mistr si prý mohl vybrat, jestli se chopí role krále, nebo kováře, mnohem důležitější pro něj ale asi bylo, že se mohl na plátně sejít se svými dcerami Nelly a Charlottou. A taky jedním dost nehezkým drakem. A o co v hudební pohádce jde? Dráček Čmoudík vypráví dvěma dětem příběh z doby, kdy dvě sousední království zasáhla krutá kletba, kterou může porazit jen opravdová láska. Tedy pokud hrdiny nesežere hladový drak...

Bubeník a princezna, bůhvíkdy

Animák Bubeník a princezna vloni v létě rozčeřil stojaté vody českého internetu. Vypadal totiž hrozně. Ne, ne tak hrozně, jak si teď představujete. Vypadal mnohem hůř. Jako kdyby vznikl na začátku devadesátých let. A kdyby ho dělal někdo, kdo prošel dvoutýdenním školením „jak udělat upoutávku na animák.“ A na to školení nechodil. A byl slepý. A zjistil, že mu za jeho práci nikdo nezaplatí, takže se na to vykašlal. No prostě peklo. Premiéra měla proběhnout už v listopadu 2018, bohužel nějak to nevyšlo a teď nikdo neví, kdy film uvidíme. Karel Gott v něm má však dabovat krále, takže v kině ho sice už neuvidíme, ale možná uslyšíme. I když je otázka, jestli je to dobře. 

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.