Holka na hlídání

15. 11. 2007 - 14:42 | Téma | red

Holka na hlídání zdroj: tisková zpráva

Mladá dívka ( Scarlett Johanssonová) se hned po ukončení vysoké školy vydá hledat zaměstnání a při pohovoru ji zaskočí vlastní pochyby

Mladá dívka (Scarlett Johanssonová) se hned po ukončení vysoké školy vydá hledat zaměstnání a při pohovoru ji zaskočí vlastní pochyby. Než se jich zbaví, spadne jí do náruče dítě (Nicholas Art) a s ním jeho matka (Laura Linneyová), která, protože nikdy nikoho neposlouchá, přeslechne jméno Annie a slyší to, co chce: Nanny. A tak se Annie vydá do východního Manhattanu, kde bude chůvou dítěti bohatých rodičů. V přepychovém bytě, s malým pokojem pro ni. Bude chůvou typu “C”. Pracuje sedm dní, pokaždé celý den, pro matku jediného syna, která nechodí do práce a jejím zaměstnáním je její bohatý a lhostejný manžel (Paul Giamatti). Odtud dál je to celkem bez překvapení. Paní domu je sobecká, náročná, lhostejná žena. Záleží jí pouze na tom, aby nic nenarušilo chod domu a pokoj většinou neviditelného manžela. Dítko je zpočátku odmítavé, pak si chůvu oblíbí a Annie je mu zcela oddána. Pán domu je nejenom nepřítomný, je také nevěrný. Nakonec ho manželka chytí, jak obtěžuje chůvu. Vyhodí ji…

Ve vedlejším plánu je sympatický absolvent Harvardu (Chris Evans), který obsluhuje výtah a uchází se o Annie. Je tu i její oddaná matka (Donna Murphyová), která pracuje jako sestra v nemocnici. Chce pro dceru něco lepšího a je zklamaná, když se ukáže, že Annie pracuje jako chůva. Kamarádka Annie z vysoké školy se stane její pomocnicí v nouzi. Bohužel žádná z vedlejších postav není ničím překvapivá nebo nově pojatá.

Novinkou je úvod do filmu, kdy Annie čte ve zvukovém komentáři svoje deníky z práce a s ostrým humorem popisuje rodinné zvyky „domorodců“ z Manhattanu očima budoucího antropologa. Tyto analýzy života současné společnosti jsou humorné, ale je jich málo. Krásný je červený deštník, který Annie přenese do čtvrti, kde bude pracovat s jasnou a velmi milou vzpomínkou na Julie Andrewsovou v roli chůvy v Mary Poppins.

Annie má některé dobré dialogy, ale i těch je málo a utonou v klasickém vyprávění o naivní, mladé ženě, která náhle (je zaměstnána pouze jedno léto) pocítí hlubokou odpovědnost za zanedbané dítě a jeho klamanou matku. Proto snáší naprosto nesmyslné využívání v zaměstnání, které může kdykoliv opustit.

Příběhu ubližuje statičnost charakterů. Nikdo se nemění, nevyvíjí a vůbec není schopen se pohnout z místa – až do úplného konce, který je potom příliš náhlý. Není to vina herců, ti jsou všichni schopní a snaží se udělat se slabým scénářem, co se dá. Ale nemohou plochému, otřelému příběhu pomoci. Ani režisérské snahy o obrazovou komedii nestačí.

Je to už přes dvacet let, co během procesu s Leonou Helmsleyovou kvůli daňovým únikům se veřejnost dozvěděla o tyranských zaměstnavatelích na East Side. (Pokud jim tehdy něco ušlo, rozvod Ivany od Trumpa jim to vyjasnil.) Kdyby se film striktně držel zvykové komedie, kde „stádo“ na Manhattanu je studováno očima antropologa, mohla to být ostrá sociální parodie, tahle je to řídká odpolední káva.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.