Andy Garcia

24. 2. 2009 - 7:57 | Téma | red

Andy Garcia zdroj: tisková zpráva

Výrazný představitel charismatických drsňáků. Andy Garcia byl hostem 41. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde převzal Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu a v evropské premiéře uvedl svůj režijní debut Ztracené město

Andy Garcia byl hostem 41. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde převzal Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu a v evropské premiéře uvedl svůj režijní debut Ztracené město.

Andy Garcia Herec kubánského původu, který na přelomu osmdesátých a devadesátých let patřil k nejvýraznějším tvářím Hollywoodu. Po letech, kdy účinkoval především v nezávislých a televizních snímcích, ho režisér Steven Soderbergh obsadil do své krimikomedie Dannyho parťáci i jejího druhého a třetího dílu.

Andy Garcia se narodil jako Andrés Arturo García-Menéndez 12. dubna 1956 v kubánské metropoli Havaně. V roce 1961 rodina malého Andrése prchla z Ostrova svobody a usídlila se na Floridě. Zde se Garciův otec, bývalý úspěšný právník, uchytil jako obchodník s kosmetikou a brzy se všichni členové rodiny mohli pyšnit americkým občanstvím. S herectvím Andy začal koketovat až na Florida International University, přesto ale ihned po konci studií odcestoval za vidinou hvězdné herecké kariéry do Los Angeles, kde se zpočátku živil mimo jiné jako komik. První profesionální herecké zkušenosti začal Garcia sbírat v televizi: nejprve v sitcomu Archie Bunker's Place (1979), poté hlavně v detektivních seriálech (objevil se například v Poldech z Hill Street či v televizním snímku Vražda Sherlocka Holmese, na který později navázal populární seriál To je vražda, napsala). Na filmovém plátně debutoval Andy Garcia komedií Guaguasi (1983). Přestože šel poté z role do role (objevil se například v komedii se Stevem Martinem Průvodce osamělého muže či v thrilleru s Kurtem Russellem Zlá sezóna), výraznější pozornost si vysloužil až rolí narkobarona Angela Moldonada v krimi Hala Ashbyho 8 miliónů způsobů jak zemřít (1986).

Andy Garcia ve filmu Muž z Elysejských polí Hollywood v Andym Garciovi brzy nalezl výrazného představitele charismatických drsňáků pro svá krimidramata. Takový byl jeho policista z gangsterky Neúplatní (1987), snímku inspirovaného skutečným týmem, který ve dvacátých letech poslal „za katr“ slavného Al Capona. Společně s Michaelem Douglasem vytvořil Garcia dvojici policistů bojujících s jakuzou v akčním snímku Ridleyho Scotta Černý déšť (1989). Jako superčestný policista se pak Garcia představil v thrilleru Vnitřní záležitosti (1990), kde se střetl se zkorumpovaným kolegou v podání Richarda Gerea. Roli z úplně opačné strany zákona pak pro Garciu přichystal Francis Ford Coppola: obsadil ho totiž do svého mafiánského opusu Kmotr III (1990). Garcia se Coppolovi odvděčil za důvěru velmi dobrým výkonem, za který byl dokonce nominován na Oscara a Zlatý glóbus.

andy garcia V patrně nejlepším období své kariéry se Andy Garcia objevoval i v dalších žánrech, například v hlavní roli politického thrilleru American Roulette (1988) či v sociálním dramatu Stand and Deliver (1988). První výraznější pokusy opustit škatulku herce z mafiánských a akčních filmů však spadají až do počátku devadesátých let, kdy Garcia účinkoval například v psychothrilleru Kennetha Branagha Zemřít znovu (1991) či jako houmlesák John, který se stane mediální hvězdou, v hořké komedii s Dustinem Hoffmanem Hrdina proti své vůli (1992). Ze zcela jiného soudku bylo melodrama Když muž miluje ženu (1994), v němž byla Garciovou partnerkou Meg Ryanová. O tom, že se ale Garcia thrillerům nikdy nevyhýbal, svědčí hlavní role ve snímcích jako byla detektivka Jennifer 8 (1992) nebo pozoruhodná gangsterka Co dělat v Denveru, když člověk nežije (1995).

Andy Garcia ve filmu Twisted Ve druhé polovině devadesátých let se Andy Garcia objevoval spíše ve filmech průměrných až podprůměrných, příkladem může být psychothriller Hranice zoufalství (1998). Vedle toho se zaměřoval hlavně na životopisné snímky, často také jako jejich producent. The Disappearance of Garcia Lorca (1997) se věnovalo tématu zmizení slavného španělského básníka a válečného hrdiny ze třicátých let. Ke svým kořenům se pak Garcia přihlásil titulní rolí v televizním dramatu o slavném kubánském trumpetistovi Pro lásku či pro vlast: Příběh Artura Sandovala (2000). V roce 2005 Garcia natočil svůj dlouho připravovaný režijní debut Ztracené město odehrávající se v Havaně konce padesátých let, který pojal jako epos o rodině Felloveových, do jejíž osudů zasáhne komunistická revoluce. V posledních letech se již Andy Garcia příliš neobjevuje v hlavních úlohách, zato ale získal několik zajímavých vedlejších rolí. Lze k nim řadit například ty ze soudního dramatu s Ashley Juddovou a Samuelem L. Jacksonem Twisted (2003) či dalších gangsterek Chladnokrevně (2003) a Sejmi eso (2007). Zašlou slávu Andyho Garcii pak alespoň částečně oživila trojice krimikomedií Stevena Soderbergha Dannyho parťáci (2001), Dannyho parťáci 2 (2004) a Dannyho parťáci 3 (2007). V nich se objevil v další úloze tolik typické pro jeho hereckou kariéru, když hrál šarmantního, avšak mafiánského majitele kasin, kterého okradou hlavní hrdinové snímku. Svůj typ jižanského svůdníka si zopakoval v komedii Růžový panter 2 (2009).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.