Jackie Brownová – Tarantinovo mistrovské dílo

30. 9. 2008 - 9:26 | Téma | red

Jackie Brownová – Tarantinovo mistrovské dílo zdroj: tisková zpráva

O jednom z filmů režiséra Quentina Tarantina.

Jackie Brownová Ve svém předposledním autorském filmu, v kriminálce Jackie Brownová z roku 1997, Tarantino do značné míry rezignoval na osvědčené, zábavné gejzíry cynicky vtipných akcí a soustředil se s neobyčejnou pečlivostí na hlubší psychologický rozvoj charakterů všech svých hrdinů. Odvaha, s níž šel Tarantino v Jackii Brownové proti očekávání svých četných příznivců, vynesla filmu přídomek "konvenční". Spíše se však jedná o návrat k tradičnějšímu, pomalejšímu tempu vyprávění, neobyčejně civilní působivé herecké výkony, až překvapivý Tarantinův cit a porozumění pro postavy i prostředí, v němž žijí, a nevšední smyslu pro kresbu atmosféry.

Jackie Brownová Na otázku, jaké prvky vlastně definují Tarantinův svět, samotný režisér v roce 1998 odpovídá: "Při psaní je pro mne hlavní pravdivost. Něco píšete, až dospějete do místa, kde se vaše postavy můžou rozhodnout tak nebo onak a já prostě nemůžu lhát. Postavy musí být pravdivé samy k sobě. A to v mnoha hollywoodských filmech nevidím. Postavy tam pořád lžou. Nemohou udělat tohle, protože by to film ovlivnilo takhle, nebo by se to nemuselo líbit tamté cílové skupině. Podle mne se ale postavy nemůžou chovat dobře nebo špatně - můžou být pouze pravdivé, anebo ne."

Někteří američtí recenzenti kritizovali Tarantina za to, jak v Jackie Brownové používá "politicky nekorektního" výrazu "negr". Kritik Eric Bauer Tarantina například obvinil, že výrazu "negr" používá proto, aby jeho prostřednictvím elektrizoval dialog.

Jackie Brownová Tarantino na Bauerovo podezření reagoval slovy: "Žádné slovo by nemělo být za katrem. Všechna jsou součástí jazyka. Kdybych postupoval tak, jak tvrdíte, choval bych se falešně. Přihazoval bych slova jen pro efekt. Ale to já přece dělám pořád, třeba proto, abych vyvolal smích, tedy pro efekt, jenže pokaždé je to v situaci, kdy to ta postava CHCE říct. Vy jste jako příkladu použil výrazu "negr". V Pulp Fiction zazní slovo "negr" ve spoustě rozličných situací, z úst nejrůznějších lidí, a pokaždé ten výraz "negr" znamená něco poněkud jiného. Všechno záleží na kontextu. Sam Jackson, který v Jackii Brownové hraje černocha Ordella, používá výrazu "negr" pořád, přesně takhle právě on totiž mluví, tohle je jeho původ a odtud jeho mluva. Navíc já jsem běloch, který se toho slova nebojí, vůbec necítím bělošskou vinu nebo opatrnost ve vztahu k rasovému původu. Jsem úplně nad věcí. Nikdy jsem si nedělal starosti s tím, co si kdo o mně pomyslí, protože věřím, že upřímnost pozná upřímnost."

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.