Já, robot (I, Robot)

1. 9. 2004 - 2:26 | Téma | red

Já, robot (I, Robot) zdroj: tisková zpráva

Horror & SF: Efektní vizuální koncepce režiséra Alexe Proyase (Vrána) a herecký výkon Willa Smithe zdobí nejnovější adaptaci díla legendy sci-fi Isaaka Asimova. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie. Asimovovy 3 zákony robotiky: 1. Robot nesmí člověka zranit, ale ani dopustit, aby se mu něco stalo

Asimovovy 3 zákony robotiky:
1. Robot nesmí člověka zranit, ale ani dopustit, aby se mu něco stalo.
2. Robot musí plnit lidské rozkazy, pokud ovšem nejsou v rozporu s prvním zákonem.
3. Robot má právo na obranu, pokud ovšem tato samozřejmě nekoliduje s 1. nebo 2. zákonem.

Parketou Willa Smithe jsou chytré akční filmy. Já, robot (I, Robot) je chytrý akční film. Přesto se nemůžu zbavit dojmu, že buď hledám víc, nebo že Alex Proyas (Vrána /The Crow, Dark City, Garage Days) mohl s touto adaptací díla Isaaca Asimova udělat víc. Ani jedno z toho však neznamená, že Proyas jednoduše chtěl udělat něco víc, než jen chytrý akční film.

Já robot Větší dokonalost stroje znamená větší složitost. Větší složitost znamená šanci pro více odchylek. Některé odchylky mají tendenci se sdružovat, uvědomit si svojí identitu a dělat neplechu. Ať už tomu říkáme virus, nebo inteligence, na tohle téma natočil vzývaný japonský režisér Mamoru Oshii minimálně dva filmy – sérii Ghost In The Shell. Na západní polokouli stírání hranic mezi strojem a člověkem vzrušujícím způsobem podává Blade Runner Ridleyho Scotta, nověji pak Matrix bratří Wachowských.

Del Spooner (Smith) je detektiv, který má tělo ještě natolik pružné, aby se rozběhl za zlosynem, jeho oči však už smutní pod nánosy všeho toho zla, které viděly. Del Spooner má zvláštní pifku na roboty. Je však asi jediným občanem, který jim nevěří, neboť populaci uklidňují zákony robotiky. Takřka v předvečer hromadného rozšíření nového, zajisté bezpečnějšího i výkonnějšího modelu NS-5 firmy US Robotics, je Spooner povolán k vraždě svého známého, dr. Lanninga. Lanning byl hlavní výzkumná hlava USR. Zatímco vše Já robot nasvědčuje sebevraždě, Spoonerovi nejdou do hlavy určité drobnosti. Jak mohl Lanning bez cizí pomoci proskočit nerozbitným sklem? Na místě činu navíc Spooner najde robota, který se však vůbec nechová jako robot – zná emoce, sny a říká si Sonny. Spooner se jej snaží usvědčit z vraždy za každou cenu. Kdyby se jeho vina prokázala, lidstvo by bylo na okraji záhuby, a i proto mají Spoonera všichni okolo za blázna.

Nad konkurenty letošního léta Já, robot vyniká v několika disciplínách. Předně je tu Will Smith, kterému scénář na míru upravil Akiva Goldsman. Smith podává Spoonera velmi civilně, nepřehrává a nehází oko na slečny v páté řadě.
Smithovi zdatně sekunduje Bridget Moynohan v roli Lanningovy spolupracovnice Calvinové.

Já robot Chicago roku 2035 pojmul Proyas velkolepě. Budova USR se pne do nebes, město je protkáno komunikačními sítěmi, po ulicích se suverénně pohybují roboti různých generací. Futuristickým typům vozu Audi vévodí koncept Audi RSQ, se kterým se prohání Spooner.
Na okraji města nechybí obří skladiště a kus mostu vyhřezlý nad pustinou je příjemně chladivým mementem.
Mezi možnými inspiračními zdroji vizuálního zpracování najdeme jak Hvězdné války - šiky NS5, Matrix - Sonnyho skok, tak i videoklip Davida Cunninghama All Is Full of Love s robotickou Björk, jíž jako kdyby NS-5 z oka vypadli.
Proyas si ale na tricích nehoní triko, diváka dostatečně upoutá příběhem. Režie ho vypráví ve slušném tempu a sympaticky se drží stranou obvyklých klišé (viz vztah Spooner-Calvinová). Mezi akcí používá Proyas místo žvýkačkové lyriky introspektivní sondy do hrdinova života.

Na druhou stranu režisér téma duchů v mašinách a počítačových sítích nenahlíží nijak objevně a znalci oboru jeho hru brzy prokouknou. Zmiňované GITS i Blade Runner řeší stejnou problematiku originálněji, znepokojivěji, a přitom stále zůstávají akčními thrillery, abychom nevykročili z mezí žánru.

DALŠÍ TEXTY:
Audi RSQ

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.