Herec Morgan Freeman uvadí nový pořad věnovaný zkoumání vesmíru

9. 6. 2010 - 11:30 | Téma | red

Herec Morgan Freeman uvadí nový pořad věnovaný zkoumání vesmíru zdroj: tisková zpráva

Americký herec a režisér Morgan Freeman uvádí nový pořad v televizi Science Channel věnovaný odhalování vesmíru a nevyhýbá se při tom těžkým otázkám. Hned v prvním dílu se ptá: "Byl stvořitel?" Tato otázka, stejně jako většina témat, o nichž se v jeho osmidílném pořadu diskutuje, ale pravděpodobně povede spíše k dalším otázkám než k odpovědím, napsala dnes agentura AP.

"Dozvídáme se, že nevíme mnohem víc, než víme," řekl Freeman, jehož celoživotní fascinace astronomií a cestou do vesmíru nahrála snaze televize Science Channel připoutat větší pozornost diváků za pomoci celebrit, které vnášejí do svého koníčka vášeň a vzrušení.
Vědci dostávají ve Freemanově pořadu takové otázky jako, co se stalo před stvořením vesmíru, bude někdy možné cestovat časem, může existovat inteligentní život mimo Zemi a jak započal život na Zemi?

Mnozí vědci se jen těžko vypořádávají s myšlenkou, že svět stvořil Bůh. Někteří to ale začnou převádět na to, že ne všechno, co vidíme, lze vysvětlit složitými matematickými rovnicemi, kterými se dokazují různé teorie.  "Je pro mě těžké přijmout myšlenku, že je nějaká mimozemská inteligence, která všechno kontroluje," řekl Freeman.

Freemana fascinuje rychlost světla a to, jak a proč světlo cestuje. Další věcí, která ho velmi zajímá, je myšlenka cestování časem, ačkoli herec si není jistý, jestli by chtěl cestovat časem zpět nebo dopředu. Rád by se ale někdy vydal do vesmíru. Ale nechtěl by tam letět jen pro samotný let.

"Chtěl bych mít nějaký cíl," řekl. "A byl bych rád, kdyby tím cílem byla cizí země, kde by bylo s kým komunikovat."

Věci, o nichž se v jeho pořadu diskutuje, jsou velmi odborné, ale mluví se o nich zábavným způsobem, řekla generální ředitelka televize Debbie Myersová. To byl také jeden z hlavních cílů Myersové: odbourat suchopárnost, která obvykle provází vědecké programy.
Freeman, který v roce 2004 získal Oscara za film Milion Dollar Baby, přinesl ve svém pořadu běžný pohled na složité věci, řekla Myersová. "Morgan je typem obyčejného člověka. Miluje vědu, ale není to vědec, a je to skvělý vypravěč," dodala.

Pořad související s vědou připravuje na letošní podzim také další americká herečka Whoopi Goldberg. O něčem podobném sní i herec Will Smith.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.