Elijah Wood

24. 4. 2008 - 22:16 | Téma | red

Elijah Wood zdroj: tisková zpráva

Z talentovaného a milovaného dětského herce se stala opěvovaná dospělá hvězda především díky roli Froda v trilogii Pán prstenů

Elijah Wood Z talentovaného a milovaného dětského herce se stala opěvovaná dospělá hvězda především díky roli Froda v trilogii Pán prstenů. Elijah Wood se může směle řadit mezi nejsympatičtější mladé herce současného Hollywoodu.

Elijah Wood se narodil 28. ledna 1981 v Cedar Rapids v Iowě. Již v útlém věku v sobě objevil sklony k „veřejným vystoupením“ a chtěl se stát dětským modelem. Jeho matka ho vzala do Los Angeles a přihlásila do castingové agentury. Malý Wood se rychle uchytil v reklamě a v televizi, zahrál si například ve videoklipu Pauly Abdul. Ve filmu debutoval ve svých osmi letech v jednom záběru coby kluk hrající videohry v druhém dílu slavné série Návrat do budoucnosti. V roce 1990 hrál po boku Richarda Gerea v thrilleru Vnitřní záležitosti a dostal malou příležitost ve filmu Barryho Levinsona Avalon. První velkou roli získal Elijah v roce 1991, kdy na plátně objevil s tehdejším manželským hereckým párem Melanií Griffithovou a Donem Johnsonem v poetickém snímku Prázdniny v ráji. Hereckou partnerkou byla Woodovi devítiletá začínající Thora Birchová. Oba dětští představitelé na sebe upozornili a rázem se stali vyhledávanými dětskými herci.

Elijah Wood Jedenáctiletý Elijah Wood měl štěstí na zajímavé snímky. Objevil se po boku Mela Gibsona v dramatu Věčně mladý, získal hlavní roli ve vynikajícím dramatu Radio Flyer a v thrilleru Dobrý synek s přehledem přehrál i tehdejší největší dětskou hvězdu Macaulayho Culkina. V roce 1993 byl Wood obsazen do role Hucka Finna ve snímku Stephena Sommerse Dobrodružství Hucka Finna. V rodinném snímku Všude dobře, doma nejlíp ztvárnil ambiciózního chlapce, který se rozhodne najít nové schopnější rodiče. V dramatu Strom snů zahrál syna Kevinu Costnerovi. V dalším rodinném snímku Flipper hrál chlapce, který se přátelí s delfínem. Psal se rok 1997 a do kariéry šestnáctiletého Wooda zasáhl režisér Ang Lee. Dal mu příležitost v brilantním komorním dramatu Ledová bouře zahrát si roli nešťastně zamilovaného teenagera. A Wood rozhodně nezklamal.

Elijah Wood Věčný svit neposkvrněné mysli Hollywood zjistil, že z roztomilého dětského herce se stává schopný mladík, pro kterého je herectví vším. Wood si konečně mohl vyzkoušet teenagerovský snímek, horor Fakulta, režírovaný Robertem Rodriguezem. Jednu z hlavních rolí ztvárnil i v katastrofickém snímku Drtivý dopad. Elijah Wood byl však stále vnímán jako někdejší dětská hvězda. Potřeboval nějakou průlomovou roli, která by jej definitivně zapsala mezi dospělé hvězdy Hollywoodu. Tu mu poskytl režisér Peter Jackson, který v tehdy osmnáctiletém herci našel vhodného představitele pro nejpodstatnější roli připravované trilogie Pán prstenů. Z Wooda se stal hobit Frodo a zástupy fanoušků jej rázem zahrnuly svou přízní. Ještě před svou životní rolí, která Wooda zaměstnala na několik let, se herec objevil v menších filmech Řetěz bláznů a Černá a bílá.

Elijah Wood Pán prstenů: Dvě věže O slávě, kterou mu postava Froda přinesla, se mu jistě nesnilo ani v těch nejbujnějších snech, ale talentovaný mladík se s popularitou vyrovnal bez problémů. Vede stále normální život, věnuje se sportu, milované hudbě (jeho nejoblíbenějšími kapelami jsou Smushing Pumkins a Radiohead), zpěvu, hře na klavír a dokonce uvažoval, že založí nahrávací studio. Jeho jedinou neřestí je kouření cigaret, kterému jej naučil kolega Josh Hartnett během natáčení Fakulty.

Pán prstenů Wooda sice zaměstnal na několik let, ale jedna z největších mladých hvězd současnosti se velmi rychle vrhla opět do práce. Zopakoval si spolupráci s Robertem Rodriguezem malou stylovou rolí ve Spy Kids 3-D: Game Over i obdobnou úlohou v dlouho očekávané adaptaci comicsu Sin City - město hříchu. Kromě jiného natočil milostné drama Sladkých 17, při němž se sblížil s kolegyní Frankou Potenteovou (na čas se stali životními partnery) a v dramatu Hooligans si zahrál ústřední roli v příběhu mladého Američana Matta, který v Anglii objevuje kouzlo fotbalu a fandovství a stává se členem ultras. Hraje též v dramatu podle skutečných událostí Atentát v Ambassadoru a amerického turistu v hororově stylizované povídce pro snímek Paříži, miluji tě.

Nedlouho poté, co se Wood objevil ve vedlejší roli technika v podivnosti podle scénáře Charlieho Kaufmana Věčném svitu neposkvrněné mysli, přijel tento film z roku 2004 osobně uvést na karlovarský filmový festival. Rozdával zde úsměvy na všechny strany a choval se jako obyčejný milý kluk, pro nějž je herectví obrovskou radostí. Věřme, že mu nadšení vydrží a dočkáme se od něho dalších zajímavých postav, kterým modrooký Elijah Wood vdechne život.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.