Falešná kočička

23. 2. 2009 - 15:36 | Téma | red

Falešná kočička zdroj: tisková zpráva

Ve filmografii Svatopluka Innemanna nalezneme i hodně veseloher (např. Muži v offsidu). Stejně jako většina prvorepublikových režisérů začínal i on v němé éře a soustředil se na nenáročné komediální náměty, většinou podle námětů literárního samouka Josefa Skružného.

Právě Innemann přivedl před kameru Vlastu Buriana, jehož všechny čtyři němé filmy (první z nich Tu ten kámen se nezachoval) také režíroval. Burian byl ve dvacátých letech nepochybnou divadelní hvězdou, jeho frašky sklízely mimořádné úspěchy a na filmech je patrné, jak jejich autoři zjevně počítali, že diváci znají Buriana i z jeviště. Proto se snažili i v mezititulcích naznačit příznačná Burianova jazyková extempore. Burian mohl přirozeně spoléhat jedině na herecké vyjádření pohybové, gesty a mimikou, které však i bez hlasu zůstává podmanivé. V nejlepších okamžicích dospívá k zábleskům klauniády, kdy bez slova dokáže téměř v jediném okamžiku vypovědět vše důležité o své postavě či o situaci, v níž se ocitla.

Na DVD se nyní můžeme pokochat prvním dochovaným Burianovým filmových dílem Falešná kočička (1926). Možná si tento název vybavíme ze zvukového zpracování s Oldřichem Novým z roku 1937, čas od času reprízovaného v televizi, ovšem němá verze se mi jeví méně topornou – možná právě proto, že se v ní nemluví. Společně s Burianem tu vystupují další přední herci té doby, rovněž často spojení s kabaretem: Karel Hašler, Antonie Nedošinská, Zdena Kavková, Josef Šváb-Malostranský (protagonista prvních českých grotesek z konce 19. století), mihne se tu začínající Jaroslav Marvan v policejní uniformě.

Na scénáři se podílel i tehdy šestnáctiletý student Elmar Klos (o mnoho později spolurežisér oscarového Obchodu na korze),dle všeho měl na starosti řádné vystupňování situačních gagů. O syžetovou linii pečoval Skružný; je dílo bez větších ambicí, nepřesahující obzor běžné lidové zábavy a určené k rychlé spotřebě. Staví na statických výjevech, inscenačně mnohdy neobratných, samovolně poskládaných jeden za druhým. Námětem je pygmalionské téma, ovšem obrácené naruby a obohacené o nečekané zvraty.

Bohatý zubní lékař (Karel Hašler) si hodlá ideální ženu vychovat z pouličního děvčete (Zdena Kavková). Netuší že sám se stal obětí vdavekchtivé hrdinky, bohaté a odjakživa distingované, která si na chudobnou, nevychovanou a vzděláním nedotčenou bytůstku jen hrála. Nu, a Burian zde představuje prohnaného pobudu Pletichu, jenž celou maškarádu nachystal, najat důvtipnou hrdinkou, aby ji zaučil do mravů lidé na společenském dně a poté se vydával za jejího otce.

Burian již ve svých němých filmech využívá masku, osvědčenou na jevišti: protáhlý obličej s knírem, uličnický či přímo škodolibý výraz, v němž zasvitnou přimhouřené oči. Vlastně jen jednou přijal civilní a navíc zasněně milovnický vzhled (v následných Láskách Kačenky Strnadové, 1926), načež vzápětí jej opustil jako málo produktivní – obecenstvo jej odmítlo. Ve Falešné kočičce vystupuje s okouzlující, ještě zbytečně nezveličovanou nonšalancí, možná i proto, že na sebe nestrhává bezvýhradnou pozornost, ještě tu není ústřední postavou. Ale již tady exceluje v sólových scénách, najmě při zubařských zákrocích s omdlévajícími pacienty.

Falešnou kočičku natočil Otto Heller, později mezinárodně proslulý kameraman. Bezpečně zvládal početné interiérové záběry, svou kulisovostí zapadající do tehdejších zvyklostí. Zato výjevy z pražských ulic se vyznačují spontánností (připomínám aspoň davový pouliční výjev s pochodující dechovkou), mnohdy evokují vůni staropražských zákoutí, dnes již neexistujících. Falešnou kočičku ovšem nespatříme naprosto němou. Stejně jako při někdejším uvádění v kinech ji i nyní provází klavírní doprovod, hravý a melodický, složený v současnosti Miroslavem Kořínkem.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.