Favoritem festivalu v Cannes, který se pomale chýlí ke konci, je Brit Leigh

22. 5. 2010 - 17:00 | Téma | red

Favoritem festivalu v Cannes, který se pomale chýlí ke konci, je Brit Leigh zdroj: tisková zpráva

Film Another Year (Další rok), britského režiséra Mikea Leigha, je jeden den před závěrem filmového festivalu v Cannes považován za největšího favorita na nejvyšší ocenění - Zlatou palmu. Hlavní roli v tomto filmu ztvárnila Lesley Manvilleová. Ta je také nejčastěji zmiňována mezi kandidátkami na cenu pro nejlepší herečku, z mužů je největším favoritem španělský herec Javier Bardem.

Po rozpačitém začátku se úroveň 63. ročníku jednoho z nejprestižnějších filmových festivalů světa přece jen zvedla a podle některých kritiků ji lze označit za velmi slušnou. "Až do této chvíle každý soutěžní film, s výjimkou politováníhodného Autoreidži (Potupa) Takešiho Kitana, nabídl svou dávku potěšení," citovala agentura AFP kritika časopisu Hollywood Reporter Kirka Honeycutta.

Dosud největší pozornost vzbudil Mike Leigh svým jemným zpracováním skrytého dramatu každodenního života na londýnském předměstí. Pokud by se předpovědi vyplnily, triumfoval by tento režisér v Cannes podruhé - první Zlatou palmu dostal v roce 1996 za film Tajnosti a lži.

Za jeho největší soupeře jsou označováni Francouz Xavier Beauvois a Mexičan Alejandro González Inárritu (Biutiful). Zmiňováni jsou i další Francouz Bertrand Tavernier (La princesse de Montpensier /Princezna z Montpensier/), Íránec Abbás Kjárostamí (Copie conforme /Ověřená kopie/) a Korejec I Čchang-dong (Si /Poezie/).

Beauvoisův Des dieux et des hommes (O lidech a bozích) zpracovává skutečnou událost - vraždu sedmi francouzských mnichů v Alžírsku v roce 1996. Za jeho "přidanou hodnotu" se označuje jeho důraz na univerzální témata víry a náboženské tolerance. Někteří kritici ho mezi favority na Zlatou palmu řadí těsně za Leighův film.

Jiní tam zařazují Biutiful - příběh muže, který se pohybuje za hranou zákona, stará se o dvě malé děti a dovídá se, že má rakovinu. Javier Bardem, který ho hraje, je jediný, o kom se mluví v souvislosti s cenou za nejlepší mužský herecký výkon.

Mezi ženami je favoritek víc. Kromě Manvilleové jsou to francouzská hvězda Juliette Binocheová za výkon v Kjárostamího filmu, a jihokorejská herečka Jeon Do-yeon (Čon To-jon) za The Housemaid (Služebná) režiséra Im Sang-sua. Vítězové budou oznámeni v neděli. V čele poroty, která o nich rozhodne, stojí americký režisér, herec a scenárista Tim Burton.

Některé ceny už byly v Cannes uděleny, mezi nimi i Velká cena mezinárodního týdne kritiky, která se uděluje režijním prvotinám nebo druhým filmům. Ve čtvrtek ji získal Dán Janus Metz za Armadillo (Pásovec), dokumentární film o dánských vojácích působících v Afghánistánu na základně s tímto jménem. Dokumentárnímu filmu bylo toto ocenění uděleno vůbec poprvé.

Zvláštní uznání za filmovou adaptaci knihy Paměť mojí babičce v Cannes dostala česká scenáristka Irena Hejdová. Ocenění jí bylo uděleno v rámci mezinárodního scenáristického workshopu ScripTeast, jednoho z mnoha filmových podniků, které festival v Cannes doprovázejí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.