Dokonalý trik – preview

3. 7. 2008 - 12:26 | Téma | red

Dokonalý trik – preview zdroj: tisková zpráva

Anglický režisér Christopher Nolan se po několika typicky amerických projektech opět vrací domů

Anglický režisér Christopher Nolan se po několika typicky amerických projektech opět vrací domů. Přichází totiž s příběhem z viktoriánských časů o souboji dvou mladých iluzionistů, jemuž by nemělo scházet napětí ani romantika.

SYNOPSE:

Nežádoucí efekt Také viktoriánská Anglie měla svou iluzionistickou hvězdu ve stylu Davida Copperfielda. A ne jednu. O místo nejlepšího kouzelníka své doby usilují hned dva muži, americký showman Rupert Angier (Hugh Jackman) a inovátor Alfred Borden (Christian Bale). Někdejší přátelství je dávno zapomenuto. Jejich vzájemná rivalita přerůstající v nenávist započala smrtelná nehoda Rupertovy asistentky Julie (Piper Perabová). Nehoda, pod níž se tak trochu podepsal i Alfred. Ze snah obou gentlemanů trumfnout jeden druhého může mít největší radost samotné publikum, jež se těší z triků dosud nevídaných. Rupertovi i Alfredovi navíc v jejich souboji nepůjde jen o obdiv davů a o prestiž (jak by napovídal originální název filmu), ale také o lásku Rupertovy nové, a jaksepatří půvabné, pomocnice Olivie (Scarlett Johanssonová).

Nežádoucí efekt INSPIRACE:

Bratrům Christopheru a Jonathanu Nolanovým jako předloha k jejich scénáři posloužil román Christophera Priesta z roku 1995. Priest patří k předním britským autorům science fiction a s oblibou čerpá z díla H. G. Wellse. Proto snad nepřekvapí, že kniha a následně i film nabízejí zvrat v duchu motta „Nothing is impossible“, které v traileru pronese jedna z vedlejších postav. V tom se Dokonalý trik liší s konkurenčním romantickým dramatem Iluzionista (2005), jež se také odehrává na sklonku 19. století. Mezi kouzelníky letos zamířil i Woody Allen se svou komedií Sólokapr, jejíž hvězdami jsou rovněž Hugh Jackman a Scarlett Johanssonová.

UPOUTÁVKA:

Nežádoucí efekt Trailer důrazně připomene, že hlavním tématem Dokonalého triku bude vypjatý střet obou kouzelníků. V jeho první polovině jsou představeni Rupert a Albert při práci, oba obdivovaní za své kejkle. Zdá se, že v jejich „čarování“ sehraje výraznou úlohu i novinka jménem elektřina: Rupert spěchá poradit se s vynálezcem Nikolou Teslou (ďábelsko-frankensteinovský David Bowie) a samotný elektrický výboj patří k hlavním motivům upoutávky. Druhá polovina traileru nám ústy jako vždy působivého Michaela Cainea poodhalí roušku nad stavbou kouzelnického triku. A thrillerově vystupňovaný a hektický závěr ukazuje vzájemnou nenávist, jež slibuje skončit asi až kdesi za hrobem.

Nežádoucí efekt OBSAZENÍ:

Od protagonisty svých comicsových dobrodružství ze série Batman – jednom už hotovém a vydařeném (Batman začíná, 2005) a druhém připravovaném a s napětím očekávaném (The Dark Knight, 2008) – Christiana Balea si režisér Nolan zrovna neodpočine. Svěřil mu totiž jednu z ústředních rolí i v Dokonalém triku. A v souboji s Balem stane představitel jiného z comicsových hrdinů Hugh Jackman (známý díky roli Wolverina z trilogie X-Men). O poznání sympatičtější charaktery zatím ztělesňoval Jackman (Kate a Leopold, Van Helsing), zato Baleovi hrdinové bývají až bezcitní (Americké psycho, Equlibrium). Bude i tentokrát fandit spíš Jackmanovu Rupertovi?

Objekt touhy obou mužů, kouzelnickou asistentku Olivii, ztělesňuje blonďatá diva Scarlett Johanssonová (Match Point – Hra osudu). Mužská část publika se zalíbením pohlédne i na Piper Perabovou (Divoké kočky) a Rebeccu Hallovou (televizní Wide Sargasso Sea). Kromě Balea zná Nolan z natáčení svého posledního filmu také Michaela Cainea, který si zde zahrál dalšího ze svých mentorů. Úlohou vynálezce Nikoly Tesly se k herectví vrací zpěvák David Bowie (Muž, který spadl na Zemi, 1976; Basquiat, 1996), jeho asistenta ztělesňuje Andy Serkis alias Glum z Pána prstenů. V drobné roličce kouzelnického kolegy obou hrdinů se objevuje proslulý iluzionista Ricky Jay, u něhož se před natáčením Bale s Jackmanem naučili základním kouzelnickým technikám.

TVÚRCI:

Nežádoucí efekt Mladý režisér Christopher Nolan se ve skvělém světle ukázal, ať už představil experimentálně pojatý thriller (Memento, 2000), film noir (Insomnia, 2002) i comicsovou adaptaci (Batman začíná, 2005). Není proto důvod, proč by si měl pokazit pověst zrovna historicko-romantickým thrillerem. Při výběru štábu se Nolan ukázal jako typicky konzervativní Angličan. Vsadil totiž na osvědčené spolupracovníky. Nejlépe prověřeného má Nolan svého bratra Jonathana, jež se podílel se už na Mementu a je i autorem scénáře k batmanovskému The Dark Knight (plánováno na 2008). Stejně jako u předchozího Batman začíná se o obrazovou stránku stará Nolanův dvorní kameraman Wally Pfister (pro Batman začíná získal jedinou nominaci na Oscara), výtvarnou podobu opět zajišťují Nathan Crowley a Julie Ochipintiová a stříhá Lee Smith. Pro hudebního skladatele Davida Julyana byl naopak Batman začíná jediným Nolanovým filmem, na němž se nepodílel. Jediným nováčkem v Nolanově týmu tak je kostýmní návrhářka Joan Berginová (Veronica Guerin), pro niž jistě bude snímek z viktoriánských časů velkou výzvou.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.