Herecké umění Konstantina Lavroněnka ocenili čeští kolegové

5. 8. 2010 - 12:00 | Téma | red

Herecké umění Konstantina Lavroněnka ocenili čeští kolegové zdroj: tisková zpráva

Přestože představitele hlavní role Konstantina Lavroněnka při premiéře kriminálního thrilleru Kajínek, trochu zastínil dvojník Kajínka, jeho herečtí kolegové pro něho měli jen slova uznání. Například Michal Dlouhý, který s Lavroněnkem absolvoval náročnou scénu rvačky, sdělil, že na to, jaká je hvězda, byl Lavroněnko velmi ukázněný. "Choval se přesně tak, jak by se opravdové hvězdy chovat měly," prohlásil Dlouhý.

Jako "strašného sympaťáka a osobnost" označil ruského držitele ceny pro nejlepšího herce z filmového festivalu v Cannes autor filmové hudby ke Kajínkovi a představitel role trestance Křížka Václav Noid Bárta. "Má krásné přirozené herectví, je detailista a nepřehrává, což se mi moc líbí. Hrát s ním šlo samo, nechal jsem se vést jeho hereckou energií," řekl ČTK.

"Hrát v cizí zemi s herci, kterým vůbec nerozumí, a při domluvě s režisérem být odkázaný na překladatele - to je hodně náročné. Ale zároveň ho to uzavírá do sebe, což je pro tuhle roli svým způsobem výhoda," podotkla Tatiana Vilhelmová, představitelka advokátky Pokorové, jejímž předobrazem se stala Kajínkova obhájkyně Klára Slámová.

"Osobní život advokátky ve filmu se neshoduje s mým osobním životem, ale hlavní linie je stejná - společnost, která má moc, vždy přemůže jednotlivce," uvedla před časem Slámová, která také byla mezi hosty dnešní premiéry.

 Kajínek

Z luxusních limuzín na červený koberec před premiérou vystoupil také režisér Petr Jákl, který už na dnešní tiskové konferenci zdůraznil, že volně převyprávěný příběh známého českého vězně není jeho obhajobou. "Není to obhajoba Jiřího Kajínka, ale obžaloba systému," uvedl k filmu, který byl inspirován osudy muže považovaného za prvního nájemného vraha v České republice. Po jeho útěku z vězeňské pevnosti Mírov se z něj stal nejhledanější člověk v zemi. Pět týdnů, kdy unikal policii, je dodnes zahaleno tajemstvím.
    Na premiéru přijeli také německý herec Werner Daehn představující jednoho z mafiánů nebo Deana Jakubisková-Horváthová ztvárňující soudkyni v Kajínkově případu. Kajínkovu osobní účast na premiéře, kterou se tvůrci filmu snažili zařídit, vězeňská služba zamítla.

"Ve filmu jde o míru viny, protože o Kajínkovi se nedá říct, že by byl nevinným člověkem. Má se z čeho zpovídat, ale je otázkou, zda má být odsouzen za něco, co neudělal," uvedla slovenská herečka, kterou dnes doprovázel její manžel, režisér Juraj Jakubisko.

Rozpočet filmu činil 55 milionů korun. Sám Jiří Kajínek prý do podoby scénáře zasáhl jen minimálně. "Scénář četl, ale k ději se nevyjadřoval. Podle dohody do děje ani zasahovat neměl. Vyjadřoval se pouze k technickým otázkám a komentoval také detaily svého útěku. Stal se vlastně naším odborným konzultantem," poznamenal scenárista Marek Dobeš.

Kajínek, který dostává denně množství dopisů, mezi nimi i nabídky k sňatku, svůj příběh prodal za blíže neurčenou částku. "Rozhodně nejde o zanedbatelnou sumu. Bohužel pro něj, za své peníze si může kupovat jenom to, co je k dostání ve vězeňské kantýně," podotkl Jákl.

Film je věnován památce herce Vladimíra Dlouhého, představitele policisty Novotného, který se dnešní premiéry nedožil.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.