Hooligans

23. 2. 2009 - 13:59 | Téma | red

Hooligans zdroj: tisková zpráva

Po loňské The Football Factory Nicka Lovea je tu další drama z prostředí anglických fotbalových chuligánů

Po loňské The Football Factory Nicka Lovea je tu další drama z prostředí anglických fotbalových chuligánů. Hooligans Lexi Alexanderové je poměrně nakažlivá a divácky dobře stravitelná akce, kterou bohužel oslabuje diskutabilní obsazení.

Hooligans Ať už je to instantní melancholie neomítnutých domků a sychravých dnů nebo blízká exotika ostrovních zvyků, pro filmy natáčené v Londýně mám přirozenou slabost. V případě Hooligans tato slabost přebíjí i averzi vůči vnitřním monologům, které film znečišťují jako olejová skvrna Temží.

Matta Bucknera (Elijah Wood) právě vyhodili z Harvardu – v jeho věcech se našel kokain, který si tam schovával spolubydlící. A jeho rodiče jsou mocnější než rodiče Mattovi. Hrdina bere vyhazov jako hotovou věc a bez velkých řečí balí batoh a odlétá za svou sestrou Shannon (Claire Forlaniová) do Londýna. Shannon se tu provdala za pozorného Stevea (Marc Warren – s tím výrazem, který má ve tváři každý, kdo si je vědom skutků, které dokáže).

Steve brzy Matta představí svému bratrovi Peteovi (energický Charlie Hunnam). Pete je skalním fanouškem fotbalového týmu West Ham United. Mančaft je to slabý, ale tábor Green Street Elite patří k nejvyhlášenějším. Pete sem po jistých rozpacích Matta zavede. Hrdina se tu zprvu setkává s despektem a pohrdáním: je to cizinec a navíc Američan – fotbalu nemůže rozumět. Pak si ale bojovností v pouliční rvačce získá všeobecný respekt, načež se zastane Peteho proti Steveovi, přestěhuje se k němu a všechen čas začne věnovat GSE. Jediným, komu se Matt nezdá, je Peteova pravá ruka nosatý Bovver (Leo Gregory). A čím víc Pete s Mattem kamarádí, tím větší je Bovverova nenávist. Je tak velká, že jednou dokonce překoná hranice rivalství mezi jednotlivými tábory.

Hooligans Režisérka Lexi Alexanderová, sama velká fotbalová fanynka a bývalá šampionka v kick-boxu, inscenuje zápas jako tvrdou hru plnou osobních střetů – nechybějí brutální fauly, hromadné naskakování na hlavičku, kopačka v obličeji protihráče. Ostrý obraz je plný detailů a těkavého pohybu, zvukové efekty evokují gladiátorské souboje. Bitky fanoušků jsou režírovány stejně a především ta závěrečná svou délkou a brutalitou připomíná skutečná jatka.

Členové GSE mají zaměstnání, nejsou to společenští vyvrhelové. Tak jako někteří si jdou po práci zakopat, oni prostě jdou nakopat jiným. Něco jiného je Mattův osud zakřiknutého kluka kterému daly prožité boje dosud netušenou sebedůvěru. Alexanderová tak násilí nahlíží podobně, jako to dělá David Fincher v Klubu rváčů (Fight Club): je to nejen vzrušující, ale přímo sebezáchovná záležitost.

Režisérka přitom násilí nijak neoslavuje – i v Hooligans nakonec vede pouze k tragédii. Otázkou je, zda se jej Alexanderové daří v příběhu využít alespoň trochu originálně. A obávám se, že nikoli. Vývoj figur je rámován komiksově jednoznačnými výjevy neporozumění mezi generacemi, křivdou a nenávistí. Na druhou stranu má film od počátku tendenci vyznívat spíš jako akční film s dramatickým podtextem, než jako charakterová sonda.

A právě to by bývalo mohlo být na Hooligans nejzajímavější, když už byl do hlavní role obsazen Elijah Wood. S drobným vzrůstem a s dětskou tváří rozhodně nevypadá na fotbalového chuligána. Režisérka to však využívá jen k přetažené hře s přízvuky. Mattův je příliš americký, Peteův je příliš londýnský. V dramatu, které se na všechny strany tváří syrově a realisticky, to působí kontraproduktivně. A tak nejlepším filmem na dané téma stále zůstává The Firm Alana Clarkea z roku 1988.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.