Filmy podle románu Chladnokrevně

31. 1. 2006 - 14:06 | Téma | red

Filmy podle románu Chladnokrevně zdroj: tisková zpráva

Pouhý rok poté, co kniha Chladnokrevně vyšla, se do místa činu – Holcombu vydal režisér Richard Brooks, aby zde natočil její filmovou adaptaci

Pouhý rok poté, co kniha Chladnokrevně vyšla, se do místa činu – Holcombu vydal režisér Richard Brooks, aby zde natočil její filmovou adaptaci. Záměrně se vyhnul hollywoodské okázalosti a natočil film černobíle a s neznámými herci – Robertem Blakem a Scottem Wilsonem – v rolích Perryho Smithe a Dicka Hickocka. Do role Alvina Deweyho nicméně obsadil populárního televizního a filmového herce Johna Forsytha. Film Chladnokrevně vznikl v domě Clutterových a na ostatních skutečných místech. Brooks natočil sedm skutečných porotců, kata a koně Nancy Clutterové jménem Babe. Truman navštívil místo natáčení, čímž přilákal obrovský zájem médií, Brooks jej však požádal, aby místo opustil, protože působil rušivě. Truman jej poslechl, ale až poté, co si s Blakem a Wilsonem zapózoval na obálku časopisu Life. Film slavil velký úspěch u publika i filmové kritiky. Byl nominován na čtyři Oscary – za nejlepší režii, adaptovaný scénář (Brooks), kameru (Conrad L. Hall) a hudbu (Quincy Jones).

Další adaptace se román dočkal v roce 1996 – tentokrát se jednalo o televizní film z produkce Hallmarku v režii Jonathana Kaplana, v jehož hlavních rolích se představili Sam Neill jako Dewey a Eric Roberts s Anthonym Edwardsem jako Smith a Hickock. Film se natáčel v Kanadě.

Stejně jako kniha, vzbudil zejména první film Chladnokrevně šířící se vlnu zájmu o naturalistické zpodobění kriminálních případů. Dosavadní tabu v zobrazování násilných či odpudivých scén byla prolomena a začaly vznikat filmy stále více drsnější. Na počátku toho vývoje se filmaři snažili ještě o alespoň částečně umělecké vyznění takových příběhů a dostávalo se jim za to ocenění (příkladem je Boormanův film Vysvobození z roku 1972). Postupně se však vyvinuly další odnože kriminálního filmu: akční filmy, bad-taste, japonské akční filmy atd.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.