Film o BlackBerry zmapuje vzestup a iPhonem způsobený pád kdysi populárních telefonů

23. 3. 2023 - 8:00 | Trailery | Adam Homola

Film o BlackBerry zmapuje vzestup a iPhonem způsobený pád kdysi populárních telefonů zdroj: Foto: IFC Films

Filmů o Steve Jobsovi bylo už několik,.a tak jsou teď na řadě spoluzakladatelé BlackBerry. Kultovního telefonu, jeho byznysovou nadvládu v Americe ukončil iPhone.

BlackBerry, připravovaný film o stejnojmenném telefonu, se dočkal traileru. V hlavních rolích se představí Jay Baruchel (pravděpodobně nejznámější díky roli Škyťáka v seriálu Jak vycvičit draka), Glenn Howerton a Matt Johnson, který projekt také režíruje.

Film bude pojednávat o tom, jak se telefon s klávesnicí stal de facto standardním obchodním komunikátorem a jak nakonec prohrál boj se skutečně chytrým telefonem. Asi jedním z nejsmutnějších záběrů v traileru je Johnsonův Doug a Baruchelův Mike Lazaridis, kteří sledují, jak Steve Jobs oznamuje iPhone. Je tu ale i překvapivě hodně křiku a rozbíjení telefonů, když se postavy snaží rozjet svou firmu a udržet ji nad vodou.

Film BlackBerry se v kinech objeví 12. května. Pokud se chcete seznámit s příběhem (kromě toho, co si možná pamatujete z dob, kdy Research In Motion byla novou horkou technologickou společností), můžete si dát knihu Ztráta signálu: Nevyprávěný příběh o neobyčejném vzestupu a velkolepém pádu společnosti BlackBerry. Je to zdrojový materiál pro film a je to skvělé čtení pro každého, kdo BlackBerry používal, nebo kdo chce varovný příběh o krachu firmy.

Společnost BlackBerry, kdysi dominantní síla na trhu chytrých telefonů, prošla v posledních několika desetiletích bouřlivou cestou. Na svém vrcholu v polovině a na konci nultých let ovládalo BlackBerry přibližně 43 % amerického trhu s chytrými telefony a díky svým pokročilým funkcím kybernetické bezpečnosti a fyzické klávesnici bylo oblíbenou volbou pro mnoho uživatelů, především, ale nejen z byznysové sféry. Dokonce i tehdejší prezident Barack Obama byl věrným uživatelem BlackBerry a odmítal se vzdát svého telefonu, když byl ve funkci.

zdroj: IFC Films

Nástup chytrých telefonů s dotykovým displejem od společností Apple a Google však dominantní postavení společnosti BlackBerry výrazně ohrozil. Společnost se sice snažila držet krok s konkurencí vydáváním nových produktů, ale snažila se přizpůsobit rychle se měnícímu prostředí chytrých telefonů a moc jí to nešlo. Android i iPhone byly jednoduše příliš inovativní a příliš napřed, než aby něco takového mohlo BlackBerry dohnat.

V roce 2010 společnost BlackBerry uskutečnila významnou akvizici v podobě operačního systému QNX, který se později stal klíčovou součástí obratu společnosti k softwaru. Do roku 2013 se společnost BlackBerry zcela přesunula od hardwaru k softwaru a generální ředitel John Chen uznal, že společnost nikdy nebude schopna konkurovat objemu chytrých telefonů s dotykovým displejem na trhu.

Dnes má společnost BlackBerry dvě hlavní obchodní jednotky. Jednotku kybernetické bezpečnosti, která poskytuje bezpečnostní řešení pro mobilní zařízení, a rostoucí obchodní jednotku IoT (internet věcí), která se zaměřuje především na automobilový průmysl. Software QNX společnosti je lídrem na trhu v oblasti internetu věcí a společnost BlackBerry se chlubí tím, že její technologie se používá ve 215 milionech automobilů po celém světě.

Přestože společnosti BlackBerry pomohl posun k softwaru udržet si význam v technologickém odvětví, čelí na trhu kybernetické bezpečnosti silné konkurenci ze strany velkých hráčů, jako jsou společnosti Microsoft, Snowflake a CrowdStrike. Jenže zaměření BlackBerry na regulovaná odvětví, jako je zdravotnictví a finančnictví, omezilo růstový potenciál firmy a analytici naznačují, že společnost bude muset expandovat na nové trhy, aby získala větší podíl na trhu.

Navzdory problémům, kterým čelí, zůstává společnost BlackBerry dobře známým jménem v technologickém průmyslu a její odkaz průkopníka kybernetické bezpečnosti nadále ovlivňuje činnost společnosti. Ačkoli společnost BlackBerry možná nedosáhne takových výšin jako v době svého největšího rozkvětu v oblasti chytrých telefonů, její zaměření na internet věcí a kybernetickou bezpečnost ji připravilo na potenciálně udržitelnější a ziskovější budoucnost.

Zdroje: IFC Films

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.