Following

21. 7. 2005 - 2:55 | Téma | red

Following zdroj: tisková zpráva

Uhrančivý debut Christophera Nolana, režiséra filmů BATMAN ZAČÍNÁ, INSOMNIA a MEMENTO. „Už jste byl někdy na fotbale a jenom tak zvednul oči a přehlížel dav, a potom se pomalu začal soustředit na jednu osobu? A najednou ta osoba už není součást davu

„Už jste byl někdy na fotbale a jenom tak zvednul oči a přehlížel dav, a potom se pomalu začal soustředit na jednu osobu? A najednou ta osoba už není součást davu. Stala se jedincem, prostě jenom tak.“

Celovečerní debut Christophera Nolana (Memento, Batman začíná (Batman Begins)) je působivým příběhem v příběhu a přímou předlohou pozdějšího Mementa. Režisér exponuje Following v současném Londýně, kterému ale samotným Nolanem nasnímané poloprázdné a temné interiéry propůjčují lehce klaustrofobní nádech. Důvtipnou hrou s Billovou tváří (změna sestřihu, stopy po zranění) potom režie diváka bezpečně provádí střípky času, které mají až do závěrečného finále hrany ostřejší a ostřejší.

Following Bill (Jeremy Theobald, zároveň producent filmu) je jedním mnoha v londýnském davu. Je mu ke třiceti, delší mastné vlasy a ošoupaná kožená bunda a nikdo si ho nevšímá. Nemá práci a pokouší se psát. Na starém stroji, v nuzném bytě. Bill má sice stroj i vizáž, ale nemá inspiraci. Začne brousit po ulicích a sledovat lidi. Pověsí se na cizince a chvíli ho prostě sleduje. Snad opravdu hledá jenom nápad na román, ale spíš si ty lidi rovnou zapojuje do svých představ. Jakkoli, Bill má několik pravidel – nesledovat dámy v temných uličkách, sledovat jen náhodné chodce… právě tohle pravidlo Bill poruší, když jej upoutá sebevědomý kudrnáč Cobb (Alex Haw).
Bill jej sleduje až do kavárny, kde Cobb hrdinu nevybíravě zaskočí a zkušenými otázkami odhadce lidí také rychle odhalí.
Cobb se navíc potom vystrašenému Billovi svěří s tím, že mají podobné zájmy. Cobb je zloděj. Do bytu se vloupává především proto, aby tu objevoval lidská tajemství.
Na rozdíl od Billa má Cobb elegantní vystupování a nosí oblek. Na plátně proto na zloděje vypadá Bill, což obohacuje spor morálních a skutečných krádeží.
Following Cobb se Billa ujímá a zasvětí ho do svých zvyků. Společně potom vyloupí byt jisté blonďaté dámy (Lucy Russell), která Billa uhrane. Bill ji stopuje a začne se s ní scházet. Dáma potom Billa požádá o jistou službu, jejíž splnění nakonec zvrátí osudy celé trojice.

Po řemeslné stránce je Following typickým příkladem debutu ambiciózního režiséra, který si troufá vystačit s titěrným rozpočtem: černobílý materiál, ruční kamera, minimální počet lokací i hrdinů, obsazení neznámými herci, úsporná hudba (David Julyan).

Theobaldův Bill začíná jako uprášený loser, kterého v pozdějších pasážích opojí zisk jisté důležitosti (je přece Cobbův parťák) a moci (ví o své blondýně víc, než ona o něm). Theobald stačí proměnu charakteru uhrát s nonšalancí pijáka pastisu, pomáhá mu i změna vizáže.
Following Cobb Alexe Hawa je sice výrazově o něco plošší, místy působí až divadelně, ale díky výrazným fyzickým rysům a oblečení se to zdá být prostě prvkem jeho světáckého charakteru.
Lucy Russell (evropská Shooting Star roku 2002) připomíná zběhlou londýnskou dámu, která se odpoledne bez mrknutí oka dokáže bavit o počasí s ocvočkovaným pankáčem a večer jde do opery. Se silným líčením na tváři potom herečka vypadá, jako kdyby na natáčení zabloudila z filmu pro pamětníky. Ve spojitosti s Billovým obstarožním bytem to vytváří zajímavou atmosféru.
Vrásčitý John Nolan (režisérův strýc) potom s potěchou hraje vyšetřujícího policistu.

Oproti Mementu, kde se Nolan zaměřil výhradně na obraz, oslavuje Following myšlenku: jediná výrazná změna mezi oběma scénáři pak může za to, že právě Following si budete z obou filmů pamatovat déle:
Billova „vysněná“ profese spisovatele a hráče s osudy. Bill není voyeur typu hrdiny z Kim Ki-Dukova 3-Iron (Bin-jip). Bill má svůj svět snů. Zavádí do něj skutečné lidi a hraje si s nimi podle svých představ? Anebo z něj naopak vymyšlené charaktery vyvádí ven a pokouší se jim propůjčit život? A co z toho je zhoubnější?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.